...Ο Νόστος Γαλατσίου Λαογραφικός & Χορευτικός Όμιλος σας εύχεται Καλή Σαρακοστή

Παραδοσιακές Μπουκιές και Συγχώριο 2


                                   Ρετζέλια με πετιμέζι



                                            Η κολοκύθα μεθά με μούστο!

Ένα από τα παραδοσιακά γλυκά της Καρδίτσας είναι το ρετσέλι ή ρετζέλι, που έχει τις ρίζες του στον Πόντο και τη Μικρά Ασία.Το ρετζέλι δεν είναι γλυκό του κουταλιού, ούτε μαρμελάδα ή καλύτερα, είναι κάτι ανάμεσα στα δύο, ή μάλλον και τα δύο. Φτιάχνεται με κολοκύθα και μούστο ή πετιμέζι και η γεύση του θυμίζει κάτι σε γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα μαζί. Μπορεί να γίνει και με σύκα ή κυδώνια αναλόγως τι μας αρέσει ακολουθώντας περίπου τον ίδιο τρόπο παρασκευής.

Η συνταγή είναι πολύ απλή στα υλικά, χρειάζεται 1 κιλό κολοκύθα , 1 κιλό μούστο, 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα προαιρετικά και 1 κούπα ασβέστη.

Η διαδικασία είναι να καθαριστεί καλά η κολοκύθα από τη φλούδα και τους σπόρους της και να κοπεί σε τετράγωνα κομμάτια μεσαίου μεγέθους. Μετά αυτά πρέπει να μουλιάσουν πολλές ώρες στο διαλυμένο ασβέστη με νερό, που κατά διαστήματα ανακατεύουμε,ώστε να δέσουν και να βγούν πιο τραγανά στη γεύση.

Έπειτα τα πλένουμε πολύ καλά με τρεχούμενο νερό για να φύγει ο ασβέστης και τα στραγγίζουμε εντελώς για να φύγουν όλα τα υγρά τους. Εάν θέλουμε μπορούμε να τα βράσουμε λιγάκι για να καθαριστούν καλύτερα και μετά να τα ξεπλύνουμε με κρύο νερό και να τα στραγγίξουμε σε απορροφητικό πανί.

Όταν στεγνώσουν τα βράζουμε για περίπου μια ώρα σε μούστο ή πετιμέζι μαζί με την αρμπαρόριζα μέχρι να γίνει παχύρευστο το γλυκό. Μετά το τοποθετούμε έτσι όπως είναι ζεστό μέσα σε αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια γεμίζοντας τα μέχρι πάνω, τα κλείνουμε καλά και τα αναποδογυρίζουμε, ώστε να κλείσουν αεροστεγώς. Αφού κρυώσουν τα γυρνάμε κανονικά και τα τοποθετούμε σε δροσερό και σκιερό μέρος. Μετά το άνοιγμα διατηρούνται στο ψυγείο.
Προτιμήστε μούστο από μαύρο σταφύλι για μία πιο δεμένη γεύση, ή μούστο κέρινης ποικιλίας. Μπορείτε να σερβίρετε με κρέμα κάστανο ή γιαούρτι.



Πηγή:https://Karditsas.blogspot.com





Μάτια – Θρακιώτικα ραβιόλια



 

Τι χρειαζόμαστε:

 

1/2 κιλού αλεύρι

νερό χλιαρό

1 ποτηράκι κρασιού λάδι

αλάτι

φέτα ή ότι άλλο τυρί θέλετε

100 γρ βούτυρο


Πώς το κάνουμε:

Βάζουμε το αλεύρι σε μία μικρή λεκανίτσα, κάνουμε στο κέντρο ένα λακουβάκι, μέσα του βάζουμε το αλάτι και το λάδι μαζί με το νερό

Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή και να μην κολλάει στα χέρια μας, την αφήνουμε να ξεκουραστεί

Στη συνέχεια το χωρίζουμε σε τρία κομμάτια και τα πλάθουμε μπαλίτσες

Παίρνουμε την πρώτη και με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε το φύλλο και το κόβουμε σε τετραγωνάκια. Σε κάθε τετραγωνάκι βάζουμε ένα κομμάτι τυρί και το κλείνουμε δημιουργώντας μικρά τριγωνάκια τα οποία τα τοποθετούμε σε μια πετσέτα να ξεραθούν

Μόλις ξεραθούν βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει με λίγο αλάτι και λίγο λάδι. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε με προσοχή τα λαζάνια μας ένα- ένα.

Όταν ανέβουν στην επιφάνεια δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αν πρέπει αλάτι

Όταν βράσουν τα σουρώνουμε και τα απλώνουμε σε μία φαρδιά πιατέλα και τα περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο

 

Πηγή : https://laikiparadosi.webnode.gr


Κατσαμάκι ή Πολέντα ή Μαμαλίγκα ή Χαβίτς

 

 



 

Κατσαμάκι ή πολέντα ή μαμαλίγκα ή χαβίτς λέγεται ο χυλός από το βρασμένο καλαμποκάλευρο.

 

Πρόκειται για ένα φαγητό γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων. Στην εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας  ο χυλός δημητριακών λεγόταν puls ή pulmentum. Σε μεταγενέστερους χρόνους ονομάστηκε polenta  απ’ όπου προέκυψε και  το ελληνικό πολέντα. [1]

 

Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται στα νησιά του Ιονίου, στην Πάτρα και στην Κρήτη σε όλες εκείνες δηλ. τις περιοχές της χώρας που δέχτηκαν επίδραση από τους Ενετούς. Πριν την εισαγωγή του καλαμποκιού από τον νέο κόσμο τον 16ο αιώνα η πολέντα γινόταν με αλεύρι κάστανου, κεχρί, όλυρα ή ρεβίθια.

 

Σχεδόν όλοι οι λαοί χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν χυλούς δημητριακών στο καθημερινό τους διαιτολόγιο. Οι Άγγλοι αναφέρονται στο χυλό δημητριακών με την ονομασία porridge. Ο χυλός από καλαμποκάλευρο ήταν ευρέως διαδεδομένος σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου και στην Τουρκία.

 

Οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι αποκαλούν τον χυλό κατσαμάκι Ο όρος σημαίνει νάζι (τσαλιμάκι) και προέρχεται από την λέξη Kačamak ή kachamak (που έχει τις ρίζες της στην Κυριλλική качамак). [2]

Ο όρος έχει επικρατήσει σε όλη την Βόρειο Ελλάδα (Μακεδονία, Θράκη και Πομακοχώρια).

 

Οι Πόντιοι αποκαλούσαν τον χυλό χαβίτς μια ονομασία που επίσης συναντούμε στην Βόρειο Ελλάδα και την οποία έφεραν μαζί τους με την εγκατάστασή τους στην περιοχή.

 

Οι Ρουμάνοι αποκαλούν τον χυλό μαμαλίγκα, ονομασία που χρησιμοποιείται ευρύτατα στις περιοχές της Στερεάς, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, όπου είχαν εγκατασταθεί οι επονομαζόμενοι Ρουμανόβλαχοι.  [3]

 

Στην Τουρκία και τα παράλια της Μικράς Ασίας ο χυλός καλείται μουχλαμάς ενώ στην Αλβανία καλείται χαραπάτσι.

 

Ο χυλός αυτός αποτελούσε το «φαγητό των φτωχών» επί γερμανικής κατοχής. Την ίδια περίοδο παρασκεύαζαν και μια γλυκιά πίτα, με βάση το καλαμποκάλευρο, η οποία λεγόταν μπομπότα.

 

 

 

ΥΛΙΚΑ

 

για 2 άτομα:

3-4 κουτάλες σούπας καλαμποκάλευρο

½ κατσαρόλα νερό

1 κουτ. σούπας μαργαρίνη

αλατάκι

 

για αλμυρό:

1 κομμάτι τυρί φέτα

 

για γλυκό:

2 κουτ. σούπας μέλι

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα αλατισμένο νερό να βράζει. Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας μαργαρίνη και το καλαμποκάλευρο με το μάτι. Το καλαμπόκι θα πρέπει να είναι «γαλατένιο» από καβουρδισμένο αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά για 10 λεπτάκια περίπου. Μόλις δούμε πως η κουτάλα μας στέκεται όρθια, το κατσαμάκι είναι έτοιμο.

 

Σερβίρουμε σε παραλλαγές αλμυρού και γλυκού. Για το αλμυρό τρίβουμε το τυρί φέτα πάνω από το κατσαμάκι και για το γλυκό περιχύνουμε το κατσαμάκι με το μέλι.

 

Καλή όρεξη!

 

 

 

 

  

Πηγή:

1. Polenta - Wikipedia

2. Kacamak - Wikipedia

3. "Ο Ζητιάνος", Καρκαβίτσας

 

Πηγή: Νηστικό Αρκούδι - www.toarkoudi.gr

  

 

 

 





Λαγός Κουρκούτι



Υλικά, για 4 άτομα

Ένας λαγός, δύο ποτήρια ξύδι -από καλό κρασί-, 11 κουταλιές αλεύρι, 1 ½ ποτήρι λάδι, τρεις σκελίδες σκόρδο, το χυμό από ένα λεμόνι και μια κουταλιά κόκκινο πιπέρι

 

Εκτέλεση: Μαρινάρουμε το λαγό στο ξύδι, για μία ώρα. Τον βράζουμε στη χύτρα ταχύτητας, για περίπου μισή ώρα και πετάμε το πρώτο νερό. Στη συνέχεια, τον ξαναβάζουμε στη χύτρα να βράσει και πάλι με νερό και λίγο αλάτι, για μία ώρα. Βγάζουμε το λαγό από τη χύτρα και κρατάμε το ζουμί χωριστά. Κόβουμε το λαγό σε μερίδες. Πλένουμε τη χύτρα και την ξαναβάζουμε καθαρή στο μάτι της κουζίνας. Ζεσταίνουμε εκεί μέσα το λάδι και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε μια κουταλιά κόκκινο πιπέρι. Προσθέτουμε ζωμό από το λαγό σιγά - σιγά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να γίνει μια σάλτσα πηχτή σαν κρέμα. Εκεί μέσα ρίχνουμε το σκόρδο λιωμένο και το χυμό του λεμονιού. Στο τέλος, βάζουμε μέσα στη σάλτσα το λαγό και τον αφήνουμε, μαζί με το κουρκούτι, να κοχλάσουν μαζί για να πάρει γεύση.


Σοφικό από την Ικαρία

 

Μία συνταγή που θυμίζει τουρλού, όμως έχει έναν ξεχωριστό τρόπο μαγειρέματος.




Η Ικαρία εκτός από το νησί με τα υπέροχα πανηγύρια, που σε κάνει να ξεχνάς κάθε άγχος και έγνοια, είναι κι ένας τόπος με πολύ πλούσια και νόστιμη κουζίνα. Σήμερα λοιπόν θα έρθουμε σε επαφή με την Ικαριώτικη κουζίνα και θα φτιάξουμε Σοφικό Ικαρίας. Θα φτιάξουμε μία υπέροχη παραλλαγή τουρλού αλά Ικαρία, που θα σβήσουμε τα λαχανικά μας με κόκκινο κρασί και θα βάλουμε μερικά επιπλέον μπαχαρικά όπως είναι η πάπρικα. Είναι ένα τουρλού διαφορετικό από όλα τα άλλα που μοσχοβολάει Ικαρία.

 

Υλικά

2 μελιτζάνες

2 καρότα

3 πράσινες πιπεριές

2 πατάτες

2 σκελίδες σκόρδο

2 κρεμμύδια

2 ώριμες ψιλοκομμένες πατάτες

100 γραμμάρια κόκκινο κρασί

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, πάπρικα γλυκιά

 

Εκτέλεση

Στην αρχή κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρά κομμάτια. Τις βάζουμε σε αλάτι και τις αφήνουμε να ξεπικρίσουν.

Κόβουμε έπειτα τα καρότα, τις πιπεριές, τις πατάτες και το σκόρδο σε κύβους, το κρεμμύδι σε ροδέλες και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες.

Μεταφέρουμε τα λαχανικά μας εκτός από τις ντομάτες σε μία βαθιά κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο το οποίο το έχουμε αφήσει να ζεσταθεί. Σοτάρουμε τα λαχανικά μας για 10 λεπτά και σβήνουμε το φαγητό μας με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε και τις ψιλοκομμένες ντομάτες.

Προσθέτουμε στο φαγητό μας αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, πάπρικα γλυκιά και σκεπάζουμε το φαγητό μας.

Αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά και να μείνει μόνο με το ζουμί.

 

 

Πηγή: daddy-cool.gr




Φανουρόπιτα Μοναστηριακή




Τι χρειαζόμαστε:

4 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι κανέλλα
1 μπέικιν
1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλυτζάνι τσαγιού νερό
3/4 φλυτζάνι τσαγιού πορτοκαλάδα
ελάχιστη σόδα
ξύσμα λεμονιού - πορτοκαλιού
1 φλυτζάνι τσαγιού σταφίδα ξανθή (προαιρετικά)
1 φλυτζάνι τσαγιού καρύδια (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ για λίγα λεπτά και μετά βάζουμε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά.
Ύστερα βάζουμε το φλυτζάνι με τη ξανθή σταφίδα και το φλυτζάνι με τα καρύδια κομμένα χοντρά.
Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί νούμερο 30 και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45΄ λεπτά ή έως ότου βγει καθαρό το μαχαίρι.
Όταν ψηθεί την αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν πασπαλίζουμε από πάνω με ζάχαρη άχνη.


Πηγή : laikiparadosi.blogspot.com


Λαδένια Μυκόνου




ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 φακελάκι μαγιά στιγμής

1/2 κ.γ. ζάχαρη

1 κ.γ. αλάτι

περίπου 1½ ποτήρι χλιαρό

3 ντομάτες ώριμες

3 ξερά κρεμμύδια

1 κ.σ. κάπαρη

1/4 φλ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. ρίγανη

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


ΟΔΗΓΙΕΣ

-Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα.

-Πασπαλίζουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη.

-Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε, ψιχουλιάζουμε, το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά με τα δάχτυλα.

-Λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό, λίγη ρίγανη και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη ομοιόμορφη που δεν κολλάει στα χέρια.

-Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ. Βάζουμε μέσα τη ζύμη.

-Σκεπάζουμε το μπολ καλά με μεμβράνη ή νωπό, καθαρό, βαμβακερό πανί και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και να φουσκώσει για περίπου 45΄ έως 1 ώρα.

-Στο μεταξύ αφαιρούμε τους σπόρους και τα υγρά από τις ντομάτες και τις κόβουμε σε φέτες.

Κόβουμε και τα κρεμμύδια σε φέτες.

-Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα ή το ταψί του φούρνου.

-Με τα δάχτυλα απλώνουμε τη ζύμη μέχρι να πιάσει περίπου όλη την επιφάνεια του ταψιού.

-Βάζουμε επάνω τα ψιλοκομμένα λαχανικά, ντομάτες, κρεμμύδι, και την κάπαρη.

-Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε.

-Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 170°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, για 50΄ και μέχρι να ροδίσει η λαδένια.

Πηγή : missbloom.gr


Φρουταλιά Άνδρου




ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

4 μέτρια λουκάνικα (όχι πολύ μεγάλα, για να μη γίνει πολύ βαριά η φρουτάλια)

2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες λεπτές ροδέλες

1 φλιτζ. τσαγιού τυρί τριμμένο βολάκι ανδριώτικο

1/2 φλιτζ. τσαγιού γάλα

8 αυγά, ελευθέρας βοσκής

1/2 ματσάκι δυόσμο ή μαϊντανό, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα

αλάτι και πιπέρι

λάδι για το τηγάνισμα


ΟΔΗΓΙΕΣ

-Σε ένα φαρδύ τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό, βάζουμε λάδι ίσα να καλύψει τον πυθμένα και τσιγαρίζουμε τα λουκάνικα.

-Τα βγάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να ρουφήξει το περιττό λίπος.

-Προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμα στο τηγάνι, βάζουμε τις πατάτες αλατισμένες και τις τηγανίζουμε μέχρι να μαλακώσουν.

-Γέρνουμε προσεκτικά το τηγάνι και αφαιρούμε το περισσότερο λάδι.

-Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με το γάλα, προσθέτουμε το δυόσμο ή μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.

-Ξαναβάζουμε τα λουκάνικα στο τηγάνι τοποθετώντας τα ανάμεσα στις πατάτες.

-Περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών, κλείνουμε το τηγάνι με ένα μεγάλο καπάκι (με διάμετρο μεγαλύτερη από αυτή του τηγανιού) και ψήνουμε τη φρουτάλια σε μέτρια φωτιά.

-Τσεκάρουμε αν ψήθηκε από κάτω με μια σπάτουλα.

-Αναποδογυρίζουμε το τηγάνι (εγώ το κάνω πάνω από το νεροχύτη, για να μη λερώσω όλη την κουζίνα) ώστε να πέσει η φρουτάλια στο καπάκι και μετά τη βάζουμε ξανά στο τηγάνι για να ψηθεί και από την άλλη.

-Τη βάζουμε σε μια πιατέλα και σερβίρουμε με χωριάτικο ψωμί και σαλάτα εποχής.

Πηγή : missbloom.gr


Καρπουζόπιτα από την Μήλο





ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

500 γρ. ψίχα από καρπούζι

110 γρ. αλεύρι

50 ml ελαιόλαδο + 2 κ.σ.

65 γρ. μέλι + 2 κ.σ.

2 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό

κανέλα

σουσάμι


ΟΔΗΓΙΕΣ

-Αφού αφαιρέσουμε την καρδιά του καρπουζιού, όλο το «κόκκινο», και το καθαρίσουμε από τα κουκούτσια, το στύβουμε μέσα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, για να φύγουν τα υγρά και το αφήνουμε να στραγγίσει περίπου για 1 ώρα.

-Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το μισό μέλι. Το αλεύρι και το ελαιόλαδο το προσθέτουμε σιγά-σιγά για να διαπιστώσουμε πόσο ακριβώς θα «πάρει» καθώς εξαρτάται από το πόσα υγρά έχει κρατήσει η καρπουζόψυχα. Το μίγμα πρέπει να είναι χυλωτό, ούτε πολύ αραιό αλλά ούτε και σφιχτό.

-Στη συνέχεια αφού λαδώσουμε ένα ταψάκι και το πασπαλίσουμε με σουσάμι και το μισό σιμιγδάλι αδειάζουμε το μίγμα, το οποίο δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 1,5 εκ., και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι και σιμιγδάλι.

-Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά στους 180°C.

-Όταν βγάλουμε την καρπουζόπιτα και πριν αρχίσει να κρυώνει ρίχνουμε τις 2 κουταλιές της σούπας μέλι, για να απορροφηθεί.


Πηγή : missbloom.gr



Μαϊντανοσαλάτα Σύρου




ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 μεγάλο μάτσο μαϊντανό (μόνο τα φύλλα)

1/2 κιλό ψωμί

1 πατάτα βρασμένη

1/2 κρεμμύδι

1/2 σκελίδα σκόρδο (ή περισσότερο, αν μας αρέσει)

2 κουτ. σούπας λευκό ξίδι

1/2 λεμόνι

1 φλιτζ. τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο


ΟΔΗΓΙΕΣ

-Βγάζουμε την κόρα από το ψωμί, βάζουμε την ψίχα σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και την μουλιάζουμε για λίγα λεπτά. Μετά την στύβουμε πολύ καλά και την αφήνουμε στην άκρη.

-Χοντροκόβουμε τον μαϊντανό. Αφαιρούμε τα κοτσάνια. Πολτοποιούμε το σκόρδο με μια κουταλιά της σούπας λάδι. Βάζουμε στο μπλέντερ τον μαϊντανό, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το λεμόνι, το ξίδι και το λάδι. Τα χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν πολτός. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά-σιγά το στυμμένο ψωμί και την πατάτα, συνεχίζοντας το χτύπημα.

-Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και διορθώνουμε, αν χρειαστεί, το ξίδι.

-Σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί ή συνοδεύουμε ψάρια και κοτόπουλου.


Πηγή : shape.gr




Το σφουγγάτο Μυτιλήνης






Το σφουγγάτο της Μυτιλήνης είναι ένα από τα πιο γνωστά πιάτα στο νησί μας. Από την άνοιξη και μέχρι τέλος καλοκαιριού αποτελεί γευστικό προορισμό τόσο για τους κατοίκους του νησιού όσο και για τους επισκέπτες.


Η αυθεντική συνταγή για το σφουγγάτο Μυτιλήνης

Υλικά:
2 κιλά κολοκυθάκια
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
3 ξερά κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
1 ματσάκι δυόσμο
1 ματσάκι άνηθο
½ ματσάκι μαϊντανό
10 αυγά
300 γραμ. φέτα τριμμένη
150 γραμ. λαδοτύρι Μυτιλήνης ή κασέρι
λίγη φρυγανιά τριμμένη
αλάτι / πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Πλένουμε και τρίβουμε στον τρίφτη τα κολοκύθια. Αλατίζουμε και τα αφήνουμε για λίγη ώρα να αποβάλλουν τα υγρά τους. Στύβουμε στη συνέχεια δυνατά με τα χέρια μας τα τριμμένα κολοκύθια ώστε να αποβάλλουν όσο το δυνατόν περισσότερο νερό.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά (εκτός από το αυγά και τη φρυγανιά) μαζί με το κολοκύθι και αναδεύουμε. Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά. Προσπαθούμε το μείγμα να είναι όσο το δυνατόν ομοιογενές.
Λαδώνουμε το ταψί μας και πασπαλίζουμε την βάση με τριμμένη φρυγανιά. Στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου μία ώρα μέχρι να πάρει το χρώμα του.




Πέρδικα Κοκκινιστή



Στην φωτογραφία η πέρδικα συνοδεύεται με τραχανά

 
Υλικά, για 2 άτομα

Μία πέρδικα, ξύδι από καλό κρασί, 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, ένα ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, μια πιπεριά κομμένη σε κύβους, 2 ντομάτες περασμένες στον τρίφτη, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 ποτήρι του κρασιού κρασί, 1 ποτήρι του κρασιού λάδι, 2 ποτήρια του κρασιού νερό, μια πρέζα μοσχοπίπερο, ένα φύλλο δάφνη, μια πρέζα ρίγανη και μισό αγγούρι κομμένο σε ροδέλες.

Εκτέλεση:

 Καθαρίζουμε το πουλί και το καψαλίζουμε με οινόπνευμα απ’ έξω, αλλά και μέσα στην κοιλιά του, για να φύγει η μυρωδιά. Στη συνέχεια, το μαρινάρουμε στο ξύδι, για περίπου μία ώρα. Βάζουμε την πέρδικα στη χύτρα ταχύτητας με νερό. Βράζουμε την πέρδικα για 25 λεπτά και πετάμε το νερό. Στην ίδια χύτρα και αφού την πλύνουμε, ρίχνουμε το λάδι. Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, την πιπεριά και το σκόρδο. Μόλις αρχίσουν να ξανθαίνουν τα κρεμμυδάκια, ρίχνουμε τις ντομάτες. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, ένα ποτήρι κρασί και 2 ποτήρια του κρασιού νερό. Μαγειρεύουμε στη χύτρα την πέρδικα, για περίπου μία ώρα. Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές ή πιλάφι και γαρνίρουμε με τις ροδέλες του αγγουριού.


Πηγή : Τσακνάκης Ιωάννης



Βλάχικες συνταγές

ΓΚΕΛΑ ΝΤΙ ΦΡΙΝ (ΦΑΓΗΤΟ ΑΠΟ ΑΛΕΥΡΙ)

ΥΛΙΚΑ: 1 κουτάλια σούπας βούτυρο χοιρινό* 250 γρ. τυρί, λίγο κόκκινο πιπέρι, 2-3 φλιτζάνια νερό, αλάτι, καλαμποκίσιο αλεύρι

*Τότε αντί για βούτυρο χρησιμοποιούσαν βούτυρο χοιρινό, το οποίο το έφτιαχναν μόνοι τους. Όταν έσφαζαν τους χοίρους, έπαιρναν όλο το λίπος απ’ το γουρούνι και το ζέσταιναν στο τηγάνι. Αυτό έλιωνε και γινόταν σαν βούτυρο, το οποίο το χρησιμοποιούσαν σε όλα τα φαγητά και έδινε μια γεύση υπέροχη.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Λιώνουμε το βούτυρο στο τηγάνι, κόβουμε το τυρί και το ρίχνουμε μέσα, μέχρι να ροδίσει λίγο. Στη συνέχεια ρίχνουμε κόκκινο πιπέρι, αλάτι, το νερό και καλαμποκίσιο αλεύρι όσο πάρει (μέχρι να μπορέσεις να το πάρεις επάνω στο πιρούνι). Το βράζουμε λίγο αυτό το μίγμα και είναι έτοιμο.

 

ΜΠΟΜΠΟΤΑ

ΥΛΙΚΑ: αλεύρι καλαμποκίσιο, νερό (τόσο ώστε να γίνει λίγο παχύ), αλάτι, τσιγαρίδες (από λίπος χοιρινό)*, βούτυρο χοιρινό

*Οι τσιγαρίδες ήταν απ’ το λίπος το χοιρινό το οποίο καθώς το ζέσταιναν στο τηγάνι για να φτιάξουν το βούτυρο κάποια ποσότητα απ’ το λίπος τσιγαρίζονταν.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ανακατεύουμε το αλεύρι, το νερό και το αλάτι για να κάνουμε το μίγμα (το θέλουμε λίγο παχύ). Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο και στρώνουμε το μισό μίγμα στο ταψί. Βάζουμε τη γάστρα* επάνω στο ταψί για να ζεσταθεί λίγο το μίγμα. Παίρνουμε μια κουταλιά βούτυρο χοιρινό και το λιώνουμε στο τηγάνι με μπόλικες τσιγαρίδες. Το ρίχνουμε πάνω από το μίγμα και από πάνω ρίχνουμε το άλλο μισό μίγμα και από πάνω πάλι τσιγαρίδες και βούτυρο. Το ψήνουμε στη γάστρα* 1 ώρα περίπου.

* Η γάστρα ήταν κάτι σαν καπάκι χωμάτινο, το οποίο το ζέσταιναν στο τζάκι και μετά, έτσι καυτό όπως ήταν, σκέπαζαν με αυτό το ταψί και έψηναν τα φαγητά τους.

 

ΠΑΝΕ ΚΟΥ ΚΑΣ’ (ΨΩΜΙ ΜΕ ΤΥΡΙ)

ΥΛΙΚΑ: ½ κιλό νερό, αλεύρι, ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι, ½ κουταλάκι γλυκού ζάχαρη, ½ κιλό τυρί, 1 κουταλιά βούτυρο χοιρινό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Μέσα σε ένα σκεύος βάζουμε το νερό (το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό), το αλάτι και τη ζάχαρη και αλεύρι όσο πάρει. Το ζυμώνουμε καλά το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε το τυρί το οποίο το έχουμε σπάσει με τα χέρια μας και το βούτυρο το χοιρινό.

Ξαναζυμώνουμε το ψωμί και το αφήνουμε να φουσκώσει. Τέλος το ψήνουμε στο καπάκι (γάστρα) ή στο φούρνο.

 

Πηγή: oikohouse.wordpress.com

 

 

 

 
  

 

 

 

 

 Μπλετσίκ

              (Μια συνταγή από τη Μακεδονία)

 ΥΛΙΚΑ

Για την κρέπα:

  • 3 αυγά
  • 3 ποτήρια γάλα
  • 3 ποτήρια αλεύρι
  • λίγο αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • αλάτι, πιπέρι

 

EΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε πολύ καλά στο μίξερ τα υλικά για την κρέπα.

Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και προσθέτουμε τον κιμά, το αλάτι και το πιπέρι. Όταν είναι έτοιμο, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

 

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε με μια κουτάλα από το χυλό της κρέπας. Μόλις ψηθεί από τη μια μεριά το γυρίζουμε από την άλλη. Συνεχίζουμε το ίδιο για όλες τις κρέπες. Μόλις τελειώσουν όλες και παγώσουν, παίρνουμε μια κουταλιά κιμά και το βάζουμε στο κέντρο της κρέπας και το κλείνουμε από τις τέσσερις πλευρές “κολλώντας” το με λίγο νερό.

 

Όταν θέλουμε να τις φάμε, τις τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές.

 

Πηγή: macedoniancuisine-pkm.gr

 

 

 

 

Ρεβυθοκεφτέδες από την Τήλο

(Μια συνταγή του κ. Γιάννη Γκλεντή)

Υλικά:

500 γραμμάρια ρεβύθια

10 γραμμάρια μαγειρική σόδα

2 μέτρια κρεμμύδια

2 αυγά

100 ml ελαιόλαδο

40 γραμμάρια αλεύρι

½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

Αλάτι, πιπέρι

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα ρεβύθια αποβραδίς στο νερό για να μαλακώσουν. Το πρωί τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε καλά με τη σόδα. Τα αφήνουμε 10 λεπτά και μετά τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό.

 Τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με νερό και με το ένα κρεμμύδι κομμένο στη μέση. Τα βάζουμε να βράσουν και αλατίζουμε. Κατά διαστήματα αφαιρούμε με κουτάλα τον αφρό.

 Μόλις μαλακώσουν τα ρεβύθια καλά, τα σουρώνουμε. Τα μεταφέρουμε σε ένα σκέβος και, όσο είναι ακόμη ζεστά, τα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.

 Προσθέτουμε το δεύτερο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το ελαιόλαδο, το αλεύρι, το δυόσμο, τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.

 Με ένα πηρούνι παίρνουμε ποσότητα από το μείγμα και τη ρίχνουμε σε τηγάνι με ζεστό λάδι. Τηγανίζουμε τους ρεβυθοκεφτέδες γυρίζοντάς τους από όλες τις πλευρές.

 Μυστικά:

Τα ρεβύθια πρέπει να είναι πάντα φρέσκιας σοδειάς. Επιπλέον, όταν βράσουν στύβουμε 1 λεμόνι πάνω τους για να γίνουν πιο εύπεπτα. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε ½ ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο στο φαγητό για πιο αρωματικό αποτέλεσμα.

 

Σεσμέκ (Αρμένικη Τηγανιτή Πίτα με Κιμά)

 

Γιά τη γέμιση:

  • ½ κιλό άπαχος κιμάς
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές σούπας αλεύρι
  • Αλάτι, μαύρο και κόκκινο πιπέρι, μπαχάρι

 

Για τη ζύμη:

  • ½ κιλό αλεύρι
  • 1 κουταλιά γλυκού μαγιά σε σκόνη
  • 3-4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο
  • 1 κουταλιά γλυκού ζάχαρη

 

 

EΚΤΕΛΕΣΗ

Τα υλικά της γέμισης τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε, βρέχοντας με νερό τα χέρια μας συχνά, έως ότου το μείγμα μας να αποκτήσει μια μέτρια σκληρότητα.

Το αφήνουμε και ετοιμάζουμε τη ζύμη.

Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης με λίγο χλιαρό νερό, έτσι ώστε να γίνει μέτρια (όχι αραιή).

Έπειτα κόβουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια στο μέγεθος ενός καρυδιού και τα σκεπάζουμε με ένα υγρό πανί για να μη στεγνώσουν.

Στη συνέχεα, παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης και με τον πλάστη το ανοίγουμε στο μέγεθος του πιάτου του καφέ. Βρέχοντας τα χέρια μας, παίρνουμε λίγη γέμιση (όσο ένα καρύδι) και με τα ακροδάχτυλά μας το απλώνουμε πάνω στη ζύμη, αφήνοντας περιμετρικά περίπου ένα εκατοστό χωρίς γέμιση. Τη ζύμη που περισσεύει, τη γυρίζουμε προς τα μέσα.

Αφού ετοιμάσουμε τις πίτες, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι.

Τοποθετούμε αρχικά την πίτα με τη μεριά του κιμά στο τηγάνι και αφού ροδίσει, τη γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά.

 

Πηγή: macedoniancuisine-pkm.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου