...Ο Νόστος Γαλατσίου Λαογραφικός & Χορευτικός Όμιλος σας εύχεται Καλή Χορευτική Χρονιά

Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Η τελευταία τρύπα του ζουρνά – Tι σημαίνει – O λόγος στα μαστόρια

 

Η τελευταία τρύπα του ζουρνά – Tι σημαίνει – O λόγος στα μαστόρια



Οι ΜΑΣΤΟΡΕΣ του ζουρνά Γιάννης Μάλαμας, Ηλίας Σταμπουλής και Χρήστος Μάλαμας, εξηγούν αν η τελευταία τρύπα του ζουρνά (δηλαδή η έβδομη) είναι η όχι χρήσιμη, με την έννοια που χρησιμοποιούμε την φράση στην καθημερινότητα μας.

Πρώτα πρώτα ‘’η τελευταία τρύπα του ζουρνά’’ αναφέρεται για πρόσωπο που είναι τελευταίο σε μια ιεραρχία, που δεν έχει καμία ισχύ, ο τελευταίος τροχός της αμάξης δηλαδή δηλώνει στην εν λόγω έκφραση τον ευτελή και άχρηστο άνθρωπο.

Ποια είναι η πραγματικότητα όμως


Στην φωτογραφία, οι μεγάλου διαμετρήματος τρύπες είναι αυτές που ανοιγοκλείνουν με τα δάκτυλα του οργανοπαίχτη. Επάνω όμως στην χοάνη του οργάνου θα δείτε κάποιες τρύπες μικρότερου διαμετρήματος. Στην εδώ φωτογραφία φαίνονται τρεις. Υπάρχουν κι άλλες τέσσερεις που δεν φαίνονται και βρίσκονται εκατέρωθεν των τριών.

Αυτές λοιπόν γίνονται για να κουρδιστούν οι δυο βαρύτερες νότες του οργάνου, εκ των οποίων η προτελευταία (προς την μεριά της χοάνης) είναι και η τονική. Το μπάσι όμως λέγεται, δηλαδή η βάση. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να δει κάποιος κοντά στις τρύπες αυτές και κάποιες κλειστές, οι οποίες κλειστές είχαν γίνει σε λάθος μέρος, αφού δεν είχε πετύχει δι’ αυτών το κούρδισμα.

Επομένως, οι τελευταίες τρύπες του ζουρνά, σε τελική ανάλυση,  είναι και οι σπουδαιότερες.

Στην τελευταία διαπίστωση συμφωνούν και οι 3 κορυφαίοι μάστορες του ζουρνά.

Ο Γιάννης Μάλαμας λέει ότι η τελευταία (η έβδομη) τρύπα του ζουρνά είναι και η πιο παρεξηγημένη, η πιο δύσκολη, η πιο μελωδική με τον πιο γλυκό ήχο.

Ο Ηλίας Σταμπουλής ισχυρίζεται ότι είναι δύσκολο να παιχτεί και αντιστοιχεί στη νότα ΄μι΄

Τέλος ο Χρήστος Μάλαμας αναφέρει με χιοόμορ ότι ο καλός οργανοπαίχτης/μάστορας του ζουρνά έχει τους τρόπους να δουλεύει όλες τις τρύπες του ζουρνά.


Λίγα λόγια για το ζουρνά σαν μουσικό όργανο


ΖΟΥΡΝΑΣ

Ο ζουρνάς είναι πνευστό μουσικό όργανο που παίζεται στο κέντρο της Ευρασίας και απαντάται από τα Βαλκάνια έως την Κεντρική Ασία. Συνήθως συνοδεύεται από νταούλι (μπάσο τύμπανο) στην λαϊκή μουσική της Ανατολίας.

Ο ζουρνάς είναι ξύλινο πνευστό όργανο που παίζεται στις χώρες της Ανατολίας, της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας κυρίως στη λαϊκή μουσική. Ο ζουρνάς είναι ένα κωνικό όμποε, κατασκευασμένο από το δέντρο βερικοκιά, και χρησιμοποιεί ένα διπλό καλάμι που δημιουργεί έναν απότομο, διαπεραστικό ήχο. Ιστορικά έχει παιχτεί σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων, όπως οι γάμοι και οι αργίες. Έχει οκτώ τρύπες στο μπροστινό μέρος, επτά από τις οποίες χρησιμοποιούνται κατά την αναπαραγωγή, και μία τρύπα αντίχειρα που αλλάζει οκτάβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου