...Ο Νόστος Γαλατσίου Λαογραφικός & Χορευτικός Όμιλος σας εύχεται Καλή Χορευτική Χρονιά

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025

«ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΒΡΕ ΔΡΟΣΟΥΛΑ ΜΟΥ» - Στεριανό Τσάμικο

«ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΒΡΕ ΔΡΟΣΟΥΛΑ ΜΟΥ» - Στεριανό Τσάμικο


 

Τραγούδι της αγάπης από την περιοχή της Στερεάς Ελλάδας και της βόρειας και κεντρικής, κυρίως, Πελοποννήσου. Πρόκειται για τραγούδι της αγάπης, αλλά και της φυλακής, καθώς ο πρωταγωνιστής μπήκε στη φυλακή εξαιτίας της αγάπης του. Πρόκειται για τραγούδι που απηχεί τα αυστηρά ήθη άλλων εποχών. Ηχογραφήθηκε ήδη από τη δεκαετία του 1930.

 

ΔΙΣΚΟΣ: ΤΑ ΑΡΚΑΔΙΚΑ [2001]

Τραγούδι: Νάντια Καραγιάννη

Κλαρίνο : Γιώργος Κωτσίνης

Βιολί : Γιώργος Κόρος

 

Ακούστε το τραγούδι:

https://www.youtube.com/watch?v=00nl24Rge7c

 

Οι στίχοι:

Για σένα βρε Δροσούλα μου με βάλανε στο Κάστρο,

με κλείσανε στη φυλακή, με κλείσανε στο Κάστρο,

για δυο λογάκια που είπαμε και τα 'πες του αδελφού σου.

Θα 'ρθει καιρός, Δροσούλα μου, να βγω κι εγώ απ' το Κάστρο,

να κάψω χώρες και χωριά, χωριά και βιλαέτια,

να κάψω την Ανδρίτσαινα, την ξακουσμένη χώρα,

να κάψω την αγάπη μου που μ' έβαλε στο Κάστρο.

 

Πηγή: Youtube.com - #greek_folk_music

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025

Τηγανητές τυρόπιτες (μικρασιάτικη συνταγή)

Τηγανητές τυρόπιτες (μικρασιάτικη συνταγή)

Μαρία Τσίχλα-Χούλη και Φούλα Χούλη-Φράγκου

 


 

 

Τηγανητές τυρόπιτες, που διπλώνονται σαν μαξιλαροθήκες και είναι παρόμοιες με τους γκιουζλεμέδες, που έφτιαχναν σε περιοχές της Μικράς Ασίας, όπως στο Αϊβαλί.

 

«Τις Τσικνοπέμπτες παίρνανε μπρος τα τηγάνια», μας διηγούνται η Φούλα και η Μαρία, που μας διηγήθηκαν τις ιστορίες ξεριζωμού των οικογενειών τους και πώς από τον Τσεσμέ και το Λυθρί της Σμύρνης βρέθηκαν στη Χίο. «Πιάνανε τα τηγανίσματα από νωρίς και φτιάχνανε βουνά από τυρόπιτες». Παραδοσιακά στη γέμιση χρησιμοποιούσαν ξερό κατσικίσιο τυρί, αλλά τώρα βάζουν ανάμεικτα τυριά διάφορα και αυγά, που τα κορίτσια πήραν από το κοτέτσι του παπά.

 

30' προετοιμασία

30' τηγάνισμα

1 ώρα αναμονή

Σύνολο: 2 ώρες

 

Υλικά

Τεμάχια: 8-10

 

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 250-300 ml χλιαρό νερό

 

Για τη γέμιση

  • 4 αυγά
  • 1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 600 γρ. ξερό κατσικίσιο τυρί Χίου τριμμένο ή κατσικίσια «φέτα» θρυμματισμένη ή φέτα θρυμματισμένη μαζί με κασέρι τριμμένο (ή ανάμεικτα όλα τα τυριά) λάδι, για το τηγάνισμα

 

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τις τυρόπιτες της Τσικνοπέμπτης, ξεκινάμε με τη ζύμη.
  2. Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και το ξίδι.
  3. Προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον 1-2 κουτ. σούπας νερό ή αλεύρι. Την πλάθουμε σε μπάλα, καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για 1 ώρα στην άκρη, να ξεκουραστεί.

 

Τυρόπιτες

  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε με ένα πιρούνι τα αυγά με το μοσχοκάρυδο. Σε άλλο μπολ βάζουμε το τυρί (ή τα τυριά).
  2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8-10 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μικρές μπάλες. Πασπαλίζουμε μια λεία επιφάνεια με λίγο αλεύρι και ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα ζύμης με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο διαμέτρου 20 εκ.
  3. Αλείφουμε κάθε φύλλο με λίγο από το μείγμα του αυγού (θέλουμε να φτάσει για όλα τα φύλλα) και απλώνουμε το τυρί σε όλη την επιφάνεια. Διπλώνουμε καλά το φύλλο σαν φάκελο και το πιέζουμε να κλείσουν καλά οι ενώσεις και να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.
  4. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/4 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  5. Τηγανίζουμε μία μία τις τυρόπιτες για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.

 

Μυστικά

Η συγκεκριμένη ζύμη είναι η βασική ζύμη για σπιτικό φύλλο και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε όλες τις αλμυρές πίτες.

 

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.

 

Πηγή: https://www.gastronomos.gr/syntagh/tyropites-mikrasiatikes-tis-tsiknopemptis/171514/?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR1_iAmyc_Gi2DVDjMn-Lorss95zqH7O0Bn9-z4pESECmPh6Cn2S_oqO97c#Echobox=1697718601

 

Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς