...Ο Νόστος Γαλατσίου Λαογραφικός & Χορευτικός Όμιλος σας εύχεται Καλή Σαρακοστή

Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

Ο Νόστος μαζί με την Πύλη Δερβενοχωρίων στα Κριεζώτεια 2019



Ο Νόστος μαζί με την Πύλη Δερβενοχωρίων στα Κριεζώτεια 2019, το Σάββατο 13 Ιουλίου στα Ψαχνά Ευβοίας θα χορέψει Αρβανίτικους χορούς και μετά θα ακολουθήσει γλέντι με ορχήστρα.

Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Ανακοινώσεις Νόστου/Νίκαιας για Ιούλιο 2019


Δημιουργείται τμήμα κάθε Τετάρτη 8:00 μμ με 10:00 μμ στα ΤΕΙ Αιγαλέου (Πέτρου Ράλλη και Θηβών), που αρχίζει αύριο Τετάρτη 3 Ιουλίου και θα συνεχιστεί όλον τον Ιούλιο. Όποιος/α θέλει να δηλώσει συμμετοχή μπορεί να το πει στον δάσκαλο ή να έρθει απ' ευθείας στα ΤΕΙ.



      Ο Νόστος θα συμμετάσχει με ειδικό πρόγραμμα Αρβανίτικων τραγουδιών και χορών στα Ψαχνά Εύβοιας στις 13 Ιουλίου. Δηλώστε συμμετοχή επικοινωνώντας με τον δάσκαλο.

Ο Νόστος στο Μελίνα Μερκούρη στην Ν. Ιωνία


Ο Νόστος έλαμψε για μια ακόμα φορά στο μικρό αλλά φιλόξενο θεατράκι Μελίνα Μερκούρη στην Ν. Ιωνία. Χορέψαμε με κορυφαίους συλλόγους, δεμένους και καλοδουλεμένους και αποδείξαμε ότι το δικό μας κέφι, η δική μας ενέργεια και συντροφικότητα είναι ασυναγώνιστες.




Ευχαριστούμε πρώτα από όλα τον μεγάλο σκηνοθέτη, προπονητή και δάσκαλό μας, όσους φίλους και φίλες συγχορευτές και μη που ήρθαν να μας δουν και όλους τους συντελεστές της υπέροχης αυτής παράστασης που μας ένωσε και μας έκανε να νιώσουμε σαν μια μεγάλη καρδιά.

Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Ιούλιος - Τα έθιμα και οι γιορτές του


ΙΟΥΛΙΟΣ – ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ




Αντικατέστησε τον πέμπτο μήνα, τον Κυρινάλη. Ο ελληνικός λαός τον ονομάζει και Αλωνάρη, Αλωνιστή ή Αλωνιάτη ή Αλωνευτή, επειδή κατά τον μήνα αυτόν γίνεται το αλώνισμα του σιταριού.

Ακόμα τον ονομάζει Γυαλιστή ή Γυαλινό (Νάξο & Χίο), επειδή σε ορισμένες περιοχές της χώρας κατά το μήνα αυτό «γυαλίζουν», δηλ. ωριμάζουν τα σταφύλια. Επίσης αναφέρεται σαν Δευτερόλης (σαν 2ος μήνας του καλοκαιριού), Αηλιάς ή Αηλιάτης (20/7, η γιορτή του Προφήτη Ηλία) και Φουσκομηνάς ή Χασκόμηνας (Ρόδος).

Ιούλιος – Εργασίες:

Αλωνίζουν.
Σκαλίζουν καπνά, καλαμπόκι & πατάτες.
Θερίζουν σιτηρά (ανάλογα την περιοχή).
Στα καπνοχώρια ραματιάζουν, στεγνώνουν του καπνού τα φύλλα.
Ράντισμα & θειάφισμα αμπελιών.
Τρύγος κυψελών απ’ το θυμάρι.

Η συνέχεια του άρθρου στην Σελίδα Λαογραφική Παράδοση 2019....