...Ο Νόστος Γαλατσίου Λαογραφικός & Χορευτικός Όμιλος σας εύχεται Καλή Σαρακοστή

Παραδοσιακές Μπουκιές & Συγχώριο



Η Ελληνική κουζίνα είναι κυρίως μεσογειακή και οι παραδόσεις των Ελλήνων στο φαγητό έχουν γίνει διάσημες. Από την ηπειρωτική χώρα ως την νησιωτική οι διατροφικές συνήθειες, φαγητά κλασικά και συνταγές παραδοσιακές, που μας ενδιαφέρουν άλλωστε και περισσότερο, τιμούνται μέχρι σήμερα.



Όπου κι αν ταξιδέψεις στην Ελλάδα, θα δοκιμάσεις φαγητά που δεν έχεις ξαναφάει πουθενά αλλού. Άλλωστε, τι καλύτερο από το να μαθαίνεις τις συνήθειες και τις παραδόσεις ενός τόπου από ότι… τρώγοντας και χορεύοντας.


 


Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης






Ξέρετε ότι : Το ντοματάκι της Σαντορίνης είναι ένα ξεχωριστό αγροτικό προιόν με ιδιαίτερη ιστορία. Λόγω του άνυδρου εδάφους το ντοματάκι, που πολλές φορές δεν ξεπερνάει το μέγεθος κερασιού, έχει μοναδική νοστιμιά. Είναι ένα από τα χαρακτηριστικά προϊόντα του νησιού και υπάρχει ένα εργοστάσιο πελτέ του συνεταιρισμού της Σαντορίνης που δίνει ελπίδες για το μέλλον.

Με το ντοματάκι, εκτός από τον πελτέ, γίνονται και πεντανόστιμες φρέσκιες σαλάτες αλλά και οι περίφημοι ντοματοκεφτέδες. Μία τέτοια συνταγή θα βρείτε παρακάτω, που γίνεται πολύ εύκολα ενώ τα ντοματάκια δεν χρειάζονται ούτε ξεφλούδισμα, ούτε ξεσπόριασμα.



ΥΛΙΚΑ



1 κιλό χοντροκομμένα ντοματάκια (Σαντορινιά)

2-3 χοντροκομμένα κρεμμύδια1

φρέσκο δυόσμο

1 ποτήρι μπύρα

5-6 κουταλιές αλεύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι το μείγμα να γίνει μαλακό. Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο και βάζουμε κουταλιά κουταλιά το μείγμα. Γυρίζουμε σταδιακά τους ντοματοκεφτέδες μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές προσέχοντας να μην μας κολλήσουν.



Μόλις ροδίσουν και είναι έτοιμοι, τους βγάζουμε από το τηγάνι και τους τοποθετούμε σε σκεύος στο οποίο έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί. Τους σερβίρουμε ζεστούς.

 

Πηγή  : tropoikaitopoi.gr

 

Top of Form

Η περπατόπιτα – το έθιμο και η συνταγή

 

Η Περπατόπιτα (ή περπατόψωμο) είναι μία πεντανόστιμη πίτα-κέικ η οποία, σύμφωνα με το έθιμο, ψήνεται μόλις το μωρό  περπατήσει.

 

Το έθιμο απαντάται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και έχει έχει ως εξής: η μαμά ή η γιαγιά του παιδιού φτιάχνουν τις πίτες. Δεν είναι μία μόνο πίτα, καθώς η νονά ή ο νονός του παιδιού δικαιούνται μία ολόκληρη, αλλά υποχρεούνται και να δωρίσουν τα πρώτα παπουτσάκια του μωρού. Μία ολόκληρη επίσης περπατόπιτα παίρνουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες του παιδιού που δίνουν δώρα, αλλά και κέρματα, δηλαδή το “ασημώνουν”, ώστε να έχει γερό και σταθερό περπάτημα.

 

Οι υπόλοιπες πίτες θα μοιραστούν σε συγγενείς και φίλους, που θα έχει καλέσει η μητέρα στο σπίτι για να γιορτάσουν. Οι καλεσμένοι με τη σειρά τους πρέπει να κρατούν δώρα στο παιδί και παίρνοντας το κομμάτι τους, να τρέξουν στο σπίτι λέγοντας “ασημένια τα ποδαράκια του” για να τρέχει και το παιδί!

 

Συνταγή για την τέλεια περπατόπιτα!

 

Υλικά:

4 φλιτζάνια αλεύρι
1 κ.τ.γ αλάτι
1 μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι βούτυρο
1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 αυγά
2 φλιτζάνια σταφίδες ξανθές
1 1/2 ποτήρι γάλα
1 φλιτζάνι καρύδια αλεσμένα
1/2 κ.τ.γ κανέλα
1/2 κ.τ.γ γαρύφαλλο
Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού

 

Εκτέλεση: Χτυπήστε τη ζάχαρη με το βούτυρο κι όταν αφρατέψουν προσθέστε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίξτε έπειτα το ξύσμα πορτοκαλιού, τα καρύδια και τις σταφίδες. Ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν και ρίξτε τα στο μείγμα εναλλάξ με το γάλα. Βάλτε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήστε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 45′ . Ελέγξτε αν έχει ψηθεί με μια οδοντογλυφίδα.

 

Αφήστε να κρυώσει και στολίστε. Μπορείτε να φτιάξετε με χαρτόνι μια πατουσίτσα μωρού και να βγάλετε το αποτύπωμά της πάνω στην πίτα, πασπαλίζοντας με άχνη ζάχαρη πάνω απ’το πατρόν. Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε πάνω στην περπατόπιτα σχέδιο με ζαχαρόπαστα.

 

Πηγή: talcmag.gr

 

 

 

Καζάν ντιμπί( Σμύρνη,Αιβαλί )

 

Το καζάν ντιπί (kazan dibi) είναι μία μικρασιατική συνταγή. Η ονομασία της προέρχεται από τα τουρκικά και σημαίνει «πάτος του καζανιού» (dip = «πάτος»). Παρασκευάζεται από βουβαλίσιο γάλα (καθώς αυτό θεωρείται γνησιότερο), ενώ συχνά το γλυκό πασπαλίζεται με τριμμένη κανέλα.


1 μπολ ριζάλευρο

4 ποτήρια φρέσκο γάλα κρύο

1 μπόλ ζάχαρη άχνη.

Βούτυρο για το άλειμα του ταψιού

       

 

Βάζετε σε μία κατσαρόλα το γάλα, το ριζάλευρο και ανακατεύετε, στη αρχή σε χαμηλή φωτιά και μετα τη δυναμώνετε. Ανακατεύετε μέχρι να πήξει. Κατεβάζετε απο το μάτι.

 

Αλείφετε τον πάτο ενος ταψιού με αρκετό βούτυρο και απο πάνω πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.

 

Ρίχνετε το μίγμα του ριζάλευρου από πάνω και το απλώνετε παντού.

 

Βάζετε το ταψάκι πάνω στο γκάζι και γυρνάτε το ταψί συνέχεια. Όταν αρχίσουν να ροδίζουν οι άκρες, τότε καταλαβαίνετε ότι έχει γίνει.

 

Το αποσύρετε απο τη φωτιά και το αφήνετε για 20 λεπτά.

 

Κόβετε το γλυκό σε λωρίδες και το γυρνάτε σε ρολλάκια.

 

Σερβίρεται με παγωτό

 

(Απο το επεισόδιο «ΜΠΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΧΩΡΙΟ» στη Σμύρνη και στο Αιβαλί)

El.wikipedia.org

 

 

 

Κρεατόπιτα Κεφαλονίτικη

 

Το μεγαλειωδέστερο φαγητό της Κεφαλονιάς. Η συνταγή διαφέρει στις λεπτομέρειες από σπίτι σε σπίτι και από χωριό σε χωριό. Αυτό που μένει πάντα σταθερό είναι το κρέας που μπαίνει μέσα που οι Κεφαλονίτες επιμένουν να λένε ότι το καλύτερο είναι το Ζιγούρι.

 

 Υλικά για 1 ταψί

1 κιλό ζιγούρι ψαχνό καλά ξεκοκαλισμένο

1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι για πιλάφι

1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη

1 φλιτζάνι του καφέ μαϊντανό ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο

1 ½ νεροπότηρο ντομάτες κονκασέ

λίγη φρέσκια μαντζουράνα ψιλοκομμένη (εάν είναι η εποχή της)

1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο

 

Κόβετε το κρέας με μαχαίρι σε μικρά κομμάτια. Κατηγορηματικά σας λέω ότι δεν περνάει από τη μηχανή του κιμά.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο ψιλοκομμένο. Όταν γυαλίσει, ρίχνετε τα κομματάκια του κρέατος. Συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να τραβηχτούν τα πολλά υγρά. Ρίχνετε τη ντομάτα κονκασέ, αλατοπίπερο και τη ματζουράνα. Προσθέτετε το ρύζι. Ανακατεύετε. Εάν η γέμιση είναι στεγνή συμπληρώστε λίγο νεράκι. Αφήστε τη να κρυώσει.

 

Λαδώστε 1 ταψί του φούρνου, βάλτε 3-4 φύλλα καλά λαδωμένα, αδειάστε τη γέμιση και σκεπάστε με άλλα 3-4 φύλλα. Χαράξτε τη πίτα και ψήστε τη στο φούρνο στους 180ο για 1 ώρα. Τρώγεται ζεστή.

 

 

Από την εκπομπή «Μπουκιά & Συγχώριο»



Κακαβιά από τη Χάλκη
(Μια συνταγή του κ. Γιάννη Γκλεντή)

Υλικά:
1 1/2 κιλό διάφορα ψάρια (για βραστά)
1 μέτριο κρεμμύδι
1 μεγάλη πατάτα
1 ντομάτα τριμμένη
1/2 ματσάκι σέλινο
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Χυμό 1 λεμονιού

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα ψάρια.
Καθαρίζουμε τα λαχανικά, τα χοντροκόβουμε και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με νερό.
Αλατοπιπερόνουμε και τα αφήνουμε να βράσουν. Μόλις μαλακώσουν οι πατάτες, προσθέτουμε τα ψάρια.
Τα βράζουμε όλα μαζί για 20 λεπτά περίπου.
Αφαιρούμε προσεκτικά τα ψάρια, τα καθαρίζουμε και τα μοιράζουμε σε μερίδες.
Στη σούπα που έμεινε στην κατσαρόλα προσθέτουμε το λεμόνι και σερβίρουμε πάνω από το ψάρι.

Μυστικά:
Η πιο ωραία κακαβιά γίνεται με πετρόψαρα. Για να είναι η κακαβιά πηχτή, υπολογίζουμε στο 1 κιλό ψάρι, 800ml νερό. Για να μη διαλυθούν τα ψάρια, χρησιμοποιούμε ζεστό νερό και, επιπλέον, αν έχουμε ένα σουρωτήρι που εφαρμόζει μέσα στην κατσαρόλα, θα ήταν χρήσιμο να βράσουμε εκεί τα ψάρια.








Τσιτσιρόκλικο από το Νέο Σούλι Σερρών



Όταν τελείωναν τα αλώνια (Ιούλιο μήνα) και έβγαινε η πρώτη σοδειά, με το πρώτο αλεύρι που φέρνανε από το μύλο, οι νοικοκυρές μαζί με τα άλλα ψωμιά ψήνανε και το τζιτζιρόκλικο.

Μαζί με ένα κλωνάρι βασιλικό που έβαζε πάνω στο τζιτζιρόκλικο η νοικοκυρά, το πήγαινε στη βρύση της γειτονιάς. Κάτω από το τζιτζιρόκλικο η νοικοκυρά έβαζε μία κανάτα και μάζευε το νερό που περνούσε από την τρύπα του τζιτζιρόκλικου. Μετά αυτό το νερό το έριχνε στις αποθήκες και έκανε ευχή για να γεμίσουν με σοδειές.
Τη μέρα εκείνη που υπήρχε τζιτζιρόκλικο μαζευότανε όλα τα παιδιά της γειτονιάς γύρω από τη βρύση και μόλις το έβαζε η νοικοκυρά κάτω από τη βρύση, προσπαθούσαν να κόψουν το μεγαλύτερο κομμάτι για να το φάνε. Ένα κομμάτι άφηναν επάνω στη βρύση για τον τζίτζικα.

Συγχρόνως ρίχνανε και κέρματα, τα οποία τα έπαιρναν τα παιδιά.

Σημ.: Το τζιτζιρόκλικο είναι σύνθετη λέξη από το τζίτζιρας (= τζίτζικας) και το κλίκι (= στρογγυλό ψωμί με τρύπα στη μέση, τσουρέκι, το κικλίσκιον των Βυζαντινών).

Συνταγή: Γρέδη Παναγιώτα & Κυριακοπούλου Χρυσούλα


Συστατικά
1 κιλό Αλεύρι
1 φακελάκι Μαγιά
1 Ποτήρι Νερό
½ κουταλιά Αλάτι
1 κλωνάρι Βασιλικό

Εκτέλεση

Ζεσταίνομε το νερό, το ρίχνουμε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ και λιώνουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε το αλάτι και στη συνέχεια βάζουμε το αλεύρι, το ζυμώνουμε καλά. Η ζύμη πρέπει να είναι σκληρή.

Αφού το ζυμώσουμε καλά, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε περίπου τρία τέταρτα (για να φουσκώσει). Μετά το ξανά ζυμώνουμε λίγο και το κάνουμε κουλούρα με μία τρύπα στη μέση. Το βάζουμε σε ένα ταψί και το ψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Αφού ψηθεί, στην τρύπα βάζουμε το βασιλικό.



(2η Συνταγή)
1 κιλό Αλεύρι
1 φακελάκι Μαγιά
1 Ποτήρι Νερό

Εκτέλεση

Ζεσταίνομε νερό και βάζουμε μέσα τη μαγιά. Στη συνέχεια βάζουμε το αλεύρι, το ζυμώνουμε και μόλις πήξει, το κάνουμε κουλούρα και χαράζουμε πάνω στην κουλούρα το σημείο του Σταυρού. Καλό είναι να το ψήσουμε στο φούρνο με ξύλα.


Πηγή: https://www.neosouli.gr/syntages/recipe/%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%81%cf%8c%ce%ba%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%bf/






Η παραδοσιακή κουζίνα της Σκύρου

Η παραδοσιακή κουζίνα της Σκύρου διακρίνεται για τον πλούτο της, γεγονός που οφείλεται από τη μια στην ποικιλομορφία του εδάφους – βοσκοτόπια στο Νοτιά και δάση και καλλιέργειες στον Βορρά – κι από την άλλη στην ποικιλία των αγροδιατροφικών της προϊόντων και στην αφθονία των αλιευμάτων της θάλασσας.

Πίτες στη Σκύρο φτιάχνονται πολλές: με τραχανά, με ρύζι, με τυρί, με κολοκύθα, με χόρτα, με μέλι κι έχουν ονομασίες ιδιαίτερες! Η πιο γνωστή είναι η λαδόπιτα που την βρίσκεις παντού, οι τυρόπιτες, τα τυροπιτάρια (με τραχανά, ρύζι και μυζήθρα), γαλατόπιτες, οι ρυζόπιτες, αλλά και οι μπουγάτσες. Από γλυκά συνηθίζονται οι λουκουμάδες, αλλά και οι λαδόπιτες με μέλι.

Άλλα χαρακτηριστικά παραδοσιακά πιάτα της σκυριανής κουζίνας είναι: Οι αγαλιποκεφτέδες που γίνονται από αγαλίπες δηλαδή από ανεμώνες της θάλασσας, οι καβουρομακαρονάδες, οι μανίτες, δηλαδή μανιτάρια που μαζεύονται από το δάσος το φθινόπωρο και τρώγονται ψητά, και τα τάφτιτσα ένα είδος ντόπιων μανιταριών που τηγανίζονται και σερβίρονται με σκόρδο.


Σκυριανή λαδόπιτα






Υλικά
3 ½ φλιτζάνια αλεύρι
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 πρέζα αλάτι
Χλιαρό νερό (όσο χρειαστεί)
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Σε  ένα μπολ ρίχνουμε και ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Αφού ανακατέψουμε το μίγμα, δημιουργούμε στο κέντρο ένα μικρό πυρήνα όπου προσθέτουμε την μαγιά. Αμέσως μετά ρίχνουμε περίπου 1 ½ φλιτζάνι νερό.

Ανακατεύουμε την ζύμη μέχρι να γίνει ένα σώμα, για περίπου 10 λεπτά.
Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει, σε ζεστό μέρος, για μια ώρα περίπου. (Ώσπου να γίνει 2 φορές σε όγκο)

Στη συνέχεια χωρίζουμε την ζύμη σε 6 μερίδες και ξανά ζυμώνουμε για λίγο.
Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί περίπου για 20 λεπτά.

Αφού περάσουν τα 20 λεπτά, ρίχνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λίγο λάδι. Αφού ζεσταθεί καλά, ανοίγουμε τις μερίδες μας στην διάμετρο του τηγανιού και τις τηγανίζουμε μία – μία μέχρι να ροδίσουν και οι δύο πλευρές της λαδόπιτας. Τότε είναι έτοιμες.

Σερβίρονται σκέτες ή με Σκυριανό ξινοτύρι.

Πηγή:
my-city.gr
greekgastronomyguide.gr









Πατατοκεφτέδες (Λέρος)
Συνταγή του κ. Γιάννη Γκελντή


Υλικά:
6 μεγάλες πατάτες
40 γραμμάρια βούτυρο
1 αυγό
150 γραμμάρια μυζήθρα τριμμένη
40 γραμμάρια αλεύρι

Για το πανάρισμα:
100 γραμμάρια φρυγανιά
2 αυγά
100 ml νερό
100 γραμμάρια αλεύρι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε (χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε) σε καλά αλατισμένο νερό για 35 λεπτά περίπου. Μόλις μαλακώσουν, τις βγάζουμε από το νερό και τις ξεφλουδίζουμε. Τις περνάμε από το μύλο όσο είναι ακόμα ζεστές και κατόπιν τις ανακατεύουμε καλά με το βούτυρο, το αυγό, την τριμμένη μυζήθρα και το αλεύρι.

Μόλις το μείγμα κρυώσει, το πλάθουμε σε μακρόστενα κεφτεδάκια.

Σε τρία διαφορετικά σκεύη βάζουμε το αλεύρι, τα αυγά χτυπημένα με λίγο νερό και τη φρυγανιά.

Πανάρουμε διαδοχικά τις κροκέτες στα παραπάνω υλικά με τη σειρά που αναφέρονται και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Πριν τις σερβίρουμε, τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Μυστικά:
Μπορούμε να ψήσουμε τις πατάτες μαζί με τη φλούδα στους 180 βαθμούς Κελσίου στο φούρνο για 35 λεπτά περίπου. Για να ξεφλουδίσουν πιο εύκολα οι πατάτες, τις τοποθετούμε σε σακούλα μιας χρήσης και τις αφήνουμε να κρυώσουν εκεί. Επιπλέον, για να γίνουν πιο αφράτοι οι πατατοκεφτέδες, μπορούμε να προσθέσουμε 2 ασπράδια αυγού χτυπημένα σε μαρέγκα.










Πασχαλιάτικα τσουρέκια



Η παράδοση, θέλει να φτιάχνουμε το Πασχαλινό τσουρέκι τη Μ. Πέμπτη και να το στολίζουμε με κόκκινα αυγά.
Επειδή η μπογιά απ᾿ το αυγό, απλώνει στο τσουρέκι, μπορούμε , αν θέλουμε, να βάλουμε άβαφο, βρασμένο και να το αλλάξουμε μετά το ψήσιμο.


Πασχαλινό τσουρέκι
Υλικά για 2 τεμάχια

• 700 - 800 γραμ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι κοσκινισμένο
• 80 γραμ. νωπή μαγιά φούρνου
• 120 γραμ. χλιαρό γάλα
• 120 γραμ. χλιαρό νερό
• 4 φρέσκα αυγά
• 190 γραμ. λιωμένο βούτυρο γάλακτος
• 280 γραμ. ζάχαρη
• ½ κουτ. γλυκού κακουλέ ή ξύσμα από 1 λεμόνι
• 1½ κουτ. γλυκού μαχλέπι
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 κρόκος αυγού για επικάλυψη
• 2 κόκκινα αυγά


Εκτέλεση

Σ᾿ ένα μπολ, τρίβουμε με τα χέρια μας τη μαγιά, προσθέτουμε το χλιαρό νερό και 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη από τη συνταγή και τόσες κουταλιές αλεύρι, (2 - 3) ώστε να γίνει ένας αραιός χυλός.

Τον ανακατεύουμε πολύ καλά, σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα, κι αφήνουμε το χυλό σε ζεστό μέρος, για 20΄ περίπου, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσοχή! στο διάστημα αυτό, δεν κουνάμε το μπολ.
Όταν περάσει το εικοσάλεπτο και το ξεσκεπάσουμε, θα δούμε ότι ο χυλός έχει ανέβει και στην επιφάνεια έχουν σχηματιστεί φυσαλίδες.

Σ᾿ ένα μπολ, χτυπάμε το βούτυρο (λιωμένο αλλά όχι ζεστό), το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι και το κακουλέ, για 5'.
Έπειτα ρίχνουμε ένα - ένα τ᾿ αυγά, κι όταν ενσωματωθούν, προσθέτουμε και τη μαγιά, που έχει γίνει πλέον.

Συνεχίζουμε το χτύπημα για 1' ακόμη και μετά ρίχνουμε λίγο - λίγο το μισό αλεύρι.
Σταματάμε το μίξερ και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας, ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή, ελαστική και να κολλάει ελαφρά στα χέρια. (Το αλεύρι μπορεί να μην το πάρει όλο, ή να χρειαστεί και λίγο ακόμη).

Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας μας και τη ζυμώνουμε για 15΄ λεπτά.
Έπειτα βάζουμε τη ζύμη σε λεκάνη ή σε μπολ, ελαφρά βουτυρωμένο, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου μία έως μιάμιση ώρα.

Όταν φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια.
Παίρνουμε το πρώτο κομμάτι, το χωρίζουμε σε τρία ίσια μέρη και το κάθε ένα το πλάθουμε λωρίδες.
Τις πλέκουμε σε κοτσίδα, για να φτιάξουμε το πρώτο τσουρέκι.
Αφού τελειώσουμε το πλέξιμο, κολλάμε τις άκρες βρέχοντας τις λωρίδες με λίγο νερό.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο τσουρέκι.

Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα, (το ξέβαθο ταψί της κουζίνας), τοποθετούμε τα κόκκινα αυγά και τα σκεπάζουμε για να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Όταν φουσκώσουν και πριν τα ψήσουμε, τα αλείφουμε με ένα πινέλο, πολύ απαλά, με χτυπημένο κρόκο αυγού, αραιωμένο με μια κουταλιά της σούπας νερό.

Έχουμε προθερμάνει καλά το φούρνο μας στους 165°C, στον αέρα και τα ψήνουμε για 35΄- 40΄ περίπου, μέχρι να φουσκώσουν καλά και να ροδίσουν.

Όταν κρυώσουν, τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να μην ξεραθούν.

-- Κόκκινο ή άσπρο το αυγό, (στα παιδιά μου δεν αρέσει να τρέχει χρώμα στο τσουρέκι), το βυθίζουμε μέχρι κάτω στο τσουρέκι, μόλις το πλέξουμε, αλλά δεν το ξαναπειράζουμε όταν φουσκώσει, γιατί με το ψήσιμο θα "εξαφανιστεί" (όπως τα δικά μου!).

Καλή επιτυχία και Καλή Ανάσταση!

Πηγή : faghta giagias.blogspot.com







Υλικά για 6 άτομα
1 κιλό μπακαλιάρο παστό
1 κιλό φρέσκα σέσκουλα
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
5 σκελίδες σκόρδο
χυμό 1 λεμονιού
αλάτι, πιπέρι

Κόβουμε το μπακαλιάρο σε μερίδες, τον ξαλμυρίζουμε καλά σε νερό, αλλάζοντάς το κάθε 2-3 ώρες για να ξαλμυρίσει καλά. Τον σουρώνουμε, τον καθαρίζουμε από τα φτερά, τα κόκαλα και τις πέτσες, τον ξεπλένουμε καλά και τον στεγνώνουμε. 
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, το τριμμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. 
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα σέσκουλα, τα χοντροκόβουμε και τα μαραίνουμε μαζί με τα κρεμμύδια μέσα στη κατσαρόλα. Προσθέτουμε 1 νεροπότηρο νερό, αλατίζουμε ελαφρά και μέσα στη κατσαρόλα και πάνω στα σέσκουλα τοποθετούμε τις φέτες του μπακαλιάρου. Ρίχνουμε λίγο πιπέρι. 
Μαγειρεύουμε περίπου για 30-40 λεπτά και περιχύνουμε το φαγητό με το χυμό ενός λεμονιού. 

(Από την εκπομπή «Μπουκιά και Συγχώριο»)






Λαγάνα

(Γράφει ο Πέτρος Κεφαλάς)


Η λαγάνα είναι ένα επίπεδο ψωμί με λεπτή ψίχα και τραγανή κόρα. Είναι πασπαλισμένη με σουσάμι και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι από τα εδέσματα στο τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας. Με τη ξεχωριστή γεύση της χαρακτηρίζει τη μέρα, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.


Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος, δηλαδή παρασκευάζεται χωρίς προζύμι. Το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “λάγανον”, που ήταν μια πλακωτή ζύμη από αλεύρι και νερό. Άζυμος άρτος χρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο με την καθοδήγηση του Μωυσή. Από τότε ο Μωσαϊκός Νόμος τον επέβαλε στους Ισραηλίτες για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός κατά την διάρκεια του τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.


Η ιστορία της λαγάνας ξεκινάει από την αρχαιότητα και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Ο Αριστοφάνης στις “Εκκλησιάζουσες” λέει “Λαγάνα πέττεται” δηλαδή “Λαγάνες γίνονται”. Αλλά και ο Οράτιος στα κείμενά του αναφέρει ότι η λαγάνα είναι “Το γλύκισμα των φτωχών”. Το έθιμο της λαγάνας δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου στο διάβα των αιώνων και σήμερα παρασκευάζεται με μεράκι από τους αρτοποιούς της κάθε συνοικίας, πάντα τραγανή, νόστιμη και πασπαλισμένη με σουσάμι έχοντας μια ξεχωριστή γεύση. Καταναλώνεται κατά το έθιμο πάντα την Καθαρή Δευτέρα, που είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής.


Λαγάνα το ψωμί της Καθαρής Δευτέρας


Το όνομα “Καθαρά” (Καθαρή Δευτέρα) προήλθε από μια συνήθεια που είχαν οι νοικοκυρές το πρωί της ημέρας αυτής, να καθαρίζουν σχολαστικά με αλισίβα δηλαδή ζεστό νερό και στάχτη όλα τα μαγειρικά σκεύη. Στη συνέχεια τα κρεμούσαν στη θέση τους όπου και παρέμεναν αχρησιμοποίητα μέχρι να λήξει η νηστεία της Σαρακοστής. Για τις νοικοκυρές ήταν η μέρα της κάθαρσης. Επίσης κατά την ημέρα αυτή ξεχύνονταν όλοι οικογενειακώς έξω στην ύπαιθρο και έστρωναν πετσέτες κάτω στη γη τρώγοντας νηστίσιμα φαγητά όπως λαγάνες, λαχανικά, χαλβά, ελιές και ταραμά.


Πηγή: emvolos.gr





Συνταγή για λαγάνα

(του Άκη Πετρετζίκη)


Υλικά:

500 γρ. αλεύρι σκληρό

350 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου

10 γρ. μαγιά ξηρή

1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική

10 γρ. αλάτι

2 κ.σ. ελαιόλαδο


Για το άλειμμα

2 κ.σ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου

1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική

σουσάμι


Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ, βάζουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.

Αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι και χτυπάμε στο μίξερ με τον γάντζο για 5-7 λεπτά.

Στην αρχή χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα και μετά δυναμώνουμε την ταχύτητα. Το αλάτι δεν το βάζουμε από την αρχή για να μην κάψει τη μαγιά μας.

Μόλις περάσουν τα 7 λεπτά, βάζουμε σε ένα μπολ λίγο λάδι και στα χέρια μας αλεύρι.

Βάζουμε το ζυμάρι στο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη.

Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη (περίπου για 1 ½ ώρα).

Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και με ένα ίσιο μαχαίρι κόβουμε σε 2 ίσα κομμάτια τη ζύμη και απλώνουμε το κάθε κομμάτι πάνω σε μία λαδόκολλα.

Ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο αλευριού σε λαγάνες τόσο μεγάλες ώστε να χωράνε σε 2 ταψιά φούρνου.

Μεταφέρουμε τις λαγάνες μας σε 2 ταψιά με λαδόκολλα ανοίγοντας τες λίγο πάνω στο ταψί για να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη για να φτιάξουμε το ζαχαρόνερο.

Τις αλείφουμε με το ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

Περιμένουμε για 20 λεπτά να φουσκώσουν οι λαγάνες μας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C στον αέρα.

Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά, τις πιέζουμε με το δάχτυλο μας

κάνοντας τους δαχτυλιές για να πάρουν το σχήμα της λαγάνας.

Τις πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά.







Κυρά Σαρακοστή

(Συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη)





Η «κυρά-Σαρακοστή» λειτουργούσε ως ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο το οποίο βοηθούσε «τους παλιούς» να μετρούν τις εβδομάδες που μεσολαβούσαν από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα.

Συνήθως, ήταν η ζωγραφιά, μιας γυναίκας με μαντήλι στο κεφάλι, επτά πόδια, σταυρωμένα χέρια –επειδή προσευχόταν– και χωρίς στόμα, διότι νήστευε όλη αυτή την περίοδο.

Κάθε Σάββατο, ξεκινώντας από το Σάββατο που ακολουθούσε μετά την Καθαρά Δευτέρα, η κυρά-Σαρακοστή «έχανε» ένα πόδι. Το τελευταίο μάλιστα, το οποίο κοβόταν το μεγάλο Σάββατο, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας το τοποθετούσαν μέσα στο ψωμί της Ανάστασης και σε όποιον τύχαινε, του έφερνε καλή τύχη (κάτι σαν το φλουρί της Βασιλόπιτας)!
Εκτός από χαρτί, η κυρά-Σαρακοστή μπορεί να φτιαχτεί επίσης από ύφασμα, αλλά και από ζυμάρι. Εγώ, την φτιάχνω με αλατόζυμο, ένα ωραίο υλικό που επειδή έχει πάρα πολύ αλάτι δεν χαλάει για πάρα πολύ καιρό – έχει τις ιδιότητες του πηλού ή της πλαστελίνης.


Συνταγή:


Υλικά:
540 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
200 γρ. αλάτι
250 γρ. νερό
γαρίφαλο, για διακόσμιση


Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.
Βάζουμε τα υλικά για το ζυμάρι σε ένα λεκανάκι και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ελαστική και ωραία ζύμη.
Πλάθουμε την Κυρά Σαρακοστή με το ζυμάρι φτιάχνοντας το σώμα, τη φούστα, το πρόσωπο, τα πόδια της, τη διακοσμούμε όπως θέλουμε και τη βάζουμε σε ένα ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
Ψήνουμε για 20 με 30 λεπτά. Μας ενδιαφέρει να στεγνώσει και όχι να «ψηθεί».

Πρόκειται για μια εύκολη ζύμη η οποία για να φτιαχτεί μπορεί να θέλει και λίγο ακόμα νερό το οποίο προσθέτουμε λίγο-λίγο.






Καλαμάρια γεμιστά από την Κάλυμνο

(Μια συνταγή του κ. Γιάννη Γκλεντή)


Υλικά:

6 μέτρια καλαμάρια (1 1/2 κιλό περίπου)

200 ml κόκκινο κρασί

50 ml ελαιόλοδο

50 ml χυμό ντομάτας

200 γραμμάρια ρύζι καρολίνα

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

200 ml νερό

Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα καλαμάρια αφαιρώντας πρώτα τα πλοκάμια και στη συνέχεια την εσωτερική μεμβράνη, την τριγωνική ουρά, το σακουλάκι με το μελάνι (αν έχουν) και το δέρμα τους. Τα πλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό.

Κόβουμε τα πλοκάμια πάνω από τα μάτια και πιέζοντας με τα δάχτυλα αφαιρούμε το μικρό στρογγυλό χόνδρο από τη βάση των πλοκαμιών. Κατόπιν, σε ένα κατσαρολάκι με λάδι, σοτάρουμε ελαφρά τα ψιλοκομμένα πλοκάμια. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε.

Ρίχνουμε το ρύζι και αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο. Σοτάρουμε για 3 περίπου λεπτά και σβήνουμε με τη μισή ποσότητα κρασιού. Προσθέτουμε το νερό και το μαϊντανό.

Μαγειρεύουμε το ρύζι για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει ελαφρά. Γεμίζουμε με το ρύζι τα καλαμάρια (αφού προηγουμένως κρυώσει λίγο) μέχρι τα 2/3 και τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδα. Τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με λίγο λάδι και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.

Ρίχνουμε το υπόλοιπο κρασί, τη ντομάτα, λίγο ζεστό νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά περίπου, προσθέτοντας νερό, αν χρειαστεί.

Μυστικά:

Προσθέτοντας στη γέμιση ½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο, τα καλαμαράκια γίνονται πιο τρυφερά, όπως και αν τα πασπαλίσουμε εσωτερικά με λίγο λεμόνι, αλάτι και ζάχαρη πριν τα γεμίσουμε.









Καλόγερος Νάξου

(Συνταγή του Γιώργου Τσούλη)






ΥΛΙΚΑ

Για το μοσχάρι:

1 kg μοσχάρι ελιά, κομμένο σε κύβους

1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

6-7 κ.σ. ελαιόλαδο

½ κ.σ. πελτέ

1 ξυλάκι κανέλας

½ κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο

3 φύλλα δάφνης

1 κύβο ζωμό βοδινού

400 γρ. ντομάτα κονκασέ

180 ml κόκκινο κρασί

1 lt νερό

Αλάτι

Πιπέρι


Για τις μελιτζάνες:

4 μελιτζάνες, κομμένες σε κάθετες φέτες πάχους περίπου μισού εκατοστού

350 γρ. γραβιέρα Νάξου, τριμμένη

200 γρ. σιμιγδάλι

200 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.

Αλάτι

Πιπέρι

Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τα κομμάτια του μοσχαριού σε ένα μπολ, τα λαδώνουμε καλά και τα αλατοπιπερώνουμε.

Σε μια μεγάλη πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε σε δόσεις το μοσχαράκι μέχρι να τσιγαριστεί πολύ καλά από όλες τις πλευρές σε δυνατή φωτιά και συμπληρώνουμε με λίγο λάδι αν χρειαστεί.


Μόλις δώσουμε χρώμα σε όλο το κρέας, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο.


Μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι, και ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας.


Έπειτα, μαγειρεύουμε για άλλα 4 λεπτά και ρίχνουμε μέσα το κρασί.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε την ντομάτα κονκασέ, τον κύβο, τις δάφνες, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το νερό, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς σιγανό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 2-2,5 ώρες.


Παράλληλα, βάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και αλάτι και τις αφήνουμε για 10-15 λεπτά να ξεπικρίσουν. Αμέσως μετά, τις σουρώνουμε.

Στη συνέχεια, αδειάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το σιμιγδάλι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.


Κατόπιν, πανάρουμε καλά τις μελιτζάνες και από τις 2 πλευρές και τις μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.


Ύστερα, τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε λίγο ηλιέλαιο και το αφήνουμε να ζεσταθεί.


Μόλις ζεσταθεί, τηγανίζουμε τις μελιτζάνες, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα, και τις μεταφέρουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.


Αφού ετοιμαστεί το μοσχαράκι, τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε μία πιατέλα, αδειάζουμε από πάνω το μοσχάρι και σερβίρουμε με τριμμένη γραβιέρα.




Σαλαντούρμαση (Καστελόριζο)

Συνταγή του κ. Γιάννη Γκελντή

Υλικά:

2 κιλά κρεμμύδια (για γέμισμα)


Για τη γέμιση

600 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

100 γραμμάρια βούτυρο

1 δαφνόφυλο

150 γραμμάρια ρύζι γλασέ

150 ml χυμός ντομάτας

10 γραμμάρια κύμινο

Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:

Ξεφλουδίζουμε και πλένουμε καλά τα κρεμμύδια. Κόβουμε το κάτω μέρος τους και τα βράζουμε σε καλά αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα πιέζουμε από κάτω ώστε να φύγουν τα εσωτερικά φύλλα τους και να μείνουν μόνο όσα εξωτερικά θέλουμε για να τα γεμίσουμε.

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με το βούτυρο και στη συνέχεια τον κιμά. Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, το δαφνόφυλο, το κύμινο και αλατοπιπερώνουμε.

Μόλις βράσουν, ρίχνουμε το ρύζι και τα αφήνουμε για 10 λεπτά ακόμα.

Γεμίζουμε με τον κιμά τα κρεμμύδια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Τα σκεπάζουμε με ζεστό νερό και τοποθετούμε από πάνω τους ένα πιάτο.

Μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά ακόμη σε χαμηλή φωτιά μέχρι τα κρεμμύδια να πιουν σχεδόν όλο το νερό.

Μυστικά:

Για να μπορούν να ξεχωρίσουν τα κρεμμύδια πιο εύκολα μόλις βράσουν, τα τοποθετούμε σε μια λεκάνη με νερό και παγάκια και κατόπιν, τα στεγνώνουμε καλά. Επίσης, προσθέτουμε λίγη ζάχαρη πριν τα γεμίσουμε. Με αυτό τον τρόπο τα κρεμμύδια δε σπάνε.





Τσουρβάς (Ντοματόσουπα από την Τήλο)

(Μια συνταγή του κ. Γιάννη Γκλεντή)


Υλικά:

5 ώριμες ντομάτες τριμμένες

100 γραμμάρια ρύζι

600 ml νερό

1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο

Λίγο ελαιόλαδο

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα με λίγο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι προσέχοντας να μην πάρει χρώμα. Κατόπιν προσθέτουμε τις ντομάτες και αλατοπιπερόνουμε. Μόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε το νερό και περιμένουμε μέχρι να έρθουν ξανά σε σημείο βρασμού.

Τέλος, προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 20 λεπτά περίπου σε χαμηλή θερμοκρασία.


Μυστικά:

Μπορούμε να μουλιάσουμε το ρύζι σε μαρινάδα από 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες, 2 φύλα δάφνης, 1 ξυλάκι κανέλας και 200 ml αρετσίνωτο κρασί. Για να πετύχουμε πιο έντονο χρώμα, προσθέτουμε μέσα στο ρύζι 20 γραμμάρια πελτέ ντομάτας.



Χταποδοκεφτέδες (Κάλυμνος)

(Μια συνταγή του κ. Γιάννη Γκλεντή)


Υλικά:

1 κιλό χταπόδι
3 κρεμμύδια ξερά

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

100 γραμμάρια φρυγανιά

5 φέτες ψωμί μουλιασμένες

2-3 αυγά

100 ml ελαιόλαδο

20 γραμμάρια αλεύρι

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
10 γραμμάρια ρίγανη

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

200 ml κόκκινο κρασί

1 δαφνόφυλλο

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Γεμίζουμε μια κατσαρόλα μέχρι τη μέση με νερό, προσθέτουμε το κρασί, το δαφνόφυλλο και το 1 κρεμμύδι και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Κατόπιν, ρίχνουμε το χταπόδι και βράζουμε για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσει. Το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και, μόλις κρυώσει ελαφρά, το ψιλοκόβουμε.

Σε ένα μπωλ το ανακατεύουμε καλά μαζί με τα 2 κρεμμύδια, τα οποία έχουμε ψιλοκόψει, το σκόρδο, το μουλιασμένο και στραγγισμένο ψωμί (το οποίο προηγουμένως έχουμε θρυμματίσει), τη ρίγανη, το μαϊντανό, τα αυγά, λίγο ελαιόλαδο και λίγη τριμμένη φρυγανιά, αν χρειαστεί.

Αλατοπιπερώνουμε. Πλάθουμε το μείγμα σε κεφτεδάκια και τα αλευρώνουμε.

Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να χρυσίσουν και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Μυστικά:

Για να βράσει πιο γρήγορα το χταπόδι, το βάζουμε σε πλαστική σακούλα μιας χρήσης την οποία πιέζουμε με την παλάμη μας πάνω στον πάγκο. Επιπλέον, όταν το βράζουμε, προσθέτουμε 4 φελλούς από κρασί μέσα στο νερό και έτσι μειώνουμε κατά 10 λεπτά το χρόνο μαγειρέματος!



Κολοκυθοκεφτέδες (Ρόδος)

Συνταγή του κ. Γιάννη Γκελντή


Υλικά:

400 γραμμάρια κολοκύθια τριμμένα

1 κρεμμύδι τριμμένο

1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

2 αυγά

100 ml ελαιόλαδο

200 γραμμάρια αλεύρι

50 γραμμάρια τυρί τριμμένο

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά, μέχρι να δημιουργηθεί ένα πηχτό μείγμα και αλατοπιπερώνουμε.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το μείγμα, φροντίζοντας οι κεφτέδες να ψηθούν από όλες τις πλευρές.
Πριν τους σερβίρουμε, τους αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Μυστικά:

Για να πετύχουμε πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, βάζουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια σε ένα μπωλ με αλάτι, πιπέρι, 20 ml ούζο και το ξύσμα μισού λεμονιού. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 1 ώρα τουλάχιστον. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν πολύ καλά σε σουρωτήρι, έως ότου αποβάλουν όλα τα υγρά τους.






Ελιόψωμο από τη Ρόδο

(Μια συνταγή του κ. Γιάννη Γκλεντή)


Υλικά:

2 κιλά αλεύρι σκληρό

600 ml ελαιόλαδο

2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και σοταρισμένα

300 γραμμάρια ελιές Ζούπες

50 γραμμάρια αλάτι χοντρό

100 γραμμάρια σουσάμι λευκό

50 γραμμάρια σουσάμι μαύρο ή ασκινοκαρπό


Εκτέλεση:

Με 250 γρ. αλεύρι και 100 ml χλιαρό νερό, φτιάχνουμε το προζύμι. Το βάζουμε σε ένα μπωλ, το σκεπάζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα και το αφήνουμε για 2 μέρες στο ψυγείο.

Οκτώ ώρες πριν ζυμώσουμε, το βγάζουμε από το ψυγείο για να αποκτήσει θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Σε ένα μεγάλο μπωλ, βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι. Ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στη μέση, βάζουμε μέσα το προζύμι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μαζί με το λάδι. Κατόπιν, ρίχνουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι, τις ελιές, το χοντρό αλάτι και ζυμώνουμε καλά.


Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, κόβουμε τη ζήμε σε κομμάτια και την πλάθουμε σε μικρά ψωμιά.

Πασπαλίζουμε με το λευκό και το μαύρο σουσάμι και τα σκεπάζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα. Τα αφήνουμε μέχρι να φουσκώσουν.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα και 15 λεπτά.


Μυστικά:

Για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, χρησιμοποιούμε 2 με 3 διαφορετικές ποικιλίες ελιάς, τις οποίες τηγανίζουμε με λίγο σκόρδο και μια καυτερή πιπεριά. Επιπλέον, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και 100 γραμμάρια πολτό ελιάς στο ζυμάρι.





Κουκιά ξερά στο φούρνο (Κάσος)


Τα κουκιά είναι ένα κυριολεκτικά ξεχασμένο όσπριο. Ομολογουμένως αρκετά δύσπεπτο λόγω της σκληρής φλούδας του, πλην όμως εξαιρετικά υγιεινό, αλλά και νόστιμο. Η κασιώτικη συνταγή που ακολουθεί έχει εξαιρετικά νόστιμα αποτελέσματα και συνίσταται ακόμα και για δίαιτες που δεν επιτρέπουν πολύ κρέας.


Υλικά για 1 μέτριο ταψί:


½ κιλό ξερά κουκιά
3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες

3 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες

1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουταλάκια γλυκού ρίγανη

αλάτι, πιπέρι


Ξεπλένετε με άφθονο νερό τα κουκιά και τα βάζετε σε μια λεκάνη μαζί με άφθονο κρύο νερό να μουλιάσουν τουλάχιστον για 12 ώρες.

Τα βγάζετε και αφαιρείτε όσο περισσότερα φλούδια μπορείτε. Δεν είναι ανάγκη να βγουν όλα.

Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό και τα βράζετε για ½ ώρα.

Κατόπιν τα αδειάζετε μέσα στο ταψί, προσθέτετε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, τις ντομάτες, το λάδι, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και τέλος, κρύο νερό μέχρι να σκεπαστούν.

Σκεπάζετε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνετε στους 180ο για 1 ώρα με το ταψί σκεπασμένο.

Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμα 15 λεπτά.

Σβήνετε το φούρνο και αφήνετε τα κουκιά μέσα τουλάχιστον για άλλη ½ ώρα.

Τα σερβίρετε ζεστά ή κρύα, συνοδεύοντάς τα με μαύρες ελιές.


Από την εκπομπή «Μπουκιά και Συγχώριο»








Πρασόπιτα (απ’ την Μακεδονία μας)


Για τη ζύμη:

1 κιλό αλεύρι

3 κουταλιές λάδι

1 κουταλάκι αλάτι
Λίγο κορν φλάουρ

Νερό χλιαρό


Για τη γέμιση:

1 κιλό πράσα

¾ κιμά χοιρινό χοντροαλεσμένο
100 γραμμάρια μπέικον κομμένο σε μικρά κομμάτια
Λάδι

1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί

1 φλιτζάνι τυρί φέτα θρυμματισμένη

Αλάτι, πιπέρι

Λάδι


Κόβετε τα πράσα σε μικρές ροδέλες και τα βάζετε με λίγο νερό μέσα σε ένα τηγάνι. Μόλις απορροφήσουν τα υγρά τους, ρίχνετε το λάδι και αρχίζετε το σοτάρισμα. Προσθέτετε τον κιμά και στο τέλος το μπέικον. Σβήνετε με το κρασί, αλατίζετε και πιπερώνετε. Αφού κρυώσουν, προσθέτετε τη φέτα.


Παρασκευή φύλλου:

Αναμειγνύετε το αλεύρι, το λάδι, το αλάτι και το χλιαρό νερό και φτιάχνετε μια ζύμη σχετικά σφιχτή. Τη χωρίζετε σε 2 μέρη. Αφού πασπαλίσετε το τραπέζι με λίγο κορν φλάουρ, ανοίγετε με τον πλάστη 2 φύλλα, το ένα μεγαλύτερο και το άλλο μικρότερο.

Αλείφετε το ταψί με λάδι και τοποθετείτε το μεγαλύτερο φύλλο. Ρίχνετε τη γέμιση και γυρίζετε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα. Καλύπτετε με το δεύτερο φύλλο.


Ψήνετε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της πίτας. Πριν τη βγάλετε από το φούρνο, πρέπει να την τρυπήσετε με το πιρούνι για να εξατμιστούν τα υγρά της.


(Από το βιβλίο «Μην πληρώσετε είναι όλα δικά μου»)







Κεφτέδες με κρεμμύδια και κόκκινες πιπεριές από τη Φλώρινα

Υλικά (για 4-5 άτομα) :

Για τους κεφτέδες: κιμά μοσχαρίσιο ½ κιλό,ψίχα ψωμιού 2 φέτες, 1 αυγό, σκόρδο 1-2 σκελίδες, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι μαύρο

Για το υπόλοιπο φαγητό: κρεμμύδια ξερά 1½ κιλό, πιπεριές κόκκινες 1 κιλό σε ροδέλες, λάδι 1 κούπα, ντομάτες 2 ψιλοκομμένες, 2 δαφνόφυλλα, πιπέρι κόκκινο, νερό 1 κούπα







Εκτέλεση:

Καθαρίζετε τα κρεμμύδια, τα ψιλοκόβετε σε λεπτές μακρόστενες φέτες.


Κόβετε τις κόκκινες πιπεριές σε ροδέλες.


Σε μια μεγάλη κατσαρόλα καβουρδίζετε τα κρεμμύδια με το μισό λάδι, το κόκκινο πιπέρι, τις ντομάτες, τις πιπεριές σε ροδέλες και τα αφήνετε να σιγοβράσουν. Προσθέτετε μια κούπα νερό.

Βράζετε για λίγο ακόμη και αποσύρετε από την φωτιά.

Σε ένα βαθύ σκεύος βάζετε τον κιμά, βρεγμένη και στυμμένη ψίχα ψωμιού, το αυγό, το ψιλοκομμένο σκόρδο, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι.

Ζυμώνετε τα υλικά όλα μαζί καλά , να γίνει ομοιόμορφο το υλικό.

Αδειάζετε τα μισοβρασμένα κρεμμύδια με τις πιπεριές σε ταψί, πλάθετε τους κεφτέδες σε σχήμα και μέγεθος της αρεσκείας σας και τους τοποθετείτε πάνω στα κρεμμύδια.

Προσθέτετε αλατοπίπερο, το υπόλοιπο λάδι, τα δύο δαφνόφυλλα και ψήνετε στους 200ο C για δύο ώρες.


Πηγή: visitwestmacedonia.gr






ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΙΛΑΦΙ (ΓΑΜΟΠΙΛΑΦΟ)


Το παραδοσιακό κρητικό πιλάφι που σερβίρεται σε γάμους, αρραβώνες και βαφτίσια.

Συνταγή: Ειρήνη Παπαδογιωργάκη


Υλικά: (4 άτομα)
2 κιλά πρόβατο ή γίδα
4 φλυτζ. τζαγιού ρύζι καρολίνα
χυμό ενός λεμονιού
αλάτι
πιπέρι


Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά το κρέας και το βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό, όσο να το σκεπάζει.
Μόλις ξεκινήσει να βράζει το ξαφρίζουμε με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας. Προσθέτουμε περίπου 1 ½ κουτ. σούπας αλάτι και το αφήνουμε να βράσει καλά.


Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε προσεκτικά το κρέας, μη διαλύσει και το τοποθετούμε σκεπασμένο σε μια πιατέλα.
Σουρώνουμε το ζουμί και βάζουμε σε καθαρή κατσαρόλα 12 φλυτζάνια ζουμί με το ρύζι. Αφού βράσει 10 λεπτά, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε ελαφρώς. Το αφήνουμε να βράσει για ακόμα 10 λεπτά, το βγάζουμε από τη φωτιά, το σκεπάζουμε για λίγο και σερβίρουμε προσθέτοντας ελάχιστο πιπέρι σε κάθε πιάτο.


Το γαμοπίλαφο, σε πολλές συνταγές θα το βρείτε με την προσθήκη κι άλλων υλικών, όπως διαφόρων ειδών κρέατα μαζί, ντομάτα, κρεμμύδι, δάφνη,
στάκα κ.α.

Το μυστικό είναι να είναι κατάλληλο το κρέας, ώστε να μας δώσει το παχύ ζουμί που χρειαζόμαστε για να γίνει γευστικό το πιλάφι μας.
Και επίσης, να βάλουμε το λεμόνι ακριβώς στη μέση του βρασίματος, ώστε να μη μας λασπώσει το ρύζι.


Η στάκα, παρόλο που λένε ότι αυτή είναι που το κάνει ξεχωριστό δε θεωρείται απαραίτητη, (όταν το κρέας μας είναι κατάλληλο), αλλά αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε δύο κουταλιές της σούπας στο ζουμί που βράζει το πιλάφι μας.

Το κρητικό πιλάφι, μπορεί να γίνει και με μοσχάρι, ή μίξη διαφόρων κρεάτων, αλλά τη μεστή, παραδοσιακή και μοναδική γεύση, τη δίνουν το πρόβατο ή η γίδα.

Καλή σας επιτυχία!!


Πηγή: kriti-mou.gr




Κρεμμυδόπιτα Μυκόνου



Η Μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα είναι ένα ιδιαίτερο φαγητό, το οποίο συνδυάζει το κρεμμύδι μαζί με το τοπικό τυρί της Μυκόνου τη τυροβολιά.


Υλικά για 1 ταψί του φούρνου


Για το φύλλο

600 γραμ αλεύρι

1 κουτ γλυκού μπέικιν πάουντερ

λίγο αλάτι

1 φλιτζ του καφέ λάδι


Για τη γέμιση

1 κιλό τυροβολιά

2 αβγά

2 ξερά κρεμμύδια

1 φλιτζ τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο

λίγο αλάτι, πιπέρι

1 φλιτζ τσαγιού λάδι για την τελική πίτα


Εκτέλεση


Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια.


Βάζουμε τη τυροβολιά σε ένα μπολ, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τον άνηθο, τα 2 αβγά και το αλατοπίπερο. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί να ενοποιηθούν. Αφήνουμε τη γέμιση να περιμένει.


Ετοιμάζουμε τη ζύμη.


Ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν, ρίχνουμε το αλάτι, το λάδι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να σχηματίσουμε μια ζύμη σφικτούτσικη που ξεκολλάει από μόνη της από τα τοιχώματα της λεκάνης που ζυμώνουμε.


Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε φύλλο τόσο μεγάλο που να υπερκαλύπτει το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε. Λαδώνουμε καλά το ταψί και βάζουμε το φύλλο.

Ρίχνουμε μέσα την έτοιμη γέμιση, γυρίζουμε τα κομμάτια του κάτω φύλλου προς τα μέσα να ακουμπήσουν πάνω στη γέμισή μας και ανοίγουμε δεύτερο φύλλο με το υπόλοιπο ζυμάρι.


Σκεπάζουμε τη κρεμμυδόπιτά μας, την χαράζουμε σε μπακλαβαδοτά κομμάτια, με ένα πιρούνι τρυπάμε κάθε κομμάτι 1-2 φορές, περιχύνουμε την κρεμμυδόπιτα με 1 φλιτζάνι λάδι και την ψήνουμε στους 180ο για περίπου 1 ώρα και μέχρι το φύλλο να ροδοκοκκινίσει.





Ρεβιθοκεφτέδες με γαρίδες (Σάμος)


Υλικά

300 γραμμ ρεβίθια μουλιασμένα για 12 ώρες (τα ζυγίζουμε μετά το μούλιασμα)

3 κρεμμύδια μέτρια

2 σκελίδες σκόρδο

1 κ.σ αλάτι

1 πρέζα πιπέρι
1 κ. γλυκού μπούκοβο γλυκό
1 κ.σ εστραγκόν

1 ποτήρι νερού νερό

260 γραμ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Μαιντανό

150 γραμμ γαρίδες καθαρισμένες και βρασμένες

1 ποτήρι κρασιού ούζο μαστίχας


Για τη σως

1 κεσέ (200 γραμμ) γιαούρτι στραγγιστό
2 κ.σ. ταχίνι
½ κουτ. γλυκ μέλι

4-5 σταγόνες λεμόνι

0,25 γραμμ σαφράν

Ηλιέλαιο για τηγάνισμα.


Εκτέλεση


Κόβετε και καθαρίζετε τα κρεμμύδια.

Ψιλοκόβετε τον μαιντανό.

Βράζετε τις γαρίδες, τις καθαρίζετε, βγάζετε το εντεράκι τους και τις κόβετε στα δύο.

Σ ένα μπλέντερ αλέθετε τα μουλιασμένα ρεβίθια και τα αδειάζετε σ’ ένα μπόλ μεγάλο.

Στο ίδιο μπλέντερ αλέθετε τα κρεμμύδια και τα αδειάζετε και αυτά στο μπόλ με τα ρεβίθια.

Ψιλοκόβετε και τις σκελίδες σκόρδου και τις προσθέτετε στο μπόλ. Αλατοπιπερώνετε.

Τρίβετε λίγο εστραγκόν μέσα στο μπόλ και προσθέτετε το μπούκοβο.

Αδειάζετε στο μίγμα ένα ποτήρι νερό και ανακατεύετε.

Βάζετε το αλεύρι κουταλιά – κουταλιά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Προσθέτετε το ούζο, τις καθαρισμένες γαρίδες και τέλος τον ψιλοκομμένο μαιντανό και μία κουταλιά λάδι. Το μίγμα πρέπει να γίνει ένα πυκνό κουρκούτι.

Πλάθετε τους ρεβιθοκεφτέδες και τους τηγανίζετε σε καυτό λάδι.

Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη σως.

Σ’ ένα μπόλ βάζετε το γιαούρτι και προσθέτετε το ταχίνι, το μέλι, το σαφράν και 4 με 5 σταγόνες λεμόνι και ανακατεύετε καλά.


Από την εκπομπή «Μπουκιά και Συχώριο»




Ντολμάδες με βακαλάο (Λέρος)


30 φύλλα λαχανίδας

500 γραμ μπακαλιάρο υγράλατο

½ κιλό ρύζι

1 1/2 κ.σ. πελτέ τομάτας

1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι

2 αβγά

1 ματσάκι μαιντανό

1 1/2 κ.σ. κύμινο

Πιπέρι


Για το αβγολέμονο

2 αβγά

Χυμό 2 λεμονιών

αλάτι

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεματάτε τα φύλλα μέχρι να μαλακώσουν.

Τα σουρώνετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.


Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζετε νερό να βράσει, ενώ κόβετε τα φιλέτα του μπακαλιάρου στη μέση.

Μόλις βράσει το νερό, βάζετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου να ζεματιστούν για 3-4 λεπτά. Κατεβάζετε τον μπακαλιάρο από τη φωτιά, βγάζετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου από το νερό και αφαιρείτε την πέτσα και τα κόκκαλα.
Σε ένα μπολ, ρίχνετε το ρύζι, 1 πρέζα πιπέρι, το κύμινο, τον πελτέ ντομάτας, 1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι, τα 2 αυγά, ψιλοκομμένο μαϊντανό, τα κομματάκια του μπακαλιάρου και ζυμώνετε καλά μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά.
Παίρνετε ένα ένα φύλλο από το λάχανο το ανοίγετε το γεμίζετε με ένα κουταλάκι του γλυκού με τη γέμιση και διπλώνετε σφικτά.

Επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσει η γέμιση.

Βάζετε λίγο λάδι στον πάτο μιας κατσαρόλας και τα τοποθετείτε κυκλικά και στριμωχτά το ένα δίπλα στο άλλο. Τα σκεπάζετε ίσα ίσα με νερό, προσθέτετε λίγο αλάτι και τα αφήνετε να βράσουν, στην αρχή σε δυνατή και στη συνέχεια σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά.


ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ

Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά και προσθέτετε σταδιακά το χυμό από 2 λεμόνια συνεχίζοντας το χτύπημα.

Αναδεύοντας, προσθέτετε λίγο από το ζωμό μέσα στο οποίο έχουν βράσει οι ντολμάδες.

Συνεχίζετε το χτύπημα και αδειάζετε το αυγολέμονο μέσα στη κατσαρόλα που είναι οι έτοιμοι πια ντολμάδες.

Αναταράσσετε να απλωθεί παντού, αφήνετε για λίγο να ησυχάσουν και σερβίρετε.


Από την εκπομπή "Μπουκιά & Συγχώριο"





Κόλλυβα






Τα κόλλυβα ή κόλυβα είναι ένα γλύκισμα το οποίο προσφέρεται εις μνήμη των νεκρών. Αποτελείται συνήθως από βρασμένο σιτάρι, ρόδι, κόλιανδρο και ξηρούς καρπούς. Συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια να καλύπτονται με ζάχαρη άχνη.


Η λέξη προέρχεται από τον κόλλυβο (αρχαία ελληνικά), που αρχικά σήμαινε κόκκο δημητριακών καρπών (και με την έννοια αυτή πέρασε στα κόλλυβα) και έπειτα το πολύ μικρό νόμισμα.


Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη:


Συστατικά
500 γρ. σιτάρι
250 γρ. καρύδια
200 γρ. αμύγδαλα χωρίς φλούδα
100 γρ. σουσάμι
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ρόδι
400 γρ. ζάχαρη άχνη
250 γρ. σταφίδες ξανθές
80 γρ. φρυγανιά
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. κανέλα
½ κ.γ. γαρίφαλο



Μέθοδος Εκτέλεσης
Βάζουμε το σιτάρι σε ένα μπολ, το καλύπτουμε με κρύο νερό και το αφήνουμε για όλο το βράδυ.
Την επόμενη μέρα το στραγγίζουμε καλά, το βάζουμε σε μία κατσαρόλα και το καλύπτουμε με κρύο νερό.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το σιτάρι.
Το αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσει καλά για 40-50 λεπτά.
Απλώνουμε μία καθαρή μεγάλη πετσέτα στον πάγκο και απλώνουμε επάνω το σιτάρι. Το σκεπάζουμε με μια άλλη πετσέτα και το αφήνουμε να στεγνώσει πολύ καλά για 3 ώρες ώστε να στεγνώσει τελείως και να μην έχει καθόλου υγρασία.
Θα καβουρδίσουμε τους ξηρούς καρπούς ξεχωριστά.
Χοντροκόβουμε τα καρύδια και τα βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε δύο ή τρεις δόσεις ανάλογα με το τηγάνι μας, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα για 2-3 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα και τα καβουρδίζουμε με τον ίδιο τρόπο. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Αλέθουμε το σουσάμι στο μπλέντερ και το καβουρδίζουμε όπως και τα προηγούμενα. Αφήνουμε να κρυώσει.
Τέλος, καβουρδίζουμε και το αλεύρι με προσοχή για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια να μην καεί.
Κόβουμε το ρόδι στη μέση, αφαιρούμε την άσπρη μεμβράνη, βγάζουμε τους σπόρους και αφήνουμε σε ένα μπολάκι.
Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα υλικά που καβουρδίσαμε, το ρόδι και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά με μια ξύλινη κουτάλα και σερβίρουμε.

Πηγή: koitamagazine.gr




Παστίτσιο Βενετσιάνικο(Κύθηρα)


Το βενετσιάνικο παστίτσιο είναι μία παραδοσιακή συνταγή των Κυθήρων για την Κυριακή της Αποκριάς.To παστίτσιο αντί για μπεσαμέλ έχει μια κρούστα απο γλυκειά ζύμη. Είναι συνταγή αρκετά πολύπλοκη.


800γρ κιμά

250γρ μοσχαρίσιο συκώτι

½ κιλό μακαρόνια Νο.2

1 μεσαίο κρεμμύδι

¾ νεροπότηρου, κόκκινο κρασί

1 νεροπότηρο πελτέ ντομάτας

ελαιόλαδο

χοντρό αλάτι

πιπέρι

τριμμένο γαρύφαλλο

τριμμένο μπαχάρι

νερό όσο χρειαστεί

3 αυγά

700 γραμμ τριμμένο κεφαλοτύρι


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ZYMH

1κιλό και 3 κουταλιές αλεύρι

2 & ¼ ενός φλiτζανιού βούτυρο

½ φλιτζάνι ζάχαρη

3 ολόκληρα αυγά

κρόκους από 6 αυγά

½ ποτήρι του κρασιού κονιάκ.

½ ποτήρι του κρασιού χυμό πορτοκαλιού


EΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Καθαρίζετε και τρίβετε το κρεμμύδι.

Βάζετε λίγο λάδι σε μια κατσαρόλα και το κρεμμύδι για να σοταριστεί.

Προσθέτετε τον κιμά, ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα και αφήνετε να τσιγαριστεί καλά.

Ψιλοκόβετε τα συκωτάκια και τα ρίχνετε και αυτά στην κατσαρόλα να τσιγαριστούν.
Σβήνετε με το κόκκινο κρασί και σκεπάζετε αμέσως την κατσαρόλα να πάρουν τα υλικά το άρωμα του κρασιού. Αφήνετε να το πιούν για περίπου 5’.

Ρίχνετε στην κατσαρόλα τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύετε καλά και προσθέτετε χοντρό αλάτι, πιπέρι, το τριμμένο γαρύφαλλο και το τριμμένο μπαχάρι. Ανακατεύετε, προσθέτετε λίγο νερό και αφήνετε να βράσουν τα υλικά και να πιούν το νερό, ενώ έχετε σκεπάσει την κατσαρόλα.

Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την ξεσκεπάζετε για να κρυώσουν λίγο.

Βάζετε νερό να βράσει σε άλλη κατσαρόλα, προσθέτετε αλάτι και ρίχνετε τα μακαρόνια. Όταν είναι έτοιμα, τα σουρώνετε και τα απλώνετε σε δυο πετσέτες να στεγνώσουν καλά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

Σε ένα μίξερ, ρίχνετε το βούτυρο να χτυπηθεί καλά μόνο του και προσθέτετε τη ζάχαρη και τα 3 ολόκληρα αυγά.

Προσθέτετε τους κρόκους από άλλα 6 αυγά.

Φυλάτε σ ένα μπόλ τα ασπράδια.

Όσο χτυπάει το μίξερ τα υλικά, προσθέτετε μέσα το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού και κουταλιά κουταλιά το αλεύρι, μέχρι να σφίξει καλά.


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Σπάτε 3 ακόμα αυγά στα ασπράδια που αφήσαμε προηγουμένως και τα χτυπάτε με το μίξερ σαν ομελέτα. Τα προσθέτετε στον κιμά και ανακατεύετε.

Σε μια μεγάλη λεκάνη, ρίχνετε το μείγμα από τα αυγά που μόλις ετοιμάσατε, λίγο τριμμένο τυρί, λίγα μακαρόνια, λίγο κιμά, ανακατεύετε και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.


ΚΤΙΣΙΜΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟΥ

Ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη, τη στρώνετε με τα χέρια στον πάτο μιας κατσαρόλας και αρχίζετε να «χτίζετε» τα τοιχώματα της κατσαρόλας γύρω γύρω και μέχρι επάνω.

Βάζετε από πάνω τη γέμιση που ετοιμάσατε με το κιμά τα μακαρόνια και τ΄αβγά και την πιέζετε για να σταθεροποιήσει τη ζύμη στα τοιχώματα και να μη μείνει κενό. Βάζετε κατά διαστήματα τυρί τριμμένο και πιέζετε.

Ανοίγετε την υπόλοιπη ζύμη με τον πλάστη και σκεπάζετε τη γέμιση, σαν καπάκι. Ξεχωρίζετε με ένα μαχαίρι τα τοιχώματα της ζύμης γύρω γύρω από την κατσαρόλα και τα ενώνετε με τη ζύμη από πάνω.

Ψήνετε σε μέτριο φούρνο 160ο για 3 ώρες περίπου .

Αφήνετε να κρυώσει και αναποδογυρίζετε τη κατσαρόλα σε μια μεγάλη πιατέλα. Κόβετε σε κομμάτια.


Παρουσιάστηκε στην εκπομπή «ΜΠΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΧΩΡΙΟ».

Το μαγείρεψε η κ.Ιωάννα Καλοκαιρινού.





Ταραμοσαλάτα

Υλικά για 6-8 μερίδες

150 γραμ ταραμά άσπρο

150 γραμ ψωμί μπαγιάτικο (χωρίς την κόρα)

1 μικρό κρεμμύδι λιωμένο

1 ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο

½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού


Μουσκεύετε το ψωμί και το στύβετε πολύ καλά. Το ζυμώνετε με τον ταραμά.

Βάζετε στο μπλέντερ το κρεμμύδι και το μίγμα του ταραμά και τα χτυπάτε όλα μαζί.

Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνετε λίγο-λίγο το λάδι και τον χυμό λεμονιού εναλλάξ.

Όταν γίνουν ένας λείος πολτός τον μεταφέρετε σε πιατέλα ή μπολ και τον γαρνίρετε με μπρικ, χαβιάρι και μαύρες ελιές.

Η ταραμοσαλάτα γίνεται πεντανόστιμη αν δουλέψετε τον ταραμά μόνο με το λάδι, κρεμμύδι και λεμόνι, χωρίς το ψωμί.

Θα πάρει περισσότερο λάδι αλλά αξίζει τον κόπο.


Από την εκπομπή «Μπουκιά & Συγχώριο»









Λαχανόπιτες (Kάρπαθος)


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

1 ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 αυγά

3 κ.σ. μαγιά

½ νεροπότηρο γάλα συμπυκνωμένο

1 νεροπότηρο ηλιέλαιο
Νερό

Αυγό για την επάλειψη


ΓΕΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΧΑΝΟΠΙΤΕΣ

1 κιλό διάφορα χόρτα (Σπανάκι, μάραθα, άγρια χόρτα, σέσκουλα)

1 μεγάλο κρεμμύδι 200 γραμμ,

μυζήθρα


Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι.

Ξεπλένετε τα διάφορα χόρτα και τα βάζετε σ ένα μεγάλο μπόλ.

Βάζετε αλάτι και αρχίζετε να μαλάσετε τα χόρτα.

Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τη μυζήθρα.

Σ ένα μπόλ βάζετε το αλεύρι, τη μαγιά, το γάλα, το ηλιέλαιο, 2 αυγά.

Aνακατεύετε καλά τα υλικά και τα ζυμώνετε μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και μαλακή. Aν χρειαστεί, κατά το ζύμωμα, προσθέτετε νερό.

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη παίρνετε κομματάκι - κομματάκι, το κάνετε μπαλάκι και το ανοίγετε με τον πλάστη ένα στρογγυλό δίσκο.

Βάζετε στη άκρη του δίσκου, 1 κουταλιά γέμισης λαχανικών, διπλώνετε το δίσκο σε μισοφέγγαρο και πιέζετε με το δάκτυλο.

Κόβετε τριγύρω με μια ρόδα.

Τοποθετείτε τη πίτα στο ταψί και επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Χτυπάτε τον κρόκο ενός αυγού και αλείφετε τις πίτες με ένα πινέλο.
Πασπαλίζετε με σουσάμι και μαυροσήσαμο.

Ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν καλά, περίπου για μισή ώρα.


Από την εκπομπή «Μπουκιά και συχώριο»






Χυλοπίτες - Λαζάνια (ζύμη και κατασκευή)






Τούτο το άρθρο είναι αφιερωμένο στις γυναίκες της υπαίθρου, που ασχολούνται ακόμη φτιάχνοντας αγνές παραδοσιακές τροφές για όλο τον χρόνο, είναι αφιερωμένο, σε αυτούς πού θέλουν να τρέφοντα αγνά, και όχι με μηχανοποιημένα τρόφιμα, είναι αφιερωμένο στις κοπελιές και τους φίλους όλους του GreekMasa.gr, που δεν ξέρουν πως να το φτιάξουν μόνοι τους (γιατί εδώ που τα λέμε άλλη χάρη έχει να το κάνεις μόνος(η) σου....!) και πάνω από όλα είναι αφιερωμένο στις γιαγιούλες από την Λαμία, Τρίκαλα και από την Τρίπολη, που ρώταγα το καλοκαίρι στην θάλασσα, στην Παραλια τοων Αγίων Αποστόλων-Καλάμου, και που με συμβούλευσαν, πως να μάθω να φτιάχνω, τις βασικές συνταγές ζυμώματος, και όλη την διαδικασία παρασκευής τους... Νάναι καλά όπου βρίσκονται στον Ουρανό ή στην Γή. Τις ευχαριστώ από την καρδιά μου

Σημέιωση: Τις φτιάχνουμε τον Ιούνιο, Ιούλιο, και Αύγουστο πού το γάλα είναι ιδιαίτερα παχύ , ιδίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.Απαραίτητη προϋπόθεση, να μην είναι συννεφιασμένος ο καιρός!

1η Συνταγή: Χυλοπίτες

Υλικά

1 κιλό γάλα πρόβειο ή κατσικίσιο ή αγελαδινό φρέσκο και παχύ.

6-8 φρέσκα αυγά για λιγότερη χοληστερίνη !! {Στα χωριά βάζουν 20-30 } !!!

1 ½ κουταλιά του γλυκού αλάτι,

½ κουταλάκι του γλυκού σόδα.

1 ½ κιλό αλεύρι σιμιγδαλένιο {σταρένιο } ,

2 κιλά αλεύρι φαρίνα , για φύλλο

Εργαλεία

1 μεγάλη πήλινη λεκάνη για ζύμωμα,

1 πλάστη ξύλινο λεπτό και ψιλό ,

1 τραπέζι καθαρό,

2 κρεβάτια με σεντόνια καθαρά στρωμένα στην δροσιά,

2 τούλια μεγάλα σαν σεντόνια,

1 μαχαίρι κοφτερό και

1 κατσαρόλα για να βράσουμε το γάλα.

1 μεγάλη βαμβακερή μαξιλαροθήκη

Εκτέλεση


Βράζω το γάλα., πού έχω διαλύσει μέσα το αλάτι. Το αφήνω να φουσκώσει, και το ανακατεύω να ξανά φουσκώσει, αλλά όχι να χυθεί. Ρίχνω και την σόδα, και ανακατεύω να διαλυθεί , για να μην κόψει το γάλα, διότι είναι αγνό και παχύ. Όταν κρυώσει, σε μια μεγάλη λεκάνη {πήλινη}, ρίχνω το γάλα και τα αυγά και τα ανακατεύω , και σιγά – σιγά, ρίχνω το αλεύρι, μέχρι να το απορροφήσει όλο και να γίνει ένα σφιχτό ζυμάρι, που το ζυμώνω με τις γροθιές μας, και το πλάθω σε μπάλες στρογγυλές σαν μεγάλα μπολ, και τα αφήνω για μια ώρα , αλευρωμένα και σκεπασμένα, σε μια δροσερή γωνιά, για να γίνει το ζυμάρι έτοιμο για πλάσιμο, {πράγμα πού σημαίνει, ότι, σ΄ αυτό το διάστημα, σχηματίζεται μια ουσία, πού λέγεται γλουτένη , αυτό είναι ένα είδος ενζύμου, και αυτή η ουσία είναι πού διευκολύνει, στο εύκολο άνοιγμα των φύλλων!!

Όταν λοιπόν είναι ώρα για άνοιγμα των φύλλων, παίρνω τον πλάστη τον λεπτό και ψιλό, και αλευρώνω καλά το τραπέζι μας, και το ζυμάρι πάνω και κάτω, και πιέζω απαλά την μπάλα της ζύμης ,πρώτα με τα δάκτυλα και κατόπιν με τον πλάστη, να γίνει μια ομοιόμορφη πίτα χοντρή.

Ξανά αλευρώνω, για να μην κολλάει το ζυμάρι, και τυλίγω, πότε πλάγια , πότε ανάποδα, σε ρολό την ζύμη γύρω από τον πλάστη και την χαϊδεύω απαλά από την μέση του πλάστη προς τα άκρα του πλάστη πάρα πολλές φορές , κινώντας τον πλάστη ταυτόχρονα με κίνηση εμπρός- πίσω με τυλιγμένο σαν ρολό το φύλλο γύρω του, τυλίγοντας και ξετυλίγοντας πάλι το φύλλο πού σχηματίζεται, και όταν βλέπω πως κολλάει, το αλευρώνω επάνω και κάτω, μέχρι να σχηματισθεί ένα φύλλο, μεγάλο και στρογγυλό, χωρίς τρύπες.

Κάθε φύλλο πού φτιάχνω το απλώνω σε ένα κρεβάτι στην δροσιά επάνω σε καθαρό σεντόνι και από επάνω απλώνω ένα τούλι μεγάλο για να μην πλησιάζουν οι μύγες και το μολύνουν. Κάθε 5΄-10΄ της ώρας ελέγχω εάν στέγνωσε και έγινε σαν μισόστεγνο λεπτό χαρτί, τότε είναι καιρός να το τυλίγω γύρω από τον πλάστη και να το κόψουμε κατά μήκος του πλάστη με μια βαθιά κοψιά . Σχηματίζονται αρκετές φαρδιές λωρίδες σαν αυτές πού τυλίγω τα τυροπιτάκια. Τότε ακουμπάω απαλά και κατά πλάτος την παλάμη του χεριού μου κάθετα {σταυροειδώς} με τις λωρίδες, και αρχίζω να κόβω λεπτές λωρίδες σαν λαζάνια. Αν θέλω τα αφήνω έτσι , αν θέλω να γίνουν χυλοπίτες τότε τις ξανακόβω μικρότερα τετραγωνάκια όσο ψιλά θέλω πάντα με την παλάμη απαλά επάνω στις λωρίδες του ζυμαριού {φύλλου}.






Απλώνω πάλι τις κομμένες χυλοπίτες τώρα στο κρεβάτι αραιά και με τούλι επάνω για να στεγνώσουν στην δροσιά για 5 τουλάχιστον 24ωρα , ανακατεύοντας ελαφρά από καιρού εις καιρόν. Τις φυλάω κατόπιν σε βαμβακερή μαξιλαροθήκη για να μην μουχλιάζουν και να αναπνέουν και να μην σκουληκιάζουν και κάνουν μαμούνια. Τις φυλάμε σε μέρος δροσερό , αν είναι δυνατόν στον αέρα. Μπορούμε , μετά από 1 μήνα να τις αποθηκεύσω μέσα σε ένα τάπερ όπως είναι με την μαξιλαροθήκη, ή να τις βάλω μέσα σε ένα χαρτοκούτι ή τσίγκινο κουτί στρωμένο πάνω κάτω και γύρω- γύρω με λαδόκολα. Το καλοκαίρι όσες περίσσεψαν από τον χειμώνα τις φυλάμε σε πολύ καλή συσκευασία μέσα στο ψυγείο.

http://www.greekmasa .gr/




Κοφτός(Aμοργός )


Τον «Κοφτό» τον σερβίρουν στην Αμοργό ανήμερα την Πρωτοχρονιά, για να πάει καλά η σοδειά.


Υλικά για 6 άτομα:

1 κιλό σιτάρι καθαρισμένο και αποφλοιωμένο

1 κρεμμύδι

6 κ.σ. τυρί τριμμένο

αλάτι

½ φλιτζάνι τσαγιού λάδι

νερό


Τοποθετείτε μια κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνετε μέσα περίπου 2 κανάτες νερό. Προσθέτετε μέσα το σιτάρι και περιμένετε να βράσει. Όταν αρχίσει να παίρνει μια βράση, αρχίζετε να ανακατεύετε συνέχεια. Όταν βράσει το σιτάρι καλά το αποσύρετε από τη φωτιά.

Εν τω μεταξύ, ψιλοκόβετε το κρεμμύδι.

Σε βαθύ τηγάνι ρίχνετε το λάδι και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει.

Ρίχνετε το κρεμμύδι στη κατσαρόλα με το σιτάρι και ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να πιει το λάδι.

Σερβίρετε προσθέτοντας από πάνω τριμμένο τυρί.


Από την εκπομπή «Μπουκιά και Συχώριο»






Χριστουγεννιάτικη βυσσινάδα




Παραδοσιακό ρόφημα που θα «ζεστάνει» την παρέα σας.

Θα χρειαστείτε υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας και το κόστος είναι μηδαμινό. Βάλτε την καλή σας διάθεση, ετοιμάστε τη Χριστουγεννιάτικη βυσσινάδα και δεν θα το μετανιώσετε.

Υλικά
1 λίτρο χυμό βύσσινο (όχι συμπυκνωμένο)
1 μεγάλο μήλο
1 πορτοκάλι
1 μεγάλη κουταλιά μέλι
1 κουταλάκι κανέλα
Λίγο φρέσκο βασιλικό

Εκτέλεση

Κόβουμε το μήλο σε μικρά κομματάκια και αφαιρούμε από το πορτοκάλι το εσωτερικό του ώστε να χρησιμοποιήσουμε μόνο τη φλούδα του.

Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους ζεσταίνουμε το χυμό βύσσινο για περίπου 3 λεπτά.

Μόλις ο χυμός μας ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το μέλι και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα κομματάκια μήλου, τη φλούδα πορτοκαλιού και τον βασιλικό.

Αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να βράσει το ρόφημα και να πάρει τη μυρωδιά του μήλου και του πορτοκαλιού, για περίπου 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Αφαιρούμε τη φλούδα πορτοκαλιού και το βασιλικό και σερβίρουμε.

Χρόνια πολλά!







Χριστόψωμο








Υλικά


Για το ζυμάρι
550-600 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
2 φακελάκια ξηρή μαγιά(18 γρ.)
120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ. ελαιόλαδο και 10 γρ. έξτρα για το μπολ
1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 κ.γ. κανέλα
10 γρ. αλάτι
30 γρ. γλυκάνισο
100 γρ. καρυδόψιχα


Για το στόλισμα
125 γρ. χλιαρό νερό
20 γρ. ελαιόλαδο
½ κ.γ. αλάτι
250 γρ. μαλακό αλεύρι γ.ο.χ.
1 ολόκληρο καρύδι
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο για το άλειμμα


Για το γλασάρισμα
120 γρ. μέλι
1 σφηνάκι κονιάκ

Εκτέλεση

Για το ζυμάρι:

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το νερό (ξεκινώντας από τα 550 γρ.), την μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός ώστε να διαλυθεί η μαγιά και να ξεκινήσει να ενεργεί.

Προσθέτουμε το λάδι, το αλεύρι, την κανέλα και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας και να δέσει το ζυμάρι (περίπου 5-8 λεπτά).

Τέλος προσθέτουμε το αλάτι, τον γλυκάνισο, τα καρύδια και χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα ώστε να ανακατευτούν με το ζυμάρι μας. Δεν τα βάζουμε από την αρχή για να μην διαλυθούν στο ζυμάρι μας.

Σε περίπτωση που η ζύμη μας είναι πολύ σφιχτή και χρειαστεί, προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό.


Σε ένα μπολ προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και βάζουμε μέσα το ζυμάρι μας.

Καλύπτουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε για 1-1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί.


Για το στόλισμα:


Στον κάδο του μίξερ (αφού πρώτα τον έχουμε καθαρίσει) προσθέτουμε όλα τα υλικά για το στόλισμα: το νερό, το ελαιόλαδο, το αλεύρι, το αλάτι και χτυπάμε με το φτερό για 2-3 λεπτάκια μέχρι να πάρουμε μια λεία ζύμη.


Αφαιρούμε από τον κάδο και το τυλίγουμε με μεμβράνη για να ξεκουραστεί.


Για το Χριστόψωμο


Ξεφουσκώνουμε το ζυμάρι μας πιέζοντας λίγο με τα δάχτυλά μας ελαφρά και σχηματίζουμε με τα χέρια μας ένα στρογγυλό καρβέλι.


Σε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 30 εκ. που έχουμε βουτυρώσει και στρώσει στον πάτο μία λαδόκολλα, τοποθετούμε το ζυμάρι και το αφήνουμε να απλωθεί μόνο του.


Αφαιρούμε την μεμβράνη από το ζυμάρι για το στόλισμα και το κόβουμε σε 6 κομμάτια.


Σχηματίζουμε κορδόνι από το κάθε κομμάτι σε και ανά τρία κορδόνια φτιάχνουμε μια πλεξούδα. Έτσι στο τέλος έχουμε 2 πλεξούδες οι οποίες πρέπει να έχουν μήκος όση η διάμετρος του ταψιού.


Αλείφουμε τη ζύμη στο ταψάκι με λίγο αυγό (για να κολλήσουν τα δύο ζυμάρια μας) και βάζουμε τις πλεξούδες που σχηματίσαμε από πάνω σε σχήμα σταυρού.


Στο κέντρο τους τοποθετούμε το καρύδι.


Καλύπτουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει το ψωμί , για δεύτερη φορά, για 1 ώρα.


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.


Ψήνουμε για 50 λεπτά με 1 ώρα.


Λίγο πριν το βγάλουμε από τον φούρνο ετοιμάζουμε το γλάσο μας ανακατεύοντας το μέλι με το κονιάκ πολύ καλά.


Αφαιρούμε από τον φούρνο και έτσι όπως είναι καυτό αλείφουμε από πάνω με ένα πινέλο το γλάσο μας.

Πηγή: akispetretzikis.com






Πεντανόστιμη Χριστουγεννιάτικη Θρακιώτικη «Μπάμπω» !!






Η Μπάμπω είναι καθαρά θρακιώτικο έδεσμα, ωστόσο σε όλη τη Θράκη φτιάχνεται με παραλλαγές.


Μαγειρεύεται σε όλη τη Θράκη και είναι συμπλήρωμα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Κατά την παράδοση, θέλει να έχει πάρει το όνομά της από την «μπάμπω», που σημαίνει γιαγιά. Όπως η γιαγιά είναι γριά και οδεύει προς το τέλος της ζωής, έτσι και η «ΜΠΑΜΠΩ» τρώγεται προς το τέλος του έτους. Κατά άλλους, οφείλει την ονομασία της στο υλικό παρασκευής, το χοιρινό έντερο, που είναι η κατάληξη.

Η εκτροφή χοίρου ήταν απαραίτητη σε κάθε σπίτι της περιοχής, τουλάχιστον τα 100 τελευταία χρόνια, και με τα παράγωγά του κάλυπταν τις ετήσιες ανάγκες της οικογένειας σε: κρέας (νωπό, καπνιστό, λουκάνικα), λίπος (λαρδί, λίγδα), τσιγαρίδες (κομμάτια κρέατος διατηρημένα σε λίπος), πασιουρτί, (κρέας μαγειρευτό με πράσο και λίπος).


Ο χοίρος σφάζονταν τις παραμονές των Χριστουγέννων. Τα έντερα του ζώου καθαρίζονταν, πλένονταν, διατηρούνταν σε νερόξυδο και αποτελούσαν τη βάση για την παρασκευή της «ΜΠΑΜΠΩΣ».


ΥΛΙΚΑ:

1/2 κιλό συκωτάκια μοσχαρίσια

1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

1/2 κιλό κοψίδια χοιρινά με λίγο παχάκι μέσα τους για να νοστιμίσει η μπάμπω

3 πράσσα ψιλοκομμένα

1 φλυτζάνι του ελληνικού καφέ ρύζι καρολίνα

1 κουταλιά της σούπας μπούκοβο

αλάτι, μαυροπίπερο, μια τσιμπιά ρίγανη

2 μεγάλα έντερα μοσχαρίσια από μικρό μοσχαράκι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αποβραδίς ετοιμάζουμε τα έντερα, τα πλένουμε πολύ καλά μέσα-έξω και τα αφήνουμε μια ώρα (όχι περισσότερο γιατί θα κόβονται στο γέμισμα) σε νερό με ξύδι και λεμόνι (το λεμόνι τα ασπρίζει, το ξύδι κόβει κάθε μυρωδιά που υπάρχει).


Μετά τα ξαναπλένουμε καλά και τα βάζουμε μισή ώρα στο γάλα, κατόπιν τα στραγγίζουμε και τα έχουμε έτοιμα για γέμισμα.


Σε μια κούπα ανακατεύουμε όλα τα υλικά ψιλοκομμένα, τα ζυμώνουμε ελαφρά να ενωθούν οι γεύσεις και με ένα χωνί ή άλλο εργαλείο γεμίζουμε τα έντερα, αφού πρώτα το δέσουμε στη βάση τους.


Τα τοποθετούμε στο ταψί μας και μ΄ένα ξυλάκι απο σουβλάκι τα τρυπάμε εδώ κι εκεί, έτσι ώστε να μη μας τρυπήσουν στο ψήσιμο, προσθέτουμε ένα ποτηράκι νερό και ψήνουμε σε 170 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει.


Μόλις ψηθεί στίβουμε 2 λεμόνια.
Έτοιμη για να τη φάμε λοιπόν...
Καλή όρεξη και ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Πηγή: inevros.gr


Πρασόπιτα Βλαχαρβανίτικη






Πολύ αγαπητή στα αρβανιτοβλαχοχώρια της Φλώρινας, Δροσοπηγή, Φλάμπουρο, Λέχοβο, που φημίζονται, μεταξύ άλλων και για τις καταπληκτικές πίτες τους.


Υλικά


(για ένα στρογγυλό ταψί διαµέτρου 30 εκ.)


Για το φύλλο
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
220 γρ. γιαούρτι
250 γρ. βούτυρο λειωμένο
1 αβγό
λίγο αλάτι ή 3 κ.σ. πεκορίνο, τριµµένο


Για τη γέμιση
2 κιλά πράσα, ψιλοκοµµένα
1 λίτρο γάλα
1 φλ. ρύζι γλασέ, βρασµένο
800 γρ. φέτα, χοντροτριµµένη
½ µατσάκι άνηθο, ψιλοκοµµένο
4 αβγά
λευκό πιπέρι, φρεσκοτριµµένο


Εκτέλεση

Φύλλο: Βάζουµε όλα τα υλικά σε µια λεκάνη και ζυµώνουµε καλά ώσπου να ενωθούν και να έχουµε µια οµοιογενή ζύµη. Χωρίζουµε το ζυµάρι σε δύο µπάλες.


Γέµιση: Σε βαθιά κατσαρόλα, σε χαµηλή φωτιά, προσθέτουµε το πράσο και µαγειρεύουµε για 6-8 λεπτά. Ρίχνουµε το γάλα και συνεχίζουµε το µαγείρεµα έως ότου τα υγρά µειωθούν στο ελάχιστο. Αποσύρουµε από τη φωτιά και το αφήνουµε να κρυώσει. Προσθέτουµε το ρύζι, τη φέτα, τον άνηθο, τα αβγά και ανακατεύουµε καλά.


Σύνθεση: Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C. Αλευρώνουµε τον πάγκο εργασίας και µε τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουµε τη µία µπάλα ζυµαριού σε φύλλο, όσο λεπτό θέλουµε. Λαδώνουµε το ταψί και στρώνουµε το φύλλο. Από πάνω απλώνουµε τη γέµιση, ανοίγουµε τη δεύτερη µπάλα σε φύλλο και σκεπάζουµε την πίτα. Χαράζουµε σε κοµµάτια, λαδώνουµε ελαφρώς το φύλλο µε πινέλο και ψήνουµε για 30-35 λεπτά.

Πηγή : syntages.nextnet.gr





Λαλάγγια


Η μεγαλειωδέστερη συνταγή της Μεσσηνίας, αλλά και της Μάνης. Στην ουσία πρόκειται για λαδοκούλουρα που τηγανίζονται μέσα σε άφθονο ελαιόλαδο και μένουν για καιρό τραγανά και πεντανόστιμα.


Υλικά για 1 μεγάλο δίσκο:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

¾ του φλιτζ του τσαγιού ελαιόλαδο

1 φακελάκι ξερή μαγιά

αλάτι

λίγο χλιαρό νερό

λάδι για το τηγάνισμα


Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και το περιχύνουμε με το λάδι. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας το μίγμα μέχρι να γίνει μια τριφτή ζύμη. Αλατίζουμε και ξαναζυμώνουμε.


Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα ποτηράκι του κρασιού νερό, τη ρίχνουμε μέσα στο μίγμα του αλευριού και ξαναζυμώνουμε.


Προσθέτουμε τόσο χλιαρό νερό ώστε να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη. Τη σκεπάζουμε με μπόλικες πετσέτες και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου.


Αμέσως μετά ξαναζυμώνουμε και κόβουμε τη ζύμη σε μεγάλα μπαλάκια. Κάθε μπαλάκι το ανοίγουμε σε ένα κορδόνι. Κόβουμε το κορδόνι στα 3 και το διπλώνουμε να γίνει στρογγυλό ακουμπώντας τη μια άκρη επάνω στην άλλη.


Ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε ένα βαθύ σκεύος και μόλις ζεσταθεί καλά τηγανίζουμε τα λαλάγγια μέχρι να γίνουν χρυσά από όλες τις πλευρές.


Διατηρούνται για καιρό και έχουν εξαιρετική γεύση. Απολαύστε τα μαζί με ελληνικό καφέ και τυρί φέτα από την Τρίπολη.


Από την εκπομπή «Μπουκιά και Συχώριο»






Μπακαλαόπιτα Κεφαλονίτικη

Ξέρετε ότι: Ο παστός μπακαλιάρος δεν τρώγεται μόνο με σκορδαλιά ή πλακί. Μπορεί να γίνει μια υπέροχη πίτα με μπακαλιάρο, η γνωστή σε όλους “κεφαλονίτικη μπακαλιαρόπιτα”.


ΥΛΙΚΑ


1/2 κιλό παστό μπακαλιάρο

1/2 κούπα ελαιόλαδο

1 κούπα κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο

1/2 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο

1/2 κούπα μαντζουράνα ψιλοκομμένη

1/2 κούπα ρύζι γλασέ

1 1/2 κούπα νερό

αλάτι και πιπέρι


Για το παραδοσιακό φύλλο:

3-4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κουταλάκι αλάτι

1/2 κούπα ελαιόλαδο

1/2 κούπα κρασί

2-3 κουταλιές της σούπας νερό


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βγάλτε την πέτσα του μπακαλιάρου, κόψτε τον σε κομμάτια, τα οποία θα βάλετε σε νερό για 12-14 ώρες, ώστε να ξαλμυριστούν, ενώ πρέπει να αλλάξετε 3-4 φορές το νερό. Όταν ξαλμυριστεί, στραγγίξτε τον, αφαιρέστε τα κόκαλα και αφου τον λιανίσετε ξεψαχνίστε τον. Σιγοβράστε το ρύζι, ώσπου να φουσκώσει, και στη συνέχεια σε μια λεκάνη το ανακατεύετε με τον μπακαλιάρο και τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτοντας και 1/2 κούπα νερό.

Για το φύλλο:
Βάλτε σε μια λεκάνη 3 κούπες αλεύρι κι ανοίξτε στο κέντρο ένα λάκκο. Αφού ρίξετε μέσα το αλάτι, το λάδι και το κρασί, ζυμώστε πολύ καλά, ώσπου να γίνει η ζύμη εύπλαστη και μαλακή. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμα. Στη συνέχεια αφήστε τη στην άκρη για 30′. Ανοίξτε τη ζύμη σε δύο χοντρά φύλλα.


Απλώστε σε λαδωμένο ταψί το ένα φύλλο προσέχοντας να καλύπτονται τόσο ο πάτος όσο και τα τοιχώματα και να περισσεύει. Απλώνετε μέσα τη γέμιση, σκεπάστε με το δεύτερο φύλλο και γυρίστε τις άκρες. Χαράξτε την πίτα σε κομμάτια και ψήστε την στους 180°C για περίπου 1 ώρα ή ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.


Πηγή: topoikaitropoi.gr







Ρεβυθάδα Σίφνου


1 κ. ρεβύθια

2 μεγάλα κρεμμύδια
1 ποτήρι λάδι

Αλάτι

Λίγο αλεύρι


Βάζετε τα ρεβύθια μέσα στη κατσαρόλα (τσικάλι), προσθέτετε χοντροκομμένο το κρεμμυδάκι, 1 ποτήρι λάδι, αλάτι και λίγο αλεύρι για να χυλώσει. Τέλος ρίχνετε το νερό (στο 1 κιλό μουλιασμένα ρεβύθια, 1½ λίτρο νερό – μέχρι να καλυφθούν τα ρεβύθια).


Σκεπάζετε το δοχείο και το βάζετε στο φούρνο για ένα ολόκληρο βράδυ σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

Από την εκπομπή «Μπουκιά και συχώριο»






Κολοκυθόπιτα (αλμυρή συνταγή)


Υλικά για 1 ταψί του φούρνου:


10 φύλλα κρούστας

600 γραμμάρια κίτρινη κολοκύθα τριμμένη στον τρίφτη


1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο

200 γραμμάρια φέτα τριμμένη

3 αβγά

αλάτι, πιπέρι

ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων


Τρίβετε το ψαχνό της κίτρινης κολοκύθας στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Το βάζετε μέσα σε ένα κατσαρολάκι χωρίς νερό ή λάδι και το αφήνετε να ζεσταθεί, να αρχίσει να βγάζει τα υγρά του. Το δουλεύετε στη φωτιά για 10 λεπτά της ώρας. Το βγάζετε, το αφήνετε σε σουρωτήρι και το πιέζετε με τα χέρια σας να φύγουν τα υγρά.

Βάζετε το ψαχνό της κολοκύθας σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνετε μέσα το τριμμένο κρεμμύδι, θρυμματίζετε τη φέτα και τη ρίχνετε μέσα, αλατίζετε ελαφρά και ρίχνετε μπόλικο μαυροπίπερο. Ανακατεύετε τα υλικά.


Προσθέτετε τα 3 αβγά κτυπημένα και ανακατεύετε για μια τελευταία φορά.


Παίρνετε ένα μεσαίο ταψί του φούρνου, το λαδώνετε καλά και στρώνετε 4-5 φύλλα λαδώνοντάς τα ένα-ένα.


Αδειάζετε τη γέμιση μέσα, τη στρώνετε με ένα πιρούνι και αναδιπλώνετε ό,τι περίσσεψε από τα κάτω φύλλα πάνω στη γέμιση.

Σκεπάζετε με άλλα 4-5 φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα-ένα, τα τακτοποιείτε να μπουν μέσα στο ταψί καλά και κόβετε την πίτα βαθιά με ένα κοφτερό μαχαίρι σε τετράγωνα.


Αλείφετε το τελευταίο φύλλο με μπόλικο λάδι και ψήνετε τη πίτα στους 180ο στο φούρνο και μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και τα πάνω και τα κάτω φύλλα.


Από την εκπομπή «Μπουκιά και Συγχώριο»




Κολοκυθόπιτα μοναστηριακή (γλυκιά συνταγή)


Υλικά:


1 πακέτο φύλλο κρούστας

1 ½ κιλό γλυκιά κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη κυβάκια

1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο

1 ½ φλυτζάνι ταχίνι

3 φλυτζάνια καρυδόψιχα

1 φλυτζάνι ζάχαρη

1 φλυτζάνι φρυγανιά τριμμένη

1 κ.σ. κανέλα

1 κ.σ. γαρίφαλα κοπανισμένα

1 κ.σ. μέλι

5 κ.σ. σουσάμι


Για τη γλυκιά, νηστίσιμη κολοκυθόπιτα με φύλλο κρούστας, ρίχνουμε πρώτα σε μια κατσαρόλα την κολοκύθα, προσθέτουμε νερό ίσα να τη σκεπάσει και τη βράζουμε για 5′. Την αδειάζουμε σε σουρωτήρι για να στραγγίσει.


Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τη στραγγισμένη κολοκύθα μέχρι να πιει όλα τα υγρά που βγάζει. Όταν κρυώσει, ρίχνουμε την καρυδόψιχα, τη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρίφαλο, το σουσάμι, το μέλι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά.


Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας, αλείφοντας ένα ένα με ταχίνι. Αδειάζουμε τη γέμιση στο ταψί και στρώνουμε αλείφοντας με ταχίνι από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα.


Χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεις πάνω κάτω στους 180ºC για μία ώρα μέχρι να ροδίσει.


Την αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Πηγή: argiro.gr





Κόκορας παστιτσάδα (Κέρκυρα)


Υλικά για 6 άτομα:

1 χωριάτικος κόκορας 1 ½ κιλό

1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη

4-6 σκελίδες σκόρδο

4 κουταλιές ντοματοπελτέ

1 κουταλιά ξύδι

1 κουταλιά ζάχαρη

1 πρέζα κανέλα

1 κουταλάκι του γλυκού κόκκους μπαχάρι

4-5 γαρίφαλα

½ κιλό μακαρόνια Νο 5

200 γραμ τριμμένο κεφαλοτύρι

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι και το ζεσταίνετε. Ρίχνετε τις μερίδες του κόκορα και τον σοτάρετε σχεδόν μέχρι να ροδοκοκκινίσει.


Ρίχνετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα.


Διαλύετε τον ντοματοπελτέ σε 2 ποτήρια νερό και τον αδειάζετε μέσα στην κατσαρόλα.


Προσθέτετε το ξύδι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μπαχάρι, τα γαρίφαλα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Χαμηλώνετε τη φωτιά, συμπληρώνετε λίγο νερό εάν χρειάζεται και μαγειρεύετε τον κόκορα για 1 ώρα περίπου μέχρι να γίνει τρυφερός.


Όσο ο κόκορας μαγειρεύεται βράζετε τα μακαρόνια και τα σουρώνετε.


Όταν ο κόκορας γίνει τρυφερός, τον βγάζετε, τον ακουμπάτε σε πιατέλα, συμπληρώνετε 1 φλιτζάνι του καφέ νερό μέσα στη σάλτσα, αφήνετε να πάρει βράση, αδειάζετε μέσα τα μακαρόνια και τα γυρίζετε 2-3 φορές να κοκκινίσουν.


Σερβίρετε τα μακαρόνια σε πιατέλα και από πάνω τους ακουμπάτε τον κόκορα. Πασπαλίζετε με τριμμένο κεφαλοτύρι.


Η μεγαλειωδέστερη συνταγή της Κέρκυρας. Κατακόκκινη σαν τη φωτιά, πεντανόστιμη και πραγματικά εξαιρετικά αρωματική λόγω των μπαχαρικών και ιδιαίτερα της κανέλας. Γίνεται με κόκορα, αλλά και με μοσχάρι και στις δύο περιπτώσεις είναι εξαιρετική.

Πηγή: Εκπομπή Μπουκιά και Συχώριο




Λαγός Στιφάδο


Υλικά: για 4-6 άτομα
1 λαγός, 1½-2 κιλά περίπου, πλυμένος με νερό και ξίδι και κομμένος σε μερίδες
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
400 γραμμ. ντοματάκια αποφλοιωμένα, ψιλοκομμένα
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε ½ φλιτζ. νερό
2-3 φύλλα δάφνης, ξερά
10 κόκκους μπαχαριού
10 κόκκους πιπεριού
1 ξυλαράκι κανέλλα
2½ κιλά κρεμμύδια στιφάδου
αλάτι


Μαρινάδα:
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, σε ροδέλες
1 καρότο, σε ροδέλες
½ λίτρο κόκκινο ξηρό κρασί
10 κ.σ. ξίδι
2 κλωνάρια σέλινου
2 φύλλα δάφνης, ξερά
½ ματσάκι μαϊντανό
1 κλαράκι δενδρολίβανο
1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη
4 μοσχοκάρφια
1 κ.σ. κόκκους μαύρου πιπεριού
1 κ.κ. χοντρό αλάτι


Τρόπος παρασκευής:

Βάζουμε τον λαγό σε ένα γυάλινο σκεύος, τον περιχύνουμε με τη μαρινάδα και τον αφήνουμε στο ψυγείο. Κατά διαστήματα τον γυρίζουμε, ώστε να μαριναριστεί παντού. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια σε λεκάνη με νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 3 ώρες.

Τα καθαρίζουμε και τα χαράζουμε σταυρωτά στη βάση τους (το πολύ 1 εκ.). Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει τα ζεματάμε για 15 λεπτά, σουρώνουμε και τα αφήνουμε στο στραγγιστήρι για 5-6 ώρες ή αποβραδίς.


Μαγείρεμα:

Βγάζουμε τον λαγό από τη μαρινάδα και την περνάμε από σουρωτήρι. Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το κρέας. Σβήνουμε με τη μαρινάδα, σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για ½ ώρα. Προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι, το πιπέρι, την κανέλα, τα κρεμμυδάκια, το ελαιόλαδο, αλάτι και σκεπάζουμε. Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για 1½ ώρα, να μείνει με τη σάλτσα του.

Δεν το ανακατεύουμε για να μη λιώσουν τα κρεμμύδια και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.


Μαρινάδα:

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι και το καρότο. Σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά. Αποσύρουμε και αφήνουμε τη μαρινάδα να κρυώσει.


Μυστικά:

Αν μαγειρέψουμε λαγό ή άλλο κυνήγι, πρέπει οπωσδήποτε να το μαρινάρουμε από δύο έως και τέσσερις ημέρες, για να γίνει πιο γευστικό, τρυφερό και ζουμερό. Με το ζεμάτισμα των κρεμμυδιών έχουμε πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. Απαραίτητο το στράγγισμα, για να μη βγάλουν νερά κατά το μαγείρεμα.


Πηγή:

homefood.gr από greekhunter.gr



Μπακαλιαροκεφτέδες (Πάρος)


Υλικά για 6 άτομα:

1 κιλό παστό μπακαλιάρο καλά ξαλμυρισμένο

1 κρεμμύδι λειωμένο στο μίξερ

1 φλιτζάνι του καφέ δυόσμο ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι του καφέ άνηθο ψιλοκομμένο

2 αβγά

αλάτι, πιπέρι

αλεύρι όσο τραβήξει

λάδι για το τηγάνισμα


Καθαρίζουμε το μπακαλιάρο από τα φτερά, τα κόκαλα και τις πέτσες.


Με τα χέρια μας τον κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια. Τα βάζουμε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.


Ρίχνουμε μέσα το λειωμένο κρεμμύδι, το δυόσμο, τον άνηθο, ελάχιστο αλάτι και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά.


Αρχίζουμε να προσθέτουμε αλεύρι κοσκινιστό ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι το μίγμα να γίνει παχύρευστο. Αν μας σφίξει πολύ το αραιώνουμε με λίγη μπύρα. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα.


Ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε, παίρνοντας το μίγμα από το μπολ με ένα βαθύ κουτάλι. Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια.


Σερβίρουμε τους μπακαλιαροκεφτέδες μαζί με σκορδαλιά.


Πηγή: Εκπομπή Μπουκιά και Συγχώριο








Σκορδαλιά από τον Άκη Πετρετζίκη



Υλικά:

750 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια

1 κ.γ. αλάτι χοντρό

3 σκ. σκόρδο

175 ml παρθένο ελαιόλαδο

50 ml ξύδι από λευκό κρασί

αλάτι όσο πάρει (1/2 κ.γ. ή λιγότερο)

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο


3-4 κλωναράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο




Εκτέλεση:


Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν για 15-30 λεπτά. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμες, όταν τις τρυπάμε με μία κατσαρόλα και σπάνε.


Αφαιρούμε από την κατσαρόλα, τις στραγγίζουμε καλά και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά να εξατμιστούν τα υγρά τους. Δεν αφήνουμε παραπάνω γιατί δεν θα μπορέσουμε να τις λιώσουμε.


Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και πολτοποιούμε τις πατάτες ελαφρά με το εργαλείο που κάνουμε πουρέ αλλά όχι τελείως.


Προσωπικά μου αρέσει η σκορδαλιά να έχει κομματάκια πατάτας.


Χτυπάμε το σκόρδο με τα 50 γρ. ελαιόλαδο στο μπλέντερ και το προσθέτουμε στις πατάτες που έχουμε πολτοποιήσει μαζί με λίγο από το ξύδι ή το λεμόνι και 2 πρέζες αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα του σκόρδου, στις πατάτες και ανακατεύουμε.


Ελέγχουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο περισσότερο λάδι (πάντα παίρνει περισσότερο), ξύδι, αλάτι και πιπέρι και αν θέλουμε και άλλο σκόρδο.


Να έχουμε υπόψη μας ότι όσο περνάει η ώρα η μυρωδιά του σκόρδου γίνεται πιο έντονη. Επίσης με το πέρασμα της ώρας η σκορδαλιά μας σφίγγει περισσότερο.


Στο τέλος πριν σερβίρουμε βάζουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον μαϊντανό πάνω στη σκορδαλιά.









Πίτα ντι πράσσι (Μουλιάτα) Πρασόπιτα








Υλικά για τη ζύμη: Αλεύρι (όσο πάρει), νερό (δυο ποτήρια), αλάτι (μια κουταλιά).


Ετοιμάζουμε τη ζύμη για την πίτα και τη χωρίζουμε σε τέσσερα κομμάτια, ένα μεγάλο και τρία μικρά. Τα τοποθετούμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και τ’ αφήνουμε για λίγο (να ξεκουραστεί η ζύμη), ώσπου να ετοιμαστεί η γέμιση.


Γέμιση: Δύο (2) κιλά πράσα, ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού (στρογγυλού) που θα χρησιμοποιήσουμε. Τα κόβουμε σε κομμάτια, πάχους ενός δακτύλου περίπου, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, τα μαραίνουμε λίγο με το λάδι, προσθέτουμε πιπέρι κόκκινο, αλάτι, ρίχνουμε νερό και τα μαγειρεύουμε κανονικά σε σιγανή φωτιά, έως ότου τελειώσει σχεδόν το νερό.


Παίρνουμε το μεγάλο κομμάτι της ζύμης και ανοίγουμε ένα χοντρό φύλλο που η επιφάνειά του να ξεπερνάει τα τοιχώματα του ταψιού. Τ’ αλείφουμε με λάδι καλά. Μετά αρχίζουμε να το μαζεύουμε σε ρολό, αλλά λίγο σουρωτά, προσέχοντας να μη ξεχειλίσει το λάδι (πατάμε λίγο να βγει ο αέρας).Οι δυο άκρες προσπαθούμε να είναι κλειστές και τις πιέζουμε σιγά σιγά, ούτως ώστε να γίνει ξανά μια επίπεδη μπάλα.

Ρίχνουμε πάνω και κάτω αλεύρι πιέζουμε με τον πλάστη να φύγει ο αέρας και σιγά σιγά ανοίγουμε ένα χοντρό μεγάλο φύλλο που η επιφάνειά του ξεχειλίζει αρκετά (3-4 δάχτυλα) έξω από τα τοιχώματα του ταψιού.

(Σημ. Το φύλλο αυτό είναι περίπου ίδιο με της γαλατόπιτας ).

Αυτό το φύλλο το τοποθετούμε σ’ ένα στρογγυλό λαδω­μένο ταψί με προσοχή να μην ανοίξει πουθενά, καλύπτουμε τα τοιχώματα και τις άκρες τις αφήνουμε να πέσουν έξω από τα χείλη του ταψιού.

Ύστερα παίρνουμε τα δυο μικρά κομμάτια της ζύμης, τ’ ανοίγουμε δυο λεπτά φύλλα τα λαδώνουμε και ρίχνουμε μπόλικο τυρί. Τα μαζεύουμε, λίγο σουρωτά, (το καθένα βέβαια ξεχωριστά), και τα τοποθετούμε στην άκρη γύρω γύρω στη βάση των τοιχωμάτων, κυκλικά, το ένα από εδώ και το άλλο από εκεί , σχηματίζοντας ένα στεφάνι,(αυτό λέγεται κόθουρ ).

Ρίχνουμε λάδι. Παίρνουμε τα μαγειρεμένα πράσα και τα ρίχνουμε μέσα στο ταψί προσεχτικά μέχρι το ύψος του κόθουρ ή καλκίνι. Το ισιώνουμε με ένα κουτάλι και μετά παίρνουμε το φύλλο που προεξέχει και καλύπτουμε γύρω γύρω, σουρωτά, το κόθουρ και λίγο από τα πράσα.


Ανοίγουμε και το τελευταίο φύλλο λεπτό, μικρότερο από την επιφάνεια του ταψιού και επικαλύπτουμε σουρωτά το υπόλοιπο της πίτας . Ρίχνουμε από πάνω λάδι.


Ψήνουμε για μία ώρα περίπου, στην αρχή στους 250ο και μετά στους 200ο. Πριν σβήσουμε το φούρνο βγάζουμε λίγο το ταψί, πασπαλίζουμε με νερό και το ξαναβάζουμε στο φούρνο. Ύστερα από 5΄τον σβήνουμε. Όταν τη βγάλουμε από το φούρνο τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα.


Σημ. «Μουλιάτα », πιθανόν να λέγεται γιατί μπορούμε να μουλιάσουμε, να βουτήξουμε, μπουκιές από το «κόθουρ» μέσα στα πράσα.

Μουλιά κου μασσκ’τούρα =

βουτούσε -μούλιαζε- με την μπουκιά

Αντί για πράσα πολλές φορές έβαζαν κρεμμύδια ξερά τα οποία ήταν μαγειρεμένα κατά τον ίδιο τρόπο με τα πράσα.


Πηγή : vlahoi.net




Καγιανάς με ντομάτα και Καλαματιανό λουκάνικο



Υλικά για 6 άτομα


8 αβγά

600 γραμ ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη

2 κουτ σούπας τριμμένο κρεμμύδι

1 μικρή κουταλίτσα πελτέ

1 φλιτζάνι του καφέ Καλαματιανό ελαιόλαδο

350 γραμ Καλαματιανό λουκάνικο κομμένο σε χοντρές ροδέλες

αλάτι, πιπέρι



Μέσα σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο, το ζεσταίνετε και σοτάρετε για 2-3 λεπτά τις ροδέλες του λουκάνικου. Το βγάζετε και το διατηρείτε ζεστό σε ένα πιάτο.


Μέσα στο λάδι που τηγανίστηκε το λουκάνικο, ρίχνετε το τριμμένο κρεμμυδάκι, το σοτάρετε για 1 λεπτό και ρίχνετε μέσα τις τριμμένες ντομάτες. Για το καλό χρώμα του καγιανά μας, ρίξτε μέσα 1 κουταλίτσα πελτέ και ανακατεύτε. Αφήστε τη ντομάτα και το κρεμμύδι να μαγειρευτούν ήρεμα μέχρι να φύγουν σχεδόν όλα τα υγρά τους. Ρίξτε πάλι στο τηγάνι τα λουκάνικα.


Κτυπήστε τα αβγά σε ένα μπολ αλατίζοντάς τα ελαφρά γιατί το λουκάνικο έχει ήδη αλάτι και ρίξτε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Αδειάστε τα μέσα στο τηγάνι.


Αρχίστε να ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι τα αβγά να σφίξουν και σερβίρετε ζεστή την ομελέτα σε πιατέλα.


Το Καλαματιανό λουκάνικο είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά όλης της Ελλάδας. Αρωματίζεται με φλούδα πορτοκαλιού. Είναι πεντανόστιμο και πολύ θρεπτικό. Συνδυάζεται τέλεια με τον ντοματένιο καγιανά.

Πηγή: Εκπομπή Μπουκιά και Συγχώριο




Κεφτέδες με ούζο και κύμινο από τη Μυτιλήνη


Υλικά για 6 άτομα


600 γραμ κιμά

½ φραντζόλα του ½ κιλού μπαγιάτικο ψωμί

1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη

2 αβγά

1 κουτ γλυκού τριμμένο κύμινο

1 ½ κουτ γλυκού ρίγανη

1 ποτήρι του λικέρ ούζο

αλεύρι για το αλεύρωμα

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

αλάτι, πιπέρι



Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τη κόρα από το μπαγιάτικο ψωμί. Μουλιάζουμε τη ψίχα σε νερό. Αφού τραβήξει όσο νερό χρειάζεται, τη βγάζουμε, τη στύβουμε ελαφρά και τη θρυμματίζουμε.


Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά και τη ψίχα και ζυμώνουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν καλά. Ρίχνουμε το τριμμένο κρεμμύδι και ζυμώνουμε.


Ρίχνουμε τα αβγά, το κύμινο, τη ρίγανη, το ούζο, το αλατοπίπερο και ζυμώνουμε καλά για μια τελευταία φορά. Αφήνουμε το μίγμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα.


Πλάθουμε κεφτεδάκια στρογγυλά, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε ζεστό ελαιόλαδο. Τρώγονται ζεστά αλλά και κρύα.


Συνοδεύτε τα με άσπρο πιλάφι ή πατάτες τηγανητές.



Σημείωση.


Αν κάνετε πολλά και σας περισσέψουν, την άλλη μέρα φτιάξτε μια πικάντικη σάλτσα ντομάτας και βάλτε τα κεφτεδάκια μέσα να πάρουν μια βράση. Θα φρεσκαριστούν. Επίσης αν θέλετε μέσα στο μίγμα του κιμά μπορείτε να βάλετε και 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες στον τρίφτη.

Πηγή: Εκπομπή Μπουκιά και Συγχώριο





Γιαπράκια(Καπαδοκία)


ΥΛΙΚΑ

1ποτήρι κρασιού λάδι

1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι

1 φλιτζάνι τσαγιού πλιγούρι

3 μέτρια κρεμμύδια

1 κ.σ ξερό δυόσμο

3 κ.σ πελτέ τομάτας

μπούκοβο

πάπρικα

αμπελόφυλλα.



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεματάτε τα αμπελόφυλλα σε αλμυρό νερό. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.


Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια.

Σε μπολ, ρίχνετε το λάδι. Προσθέτετε τα κρεμμύδια, το πλιγούρι και το ρύζι. Ανακατεύετε καλά και συνεχίζετε ρίχνοντας 2-3 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας, μία κουταλιά της σούπας ξερό δυόσμο, λίγο μπούκοβο και λίγη πάπρικα και ανακατεύετε με το πιρούνι. Τέλος προσθέτετε αλάτι.

Παίρνετε ένα ένα τα αμπελόφυλλα, βάζετε στο καθένα λίγη από τη γέμιση που ετοιμάσατε και τα τυλίγετε σε φλογέρες.

Τα τοποθετείτε περιμετρικά σε μια κατσαρόλα, αφήνοντας μια τρύπα στη μέση, στην οποία ρίχνετε νερό (προσέχοντας να μην τα καλύψει).

Τα αφήνετε να βράσουν. Όταν είναι έτοιμα, σερβίρετε με γιαούρτι.


Πηγή: Εκπομπή Μπουκιά και Συγχώριο










Μουσταλευριά παραδοσιακή με αλεύρι και μούστο


Η γιαγιά μου έφτιαχνε τη μουσταλευριά με κομμένο μούστο, συμπυκνωμένο όμως ελαφρά, ώστε να είναι πιο γλυκιά και γευστική.

Βρείτε μούστο, κι αφού τον καθαρίσετε, φτιάξτε τη. Αν δεν βρείτε έτοιμο και θέλετε να τον φτιάξετε εσείς, πάρτε σταφύλια ζουμερά, όπως είναι ο ροδίτης και το φιλέρι

και ξεκινήστε την διαδικασία.


Υλικά


• Για κάθε 4 νεροπότηρα ελαφρά συμπυκνωμένο μούστο

• 1 νεροπότηρο αλεύρι για όλες τις χρήσεις

• 1 νεροπότηρο καρύδια χοντροκομμένα

• κανέλα σκόνη

Εκτέλεση


Βάζουμε το μούστο σε κατσαρόλα, αφού κρατήσουμε 2 νεροπότηρα για να διαλύσουμε το αλεύρι.


Διαλύουμε το αλεύρι στο μούστο που κρατήσαμε, φτιάχνοντας ένα χυλό. Το χυλό αυτό, τον αδειάζουμε στην κατσαρόλα, περνώντας τον μέσα από ένα σουρωτήρι, για να μην έχει καθόλου σβολάκια.


Μ᾿ ένα κουτάλι, ανακατεύουμε το χυλό στο σουρωτήρι, μέχρι ν᾿ αδειάσει τελείως.

Αν μας έχουν μείνει σβολάκια στο σουρωτήρι, πιάνουμε μούστο απ᾿ την κατσαρόλα και ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να περάσουμε όλο το χυλό.


Βάζουμε την κατσαρόλα στην κουζίνα, ανάβουμε το μάτι στο μισό και περιμένουμε να πήξει, σιγοβράζοντας, για 15΄- 20΄ περίπου, ανακατεύοντας συνεχώς, με ξύλινη κουτάλα.


Όταν πήξει και γίνει κρέμα, σερβίρουμε σε μπολ ή σε ξέβαθα πιάτα και πασπαλίζουμε με το χοντροκομμένο καρύδι και κανέλα σκόνη.


Τη σερβίρουμε κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου και τρώγεται μετά μανίας!


-- Είναι σημαντικό να μην «πιάσει» η μουσταλευριά μας στην κατσαρόλα, γιατί τότε θα σβολιάσει. Γι᾿ αυτό ανακατεύουμε συνεχώςμέχρι να γίνει.


-- Μπορούμε να φτιάξουμε μουσταλευριά και με πετιμέζι, αραιώνοντας το με νερό, σε αναλογία 1 ποτήρι πετιμέζι με 2 ποτήρια νερό.


-- Είναι προτιμώτερο το σερβίρισμα της μουσταλευριάς σε ρηχά πιάτα, παρά σε μπολ, γιατί έτσι κάθε κουταλιά που θα τρώμε, θα έχει περισσότερο καρύδι και κανέλλα.


-- Η γιαγιά μου πασπάλιζε τα πιάτα με κανέλλα και τριμμένο καρύδι πριν τα γεμίσει, για ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση.


Πηγή : faghta-giagias.blogspot.com







Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης


2-3 χοντροκομμένα κρεμμύδια

1 κιλό ντοματάκια (Σαντορινιά) χοντροκομμένα

φρέσκο δυόσμο

1 ποτήρι μπύρα

5-6 κουταλιές αλεύρι


Ανακατεύετε τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να κάνετε ένα μαλακό μείγμα.


Σε ένα τηγάνι, ρίχνετε μπόλικο ελαιόλαδο και βάζετε κουταλιά κουταλιά το μείγμα. Γυρίζετε σταδιακά μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές προσέχοντας να μην σας κολλήσουν.


Μόλις τηγανιστούν τους βγάζετε από το τηγάνι και τους ακουμπάτε πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Τους σερβίρετε ζεστούς.


(Από επεισόδιο της εκπομπής Μπουκιά και Συγχώριο - Σαντορίνη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου