...Ο Νόστος Γαλατσίου Λαογραφικός & Χορευτικός Όμιλος σας εύχεται Καλή Σαρακοστή

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Παπαλάμπραινα η ιστορία και οι στίχοι του τραγουδιού

 ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΑΙΝΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ





Ο παπα-Λάμπρος Ζέρβας ήταν ο εφημέριος του χωριού Ρωμύρι της Πυλίας από το 1840 έως το 1880. Η γυναίκα του παπά ήταν από του Ρώμεσι (Αμπελώνα) Ηλείας και την είχε γνωρίσει στην εμποροζωοπανήγυρη στις Καρούτες, που γίνεται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου (πληροφορία του Γιάννη Ταβουλαρέα από το Ρωμύρι Πυλίας).

Ένας από τους συγχωριανούς του, ο Σταύρος Φιτσιάλος, το 1860 έφερε κρυφά ληστές από την Αρκαδία για να τον ληστέψουν. Η συμμορία κρύφτηκε μέσα στο δάσος, που βρισκόταν στα ανατολικά του χωριού, ενώ δύο από αυτούς πήγαν στο σπίτι του παπά με την πρόθεση ν’ αγοράσουν τάχα ένα βόδι που πουλούσε. Νύχτωσε όμως και ο παπάς προθυμοποιήθηκε να τους φιλοξενήσει.

Τη νύχτα, ένας από αυτούς βγήκε και ειδοποίησε τους υπόλοιπους, που παραμόνευαν, μπήκαν μέσα, έπιασαν όλη την οικογένεια και άρχισαν να ψάχνουν για λεφτά. Κάποια στιγμή όμως η κόρη του παπά, η Παναγιώτα, ξέφυγε από την επιτήρηση των ληστών, κατέβηκε από μια καταπακτή στο κατώγι και άρχισε να καλεί σε βοήθεια τα ξαδέλφια της, Γιώργη και Κώστα Ζέρβα.


Η συνέχεια του άρθρου στη σελίδα Στίχοι τραγουδιών 3 ....

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Τα 10 μυστικά της γιαγιάς για ένα ζεστό σπίτι


 Τα μυστικά του ζεστού σπιτιού από τα παλιά χρόνια



Κάτι παραπάνω ήξερε: 10 μυστικά της γιαγιάς για να κρατά το σπίτι και την οικογένεια ζεστή στο παρελθόν!




Tα κρύα έχουν πιάσει πια για τα καλά και αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να προσθέσουμε κάποια παραπάνω χρήματα στον μηνιαίο προϋπολογισμό μας για να ζεσταθούμε. Πραγματικά, αυτό μας κάνεις να αναρωτιόμαστε πως ζεσταίνονταν οι άνθρωποι πριν ανακαλυφθεί η κεντρική θέρμανση. Ωστόσο, οι παππούδες μας και ειδικά οι γιαγιάδες μας είχαν πάντα έναν τρόπο για να ζεσταθούμε ακόμα και χωρίς κεντρική θέρμανση. Δείτε παρακάτω 10 τρόπους που είχαν οι γιαγιάδες μας στο παρελθόν για να ζεσταίνεται ολόκληρη η οικογένεια.


Η συνέχεια του άρθρου στη Σελίδα Διάφορα Άρθρα 4...