...Ο Νόστος Γαλατσίου Λαογραφικός & Χορευτικός Όμιλος σας εύχεται Καλή Σαρακοστή

Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

 

 

«Πέρα στα Γιάννενα» - Καισάρεια Κοζάνης [Μακεδονία]

 



 Τραγούδι του γάμου, σε επτάσημο ρυθμό (7/8) από την περιοχή της Καισαρειάς (επίσημα Καισάρειας) Κοζάνης, στην ιστορική περιοχή του Τσιαρτσιαμπά. Χορεύεται ως συρτός χορός. Αυτό το τραγούδι το έλεγαν οι γυναίκες, όταν το βράδυ πριν τον γάμο έστελνε η πεθερά στη μέλλουσα νύφη της τα τέλια. Πάνω σε ένα ξύλο «τυλιγάδιαζαν» (τύλιγαν) τα τέλια και τραγουδούσαν όλοι, φίλες της νύφης, γειτόνοι, συγγενείς, παρευρισκόμενοι το ακόλουθο τραγούδι:

 

https://www.youtube.com/watch?v=sIPUMsWTdWI

 

 

«Πέρα στα Γιάννενα κι ως τις Γιαννιώτισσες

κοράσιο κάθουνταν και τυλιγάδιαζε

μπερσίμ' και μάλαμα κι αργυρομέταξο.

Μα αέρας έσυρε και πήρε την κλωστή

την πάει στα Γιάννενα και στις Γιαννιώτισσες».

 

Η Καισάρεια Κοζάνης (στην καθομιλουμένη Καισαρειά) είναι ένα πολύ παλαιό χωριό στην περιοχή του Τσιαρτσιαμπά (η αρχαία περιοχή της Ελίμειας). Πρόκειται για τοπωνύμιο που είναι εμφανές πως προέρχεται από τη Ρωμαϊκή εποχή. Δεν έχει καμία άμεση ή έμμεση σχέση με την γνωστή Καισάρεια της Καππαδοκίας, πέρα από τη συνωνυμία, καθώς οι κάτοικοι του χωριού της Κοζάνης είναι γηγενείς Μακεδόνες στην καταγωγή. Η Καισάρεια φαίνεται πως ήταν ακμαίος και μεγάλος οικισμός κατά την πρωτοβυζαντινή περίοδο, καθώς κατά τον 5ο μ.Χ. αι. ήταν έδρα επισκοπής (Επισκοπή Καισαρείας) και υπαγόταν στη Μητρόπολη Λαρίσης. Είναι εντυπωσιακό ότι το τοπωνύμιο διατηρήθηκε επί δύο χιλιάδες χρόνια.

 

Από την εκπομπή του Γιώργη Μελίκη "Ο τόπος και το τραγούδι του" ΕΡΤ3 2012

Έρευνα-Συντονισμός: Αρχείο Ιστορίας και Τέχνης & Εθνογραφική Ομάδα Καισάρειας Κοζάνης

Το οπτικοακουστικό υλικό αντλήθηκε από: https://www.facebook.com/MakedonikePa... #greek_folk_music #macedonian_folk_song #greek_macedonia

 

Πηγή: youtube.com – Greek folk Music

zorpidis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου