...Ο Νόστος Γαλατσίου Λαογραφικός & Χορευτικός Όμιλος σας εύχεται Καλή Χορευτική Χρονιά

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

«ΣΥΡΙΑΝΟΣ» | Παραδοσιακό Αμοργού

«ΣΥΡΙΑΝΟΣ» | Παραδοσιακό Αμοργού

 

 

Ένας από τους πιο δημοφιλείς σκοπούς της Αμοργού, ο οποίος, καθώς φανερώνει και το όνομά του, μάλλον προέρχεται από τη νήσο Σύρο, αλλά ενσωματώθηκε πλήρως στο μουσικοχορευτικό ρεπερτόριο της ντόπιας κοινωνίας.

Πρόκειται για σκοπό που χορεύεται συρτός.

 

Για τον συρτό χορό στην Αμοργιανή κοινωνία γράφει ο βιολάτορας Νίκος Οικονομίδης: «Συρτοί για μερακλήδες χορευτές με τις φιγούρες και τα τσαλίμια τους είναι ο Ποταμός, ο Μαγιάτικος, ο Νι και Ντρε κ.α. Είναι χοροί που χορεύονται όχι μόνο με τα πόδια μα και με την ψυχή, είναι των αντρών προτίμηση. Στους πιο τυπικούς χορούς, η παράδοση θέλει απαραίτητα δύο άντρες, εκείνον που πρώτος σέρνει το χορό κι έναν που συνοδεύει (φαλός). Οι δυο τους θα χορέψουν έναν αντρικό χορό σαν εισαγωγή και στη συνέχεια ο πρώτος θα προσκαλέσει τις γυναίκες εκείνες που θέλει να τιμήσει. Πρώτη απ' όλες η περισσότερο τιμώμενη, εκείνη που θα πάρει το μαντήλι και θα χορέψει μπροστά μαζί του. Συνηθισμένη σειρά των σκοπών που θα χορευτούν είναι ο Σηλύβριος, ο Θερμιώτικος και ο Συριανός και τούτο για αποφυγή της μουσικής μονοτονίας, αφού ο χορός (κάβος) κρατάει 15-20 τουλάχιστον λεπτά. Στη διάρκεια του χορού ο βιολατζής ή ο λαουτιέρης τραγουδούν ευχές και παινέματα για τον πρώτο και την ντάμα του».

 

Αυτό που πρέπει να τονιστεί για τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου και ιδιαιτέρως για τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες είναι πως οι άνθρωποι τραγουδούν πάνω σε σκοπούς αυτοσχέδια στιχάκια, ενώ σπανίζει το τραγούδι με την παραδοσιακή του μορφή (ενότητα μελωδίας - στίχου). Δηλαδή, το μουσικοχορευτικό ρεπερτόριο του κάθε νησιού απαρτίζεται από σειρά σκοπών, τοπικών ή και ευρύτατα διαδεδομένων και πάνω σε αυτούς τους σκοπούς τραγουδιούνται τα στιχάκια. Τα τραγούδια με συγκεκριμένους στίχους σπανίζουν.

 

ΔΙΣΚΟΣ: «Πέρασμα στην Αμοργό»

Έρευνα-Επιμέλεια: Νίκος Οικονομίδης, Μάρκος Γαβράς

Έκδοση: Σύλλογος Πολιτισμού και Τέχνης «Σημωνίδης»

Έτος έκδοσης: 2001, Keros music

 

ΜΟΥΣΙΚΟΙ:

Βιολί-Λαούτο: Νίκος Οικονομίδης

Λαούτο-Κρουστά: Μπάμπης Μαρκουλής

Τραγούδι: Βούλα Πρωτονοτάριου

 

 

Το τραγούδι:

https://www.youtube.com/watch?v=xMGQ9k4Tyco

 

 

Οι στίχοι:

Ήθελα να 'μουν, άιντεν ήθελα να-

ήθελα να 'μουνα πουλί.

 

Ήθελα να 'μουνα πουλί

χρυσές φτερούγες να 'χα,

να πέταγα στην Αμοργό,

για μια στιγμή μονάχα.

Μέσα στα φύλλα της καρδιάς

κι ακόμα παραμέσα,

ζωγράφισα τα μάτια σου

γιατί πολύ μ' αρέσαν.

 

Πηγή: youtube.com - #greek_folk_music

el.wikipedia.org

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου