...Ο Νόστος Γαλατσίου Λαογραφικός & Χορευτικός Όμιλος σας εύχεται Καλή Σαρακοστή

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Χορός: Η σημασία του στη ζωή μας



Χορός: Η σημασία του στη ζωή μας

Από Μαριάνθη Τρίγκη



πηγή εικόνας: https://www.notia.gr

Χορός…Είναι μόνο τα σωστά βήματα; Αρκεί ένας χορευτής να γνωρίζει μόνο τα σωστά βήματα για να μας εκπλήξει με το αποτέλεσμα; Τι θα πρέπει να δούμε σε έναν χορευτή για να μας καθηλώσει με το χορευτικό του αποτέλεσμα;

Όντας, λοιπόν, χρόνια μέλος χορευτικών συλλόγων θα έλεγα πως ο χορός είναι αρχικά ψυχή. Με τον χορό του ένας άνθρωπος εναποθέτει στη γη με τα πατήματά του αυτά που κουβαλάει συνήθως η ψυχή του. Ο χορός, λοιπόν, είναι ένας τρόπος να εκτονώσουμε το ψυχικό μας βάρος και την ένταση που μπορεί να κουβαλάμε και να αισθανθούμε όμορφα και απαλλαγμένοι από τα άγχη και τις ανησυχίες μας. Είναι, επιπλέον, ένα είδος άσκησης τόσο του σώματος όσο και της ψυχής, καθώς όπως και όλα τα είδη γυμναστικής μάς αναζωογονούν και παροδικά μάς δίνουν την ευκαιρία να αποτοξινωθούμε από την καθημερινότητα, απορροφώντας την τοξικότητα και κάνοντάς μας να αισθανθούμε ευημερία και χαλάρωση.

Ωστόσο, ένας χορευτής δεν κρίνεται μόνο από τα σωστά βήματα που πρέπει να ακολουθήσει για να βγάλει ένα άρτιο αποτέλεσμα. Χορός σημαίνει κατάθεση ψυχής. Χορός σημαίνει κάθε νότα που ακούω να την αντιλαμβάνομαι ως το μεδούλι και να αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές της ψυχής μου. Υπάρχουν, λοιπόν, χορευτές που μπορεί να μην ακολουθούν τα σωστά βήματα ωστόσο μένουμε καθηλωμένοι με το χορό τους και δεν μπορούμε να χορτάσουμε το θέαμα που μας προσφέρουν. Γιατί; Γιατί σε κάθε τους βήμα καταθέτουν και την ψυχοσύνθεσή τους, είτε τη χαρά τους είτε τη λύπη τους χορεύοντας ένα τραγούδι πιο βαρύ.

Συνεπώς, ο χορός είναι ένα μέσο το οποίο μπορεί να ελαφρύνει την ψυχή μας από οποιαδήποτε έννοια και να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε και να εκτονώσουμε ό,τι μας βαραίνει συναισθηματικά. Είναι βέβαια και ένας τρόπος να γνωρίσουμε την παράδοση της χώρας μας και να μυηθούμε στις χορευτικές δεξιότητες και τις παραδοσιακές φορεσιές του κάθε τόπου ξεχωριστά αλλά και να γνωρίσουμε και τις χορευτικές παραδόσεις και άλλων χωρών ανά τον κόσμο διοργανώνοντας ταξίδια και να έρθουμε κοντά και με ανθρώπους με τους οποίους έχουμε ίσως και κοινά ενδιαφέροντα. Ανταλλαγή απόψεων και κουλτούρας ανάμεσα στους λαούς, διεύρυνση των γνωστικών μας οριζόντων και αποδοχή της διαφορετικότητας είναι μερικά μόνο από τα οφέλη τα οποία μπορεί να μας αποδώσει η ενασχόλησή μας με την παράδοση και τον παραδοσιακό χορό.

Άρα, ο χορός είναι τρόπος ζωής. Έχει να μας προσφέρει και να μας διδάξει πάρα πολλά κι έτσι να ωφεληθούμε στο έπακρο ψυχικά, συναισθηματικά αλλά και νοητικά. Τολμήστε, λοιπόν, να μάθετε χορό και να οργανωθείτε στους συλλόγους της περιοχής σας και να απολαύσετε τα τόσο σημαντικά για τον άνθρωπο οφέλη!


Πηγή: www.maxmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου