...Ο Νόστος Γαλατσίου Λαογραφικός & Χορευτικός Όμιλος σας εύχεται Καλή Σαρακοστή

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Γαλάτσι



Πώς πήρε το όνομά του το Γαλάτσι;

Έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις για την προέλευση του ονόματος Γαλάτσι αλλά σύμφωνα με την επικρατέστερη, το 1851 ο Συμεών Γαλάκης αγόρασε με συμβολαιογραφική πράξη στρέμματα γύρω από τον ναό της Αγίας Γλυκερίας. Κατά τον τσιτακισμό της προφοράς των Αθηναίων που πρόφεραν το κ και το τ ως τσ, το επώνυμο "Γαλάκης" προφερόταν ως "Γαλάτσης", με αποτέλεσμα η περιοχή της Αγίας Γλυκερίας να αναφέρεται ως "η περιοχή του Γαλάτση" και τελικά ολόκληρη η περιοχή να πάρει το όνομα "Γαλάτσι". Μια λιγότερο λογικοφανής θεωρία είναι αυτή που αναφέρει ο Θεόδωρος Γκούντερα, φιλόλογος, που γράφει ότι τσοπάνηδες της περιοχής γύριζαν και φώναζαν: "Γάλα - γάλα - φρέσκο γαλατάκι", οπότε η ονομασία του Γαλατσίου προέρχεται από τη λέξη "γάλα". Ιστορικά δεν αποδεικνύεται καμία σχέση του Γαλατσίου με την πόλη Γκαλάτσι της Ρουμανίας, όπου πρόκειται για απλή ομοηχία.

Ποια είναι η Ιστορία της περιοχής;

Το Γαλάτσι μέχρι το 1850 ήταν μια ακατοίκητη περιοχή με το όνομα Εύμορφη Εκκλησιά (Ομορφοκκλησιά) από τον ομώνυμο ναό της περιοχής. Τότε άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι κάτοικοι από την περιοχή της Φωκίδας, οι οποίοι φτιάχνουν προσωρινές κατοικίες για να ξεκαλοκαιριάζουν τα κοπάδια τους, που αργότερα με την ανάπτυξη της Αθήνας πολλαπλασιάζονται, ενώ δημιουργούνται τα πρώτα ασβεστοκάμινα. 

Οι πρώτοι όμως μόνιμοι κάτοικοι έρχονται την δεκαετία του 1910 κυρίως ως εργάτες στα καμίνια. Τότε αρχίζει η εισροή Ναξιωτών. Το 1925 το Γαλάτσι αποτελούσε εξοχική περιοχή της Αθήνας όπου μαζεύονταν πολλοί αριστοκράτες της πρωτεύουσας. Αργότερα παρατηρείται άνοδος του πληθυσμού με κατοίκους που προέρχονται από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Έχουν αρχίσει να δημιουργούνται τα πρώτα καταστήματα. Το 1927 για μερικούς μήνες αποτέλεσε ξεχωριστή κοινότητα για πρώτη φορά, όμως επέστρεψε στην κυριότητα του Δήμου Αθηναίων. Την περίοδο της Γερμανικής κατοχής στα Τουρκοβούνια κρύβονται πολλές αντιστασιακές οργανώσεις. Το 1954 το Γαλάτσι αποσχίζεται από το Δήμο Αθηναίων ως ομώνυμη κοινότητα, ενώ το 1963 έχοντας πλέον περίπου 14.000 κατοίκους γίνεται Δήμος. 

Τα Τουρκοβούνια αναφέρονται για πρώτη φορά από τον Παυσανία στα Αττικά του με το όνομα Αγχεσμός, λέγοντας ότι εκεί βρίσκεται ξόανο του θεού Δία (Διός άγαλμα Αγχεσμίου), καιρικού θεού, αφού από εκεί λέγεται ότι ο Δίας έριχνε τους κεραυνούς. Το όνομα Αγχεσμός προέρχεται από τις λέξεις άγχη που σημαίνει πλησίον και εσμός που σημαίνει αυτός που εξορμά δυνατά. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι από την εποχή του Σόλωνα το βουνό έκρυβε πολλούς κινδύνους όπως ανέμους, αγρίμια, κεραυνούς, ληστές, οι οποίοι κρύβονταν στις σπηλιές και κατέβαιναν και λήστευαν το άστυ. 

Το 1932  ο αρχαιολόγος Μπερντ ανακάλυψε στο βόρειο άκρο του βουνού ίχνη αρχαίου βωμού ενώ ο Διονύσιος Σουρμελής στην "Ιστορία των Αθηνών" αναφέρει ότι στο βουνό βρισκόταν το Άλσος των Ευμενίδων, όπου οδηγήθηκε ο Οιδίποδας από την κόρη του Αντιγόνη για να ξεπλυθεί από τα αμαρτήματα της οικογένειας των Λαβδακιδών και να δικαστεί. Το αρχαίο όνομα διατηρήθηκε μέχρι τον 3ο-5ο  αιώνα μ.Χ. οπότε ο λόφος μετονομάστηκε σε Λυκοβούνια προφανώς από τους λύκους που υπήρχαν εκεί ή από το φως που έλουζε το βουνό (λύκος=φως), ενώ μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι το όνομα το πήρε από τον Λύκο, γιο του βασιλιά της Αττικής, Ερεχθέα, στον οποίο ο πατέρας του άφησε κληρονομιά τον λόφο. Την σημερινή ονομασία Τουρκοβούνια, την πήρε τον 15ο αιώνα επειδή αποτελούσε οχυρό των Τούρκων το 1456. Ο Νίκος Καρόρης, αγωνιστής της Επανάστασης του 1821, αναφέρει στα απομνημονεύματα του τις κινήσεις των Τούρκων μπροστά, πίσω και πάνω στο βουνό, στη διάρκεια της μάχης της Αθήνας. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, στα Τουρκοβούνια εκπαιδευόταν το Ιππικό, μέχρι το 1943 η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, ενώ μέχρι το 1946 έκανε ασκήσεις σκοποβολής η Αστυνομία. Μέχρι το 1941 τα Τουρκοβούνια διατηρούν τη πυκνή τους βλάστηση. Η Κατοχή και οι ανάγκες των Αθηναίων για καύσιμα οδήγησαν το μεγαλύτερο μέρος του δάσους σε καταστροφή. Το βουνό και στη διάρκεια του πολέμου παραμένει δύσβατο. Λίγοι τολμηροί καταφέρνουν να το πατήσουν. Η ανάπτυξη της περιοχής και η δημιουργία αρχικά, οργανωμένου οικισμού, έπειτα Κοινότητας και στο τέλος δήμου δεν αφήνουν αλώβητα τα Τουρκοβούνια. 


Πηγή: Wikipedia

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Χειμερινό πρόγραμμα Νόστου


Σας ανακοινώνουμε το νέο χειμερινό πρόγραμμα του Νόστου.

Δευτέρα 21:00 - 22:30

Τρίτη και Πέμπτη 20:00 - 21:30 και 21:30 - 23:00

Οι εγγραφές ακόμα συνεχίζονται. 

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Άτιμη τσαγκαροδευτέρα


Η ονομασία Τσαγκαροδευτέρα κατά την ελληνική δημώδη γλώσσα σημαίνει η Δευτέρα (ημέρα) του τσαγκάρη (υποδηματοποιού).
Ο όρος αυτός καθιερώθηκε από προπολεμικά, όταν οι τότε τσαγκάρηδες στην Αθήνα την επόμενη μέρα της Κυριακής, δηλαδή τη Δευτέρα, επειδή δεν είχαν δουλειά είχαν καθιερώσει από μόνοι τους συνέχιση διήμερης αργίας κάθε εβδομάδα, έχοντας τα καταστήματά τους κλειστά και τη Δευτέρα.
Έτσι καθιερώθηκε να λέγεται για οποιαδήποτε εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας περισσότερο σκωπτικά σε αδικαιολόγητη αργία, ή συνηθέστερα σε καθυστέρηση προσέλευσης στο χώρο εργασίας π.χ. "τσαγκαροδευτέρα είναι σήμερα;", ή "τσαγκαροδευτέρα έχουμε σήμερα και δεν πάτε (ή δεν έρχεστε) για δουλειά;".
Πηγή : βικιπαίδεια

Δείτε 10 περίεργα θέματα που συνδέονται με την τσαγκαροδευτέρα…
- Οι περισσότεροι δε χαμογελούν τις Δευτέρες μέχρι τις 11:16 π.μ.: Μια μελέτη, από μια εταιρεία στην Αγγλία, έδειξε ότι, στις πιο… αισιόδοξες περιοχές τις χώρας, το πρώτο χαμόγελο τις Δευτέρες, δεν «έσκαγε» πριν τις 11.06 π.μ., ενώ στις πιο… απαισιόδοξες, στις 11.33 π.μ.!
- Ο καλύτερος προτιμώμενος τρόπος για να νικήσουμε τη μελαγχολία της τσαγκαροδευτέρας είναι η τηλεόραση ή το σεξ: Οι πέντε δημοφιλέστεροι τρόποι για να ξεπεράσουμε το φρικτό συναίσθημα ότι είναι Δευτέρα είναι: 1. Να δούμε τηλεόραση, 2. Να κάνουμε σεξ, 3. Να κάνουμε οn-line αγορές, 4. Να αγοράσουμε σοκολάτα ή make-up και 5. Να σχεδιάσουμε διακοπές. 6. Να χορεύουμε!!!
- Πάνω από το 50% των εργαζομένων, αργούν να πάνε στη δουλειά: Οποιαδήποτε δικαιολογία είναι μάταιη. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι περισσότεροι θεωρούμε την έναρξη της εβδομάδας τόσο μελαγχολική, ώστε οι μισοί από εμάς αργούμε να πάμε στη δουλειά.
 
- Οι περισσότεροι παραπονιόμαστε για το γεγονός ότι είναι Δευτέρα, για 12 ολόκληρα λεπτά.
- Οι άνθρωποι μεταξύ των ηλικιών 45 και 54, μελαγχολούν περισσότερο τις τσαγκαροδευτέρες: Αυτή η ηλικιακή κατηγορία είναι που παραπονιέται για τουλάχιστον 12 λεπτά όταν είναι Δευτέρα.
- Οι εργάτες, καταφέρνουν μόλις 3,5 ώρες παραγωγικής εργασίας τις Δευτέρες: Οι Δευτέρες τείνουν να είναι μη παραγωγικές, με μόνο 3,5 ώρες πραγματικής εργασίας για τους εργάτες.
- Η Δευτέρα είναι η πιο πιθανή ημέρα για αυτοκτονήσει κανείς: Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία στην Αγγλία, βρήκε ότι το 16% των αυτοκτονιών ανδρών και το 17% των αυτοκτονιών γυναικών, σημειώθηκαν Δευτέρα, σε σύγκριση με το 13% τις ημέρες του Σαββατοκύριακου. Οι ερευνητές είπαν ότι η τάση αυτή δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της επιστροφής στη δουλειά, δεδομένου ότι παρατηρήθηκε επίσης σε συνταξιούχους.
- Η Δευτέρα είναι η πιο πιθανή μέρα για να πάθει κανείς καρδιακή προσβολή: Η British Medical Journal ανακοίνωσε 20% αύξηση των καρδιακών προσβολών τις Δευτέρες, σε αντίθεση με τις άλλες ημέρες της εβδομάδας. Η καρδιακή προσβολή μπορεί να προκληθεί από το στρες και την υψηλή πίεση του αίματος που προκαλείται από την επιστροφή στην εργασία.
- Η Δευτέρα είναι η λιγότερο βροχερή ημέρα της εβδομάδας: Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει λόγω της ρύπανσης που προκαλείται από τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Πηγή : clickatlife.gr