...Ο Νόστος Γαλατσίου Λαογραφικός & Χορευτικός Όμιλος σας εύχεται Καλό δροσερό καλοκαίρι

Σάββατο 7 Ιουνίου 2025

Το πρώτο βραβείο των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων ήταν… οι λουκουμάδες

Το πρώτο βραβείο των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων ήταν… οι λουκουμάδες

 


Οι λουκουμάδες είναι μια γλυκιά λιχουδιά με ιστορία χιλιάδων ετών που χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα, αποτελώντας μάλιστα το πρώτο βραβείο που δόθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 

Το γλυκό εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Μεσοποταμία και αντλεί το όνομά του από την τούρκικη λέξη lokma, ενώ επίσημα προέρχεται από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας, γιατί τότε διαδόθηκε στην Ευρώπη.

 

Στην αρχαία Ελλάδα οι λουκουμάδες ονομάζονταν κέρματα από μέλι και είχαν στρογγυλό σχήμα, ενώ φέρεται να εμφανίστηκαν μετά τον 9ο αιώνα π.Χ., περίοδο που εγκαταστάθηκαν στον ελλαδικό χώρο πληθυσμοί από τη Μέση Ανατολή, όπως Ασσύριοι στο Άργος, ή Αιγύπτιοι στη Σπάρτη.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Greek Reporter ο αρχαίος ποιητής Καλλίμαχος έκανε την πρώτη γραπτή αναφορά στο γλυκό και συγκεκριμένα στο έργο του με τίτλο «Η αγρυπνία». Εκεί το αποκάλεσε κέρμα από μέλι, ενώ σημείωσε ότι προσφέρονταν τιμητικά στους Ολυμπιονίκες μετά τη νίκη τους.

 

Μέχρι τις μέρες μας κανείς δεν γνωρίζει επίσημα πως καθιερώθηκε αυτή η πρακτική, όμως ο μύθος ανέφερε ότι έγινε για να τιμηθεί ο Κόροιβος που ήταν ο πρώτος αρχαίος Ολυμπιονίκης και αρτοποιός στο επάγγελμα.

 

Μια άλλη εκδοχή όμως, ανέφερε ότι θεωρούνταν θρεπτικό γεύμα και προσφέρονταν στους Ολυμπιονίκες για να αναπληρώσουν τη χαμένη ενέργεια, όπως γινόταν με το cheesecake εκείνη την εποχή.

 

Όποια κι αν είναι η αλήθεια όμως, θεωρείται σίγουρο ότι οι λουκουμάδες έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση στον κόσμο, αφού επιβίωσαν στο πέρασμα των αιώνων και πλέον αποτελούν μια γλυκιά λαχταριστή λιχουδιά.

 

 

 

 

Συνταγή:

 

15' προετοιμασία

20' τηγάνισμα

1 ώρα αναμονή

Σύνολο: 1 ώρα και 35'

 

Υλικά

Μερίδες: 4 - 6

  • 500 γρ. (4 κοφτές κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι (7-8 γρ.) μαγιά ξηρή
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 500 ml (2½ κούπες) νερό χλιαρό
  • λίγη κανέλα σκόνη (προαιρετικά)
  • μπόλικο λάδι, για το τηγάνισμα

 

Για το σερβίρισμα

  • μέλι θυμαρίσιο
  • κανέλα σε σκόνη
  • ψιλοκομμένη καρυδόψιχα

 

Διαδικασία

  1. Για τους λουκουμάδες, σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη σε λίγο από το χλιαρό νερό και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 5 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
  2. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό μαζί με το αλεύρι, το αλάτι και την κανέλα (αν βάλουμε) και τα χτυπάμε.
  3. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί ένας λείος και σφιχτός χυλός.
  4. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα περίπου, σε ζεστό σημείο, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  5. Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψει τα 2/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  6. Παίρνουμε κουταλιά κουταλιά από τον χυλό, τον ρίχνουμε στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε τους λουκουμάδες για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  7. Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν τα περιττά λάδια.
  8. Τους απλώνουμε σε πιατέλα, περιχύνουμε με μέλι, πασπαλίζουμε με κανέλα και καρυδόψιχα και σερβίρουμε.

 

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 44.

 

Πηγή:

Newsbeast.gr

Gastronomos.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου