...Ο Νόστος Γαλατσίου Λαογραφικός & Χορευτικός Όμιλος σας εύχεται Καλή Σαρακοστή

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

 

 

Καλαμαράκια ινούμιντο (Επτάνησα)

(in umido : στο ζουμί του)

 

 


 

Η λέξη ινούμιντο έχει ιταλικές ρίζες. Προέρχεται από το βενετικό in umido που σημαίνει φαγητό που μαγειρεύεται "στο ζουμί του".

 

Ως συνθετικό της ονομασίας ενός φαγητού δηλώνει ότι το φαγητό είναι μαγειρεμένο με σάλτσα ντομάτας (κοκκινιστό).

 

Στα Επτάνησα συναντάμε και άλλες συνταγές με τον όρο ινούμιντο στην ονομασία τους, όπως κρέας ή κοτόπουλο ινούμιντο, χταπόδι ινούμιντο, σουπιές ινούμιντο και άλλες.

 

Ο όρος ινούμιντο φαίνεται με την πάροδο των χρόνων να αντικαταστάθηκε από τον τουρκικής προέλευσης όρο "γιαχνί" που έχει παραπλήσια σημασία.

 

 

Πηγή:

Στην κουζίνα με τους Βενετσιάνους www.corfuhistory.eu

 

 

 

ΥΛΙΚΑ

 

Για τα καλαμαράκια

40 ml ελαιόλαδο

10 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)

2 κόκκινες καυτερές πιπερίτσες τριμμένες ή 1 κουτ. σούπας μπούκοβο καυτερό

1 κιλό καθαρισμένα καλαμάρια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, σε ροδέλες

250 ml λευκό ξηρό κρασί

2 κονσέρβες ντοματάκια, κομμένα σε καρέ, ή 1.250 γρ. ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες (στην εποχή τους)

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Για τις μπρουσκέτες

40 ml ελαιόλαδο

5 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα

1 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια φρέσκιας μαντζουράνας ή φρέσκιας ρίγανης ή φρέσκου θυμαριού ή οποιοδήποτε άλλο φρέσκο μυρωδικό (όπως μαϊντανός ή δυόσμος - αποφύγετε τα ξερά μυρωδικά)

αλάτι και πιπέρι

4 μεγάλες φέτες χωριάτικου ψωμιού

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Καλαμαράκια: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο και τις πιπερίτσες για 30 δευτερόλεπτα, σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τις ροδέλες καλαμαριού και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα. Σβήνουμε με το κρασί, το αφήνουμε να εξατμιστεί για 2 λεπτά και προσθέτουμε τις ντομάτες. Χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 1 περίπου ώρα ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. Στο τέλος, νοστιμίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

Mπρουσκέτες: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2 - 3 λεπτά. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φυλλαράκια της μαντζουράνας ή της ρίγανης ή του θυμαριού. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Φρυγανίζουμε τις φέτες ψωμιού σε φρυγανιέρα (ή στο γκριλ και από τις δύο πλευρές), ώσπου να ροδίσουν ελαφρά και απλώνουμε πάνω τους το μείγμα κρεμμυδιών - μαντζουράνας.

 

Για να σερβίρουμε, μοιράζουμε τα καλαμαράκια σε πιάτα και συνοδεύουμε με τις μπρουσκέτες.

 

 

Πηγή: Γαστρονόμος Online, www.gastronomos.gr

users.sch.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου