...Ο Νόστος Γαλατσίου Λαογραφικός & Χορευτικός Όμιλος σας εύχεται Καλή Σαρακοστή

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

Το εκκλησάκι των Ταξιαρχών στο Ζάλογγο

 Το μικρό εκκλησάκι των Ταξιαρχών στο Ζάλογγο και η παράδοση με τον βοσκό που βρήκε την εικόνα






Στις 8 Νοεμβρίου η Εκκλησία γιορτάζει τη σύναξη των Παμμέγιστων αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ. Η Ελλάδα είναι γεμάτη με μεγάλους ναούς αφιερωμένους στους Ταξιάρχες καθώς και μικρά εκκλησάκια διασκορπισμένα από άκρη σε άκρη. Ένα από αυτά βρίσκεται σε έναν απόκρημνο βράχο στο Ζάλογγο. Ένας μικρός ναός που έχει τη δική του ιστορία και παράδοση να τον ακολουθεί. Πράγμα το οποίο συμβαίνει με πολλά εκκλησάκια σε όλη την Ελλάδα. Καθώς είναι πολύ συνηθισμένο μια εκκλησία να έχει μια παράδοση να την συνοδεύει για την κατασκευή της ή για την εικόνα της.

Ο μικρός ναΐσκος του Ταξιάρχη βρίσκεται πάνω στον απόκρημνο βράχο του Ζαλόγγου. Θα τον βρεις στα ανατολικά του σύγχρονου μνημείου των Σουλιωτισσών, κοντά στη μονή Αγίου Δημητρίου που είναι περισσότερο γνωστή. Πρόκειται για έναν πολύ μικρό αλλά εντυπωσιακό ναό που προκαλεί δέος αν τον επισκεφθείς, κυρίως λόγω της θέσης του.

Το υπόλοιπο άρθρο στη Σελίδα Διάφορα Άρθρα 3 ...

 Η Ιυγγα ένα αρχαίο παιγνίδι και η ιστορία της





 Η ΙΥΓΓΑ ήταν ένα παιχνίδι που έπαιζαν από την αρχαιότητα τα παιδιά. Αντί κουμπιού που χρησιμοποιούμε σήμερα, κατασκευαζόταν συνήθως από ξύλο η πηλό (υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα ξύλινου ή πήλινου τροχού), ο οποίος είχε τρύπες από όπου περνούσε μια διπλή κλωστή. Το παιδί έστριβε την κλωστή αρκετά, ώστε με το τράβηγμα - χαλάρωμα (διαδοχικά) και την περιστροφή του τροχού να παράγεται ένας χαρακτηριστικός ήχος που θυμίζει τη φωνή του πτηνού ίυγγα (όταν αυτό ερωτοτροπεί), δηλαδή της σημερινής σουσουράδας - στραβολαίμη. Όμως ο μύθος λέει ότι η ίυγγα δεν ήταν πάντα σουσουράδα. Ήταν μια όμορφη Νύμφη, την οποία η θεά Ήρα από ζήλια μετέτρεψε σε πτηνό !!!

Η συνέχεια του άρθρου στη Σελίδα Διάφορα Άρθρα 3 ...