...Ο Νόστος Γαλατσίου Λαογραφικός & Χορευτικός Όμιλος σας εύχεται Καλή Σαρακοστή

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Ιμάμ Μπαϊλντί – ιστορία και συνταγή

Ιμάμ Μπαϊλντί – ιστορία και συνταγή

 



Το ιμάμ μπαϊλντί είναι συνταγή της τουρκικής κουζίνας το οποίο επίσης παρασκευάζεται στην Ελληνική, στη Βουλγαρική και την Αλβανική κουζίνα. Η ονομασία σημαίνει «ο Ιμάμης μπαΐλντισε (λιποθύμησε)» επειδή, σύμφωνα με το θρύλο, ένας ιμάμης όταν άκουσε για το κόστος των υλικών και για το ελαιόλαδο που χρειαζόταν για την προετοιμασία του φαγητού, έχασε τις αισθήσεις του.

 

Υπάρχει μεγάλος αριθμός ιστοριών σχετικά με την καταγωγή του ονόματος αυτού του γευστικού φαγητού, του ιμάμ μπαϊλντί. Αν και διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους, όλες καταλήγουν με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή στο τέλος ο ιμάμης λιποθυμεί. Σύμφωνα με κάποιες φήμες, ο ιμάμης λιποθύμησε από τη γεύση του φαγητού που ετοίμασε η γυναίκα του, σύμφωνα με κάποιες άλλες, από την ποικιλία των υλικών, ενώ σύμφωνα με τρίτες, ο ιμάμης λιποθύμησε λόγω της ποσότητας που κατανάλωσε από το νόστιμο αυτό φαγητό.

 

Ήταν περίοδος πολέμου και πείνας. Για να μπορούν όλοι να τραφούν, στο αλεσμένο καλαμπόκι πρόσθεταν κοτσάνια, καρύδια και φλούδες δέντρων. Λόγω της έλλειψης τροφής, όλα τα νοικοκυριά μαγείρευαν μόνο σούπα από αλεύρι και κρεμμύδι. Η τροφή φυλασσόταν στα υπόγεια και καταναλωνόταν με οικονομία και μεγάλη προσοχή. Σε εκείνη την περίοδο έλλειψης τροφής και μεγάλης πείνας ζούσε και ο ιμάμης της ιστορίας μας. Ήταν πολύ πονηρός και γνώριζε πολύ καλά τη φιλοσοφία φύλαξης αποθεμάτων και έτσι το υπόγειό του το είχε γεμίσει με τρόφιμα. Δεν επέτρεπε στην σύζυγό του να χρησιμοποιεί τα αποθέματα τροφής και αυτή αναγκαζόταν να μαγειρεύει συνεχώς το ίδιο φαγητό. Μια μέρα όμως η σύζυγος θύμωσε πολύ και άρχισε να καυγαδίζει με τον ιμάμη.

«Στο υπόγειο έχουμε διάφορα είδη τροφής και παρόλα αυτά είμαστε συνεχώς πεινασμένοι. Ντρέπομαι που είμαι γυναίκα και δε μπορώ να επιλέγω τί θα μαγειρέψω… Να μαγειρέψω ένα καλό φαγητό και να απολαύσουμε τη γεύση του» είπε η γυναίκα, απευθυνόμενη στον ιμάμη. 

 

Είναι δυνατό κάτι τέτοιο γυναίκα; Στη χώρα έχει πόλεμο, υπάρχει έλλειψη τροφής. Πρέπει να κάνουμε οικονομία, θέλεις να πεινάσουμε;“, απάντησε ο ιμάμης. Η γυναίκα του θύμωσε πολύ από αυτή του την απάντηση και έτσι μια μέρα μοίρασε στους γείτονες όλα τα αποθέματα τροφής που είχαν στο υπόγειο. Απέμεινε μόνο κρεμμύδι, ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες. Απ΄αυτά μαγείρεψε δείπνο για τον ιμάμη. Ο ιμάμης όταν παρατήρησε τόσα πολλά υλικά σε ένα μόνο φαγητό, έμεινε έκπληκτος. Με δόση θυμού άρχισε να φωνάζει στη γυναίκα του και εκείνη του απάντησε:

«Κύριε σήμερα είναι ιδιαίτερη μέρα, σας μαγείρεψα ωραίο φαγητό για να δυναμώσετε και να απολαύσετε τη νοστιμιά του».

 

Ο ιμάμης, μετά από αυτά τα λόγια, μαλάκωσε και ευχαρίστησε την σύζυγό του δοκιμάζοντας το φαγητό από μελιτζάνες. Την προειδοποίησε όμως να μην ξανακάνει τόσο μεγάλα έξοδα. Σηκώθηκε από τον σοφρά και πήγε κατευθείαν στο υπόγειο για να ελέγξει την κατάσταση των αποθεμάτων τροφής. Εκεί τί να δει, το υπόγειο άδειο. Και τότε τι συνέβη; Μα τι άλλο, ο ιμάμης λιποθύμησε!!

 

Αυθεντική πολίτικη συνταγή για λατρεμένο imam bayildi!

Το Imam Bayildi είναι μία από τις αγαπημένες μας πολίτικες συνταγές με μελιτζάνα.Μας αρέσουν επίσης γιατί τρώγονται άνετα και το καλοκαίρι και ας είναι λαδερό. Διαβάστε πως θα το φτιάξετε: 

 

Τι θα χρειαστείτε για το πολίτικο imam payildi;

  • 8 μελιτζάνες
  • 4-5 μεσαία κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 250 γρ. τριμμένη ντομάτα
  • 3 κ.σ. ντοματοπολτό
  • 70 γρ. γλυκιά γραβιέρα Κρήτης τριμμένη ή Κασέρι ή εναλλακτικά 70 γρ. φέτα τρίμμα
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 200 μλ. ελαιόλαδο για τηγάνισμα
  • 150-200 μλ. παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες στη γέμιση

 

Εκτέλεση Συνταγής

 

1. Προετοιμάζετε τις μελιτζάνες

Κόψτε τα κοτσάνια και χαράξτε τις μελιτζάνες κατά μήκος με τρεις παράλληλες μαχαιριές. Οι ποικιλίες μελιτζάνας που κυκλοφορούν σήμερα σε γενικές γραμμές δεν χρειάζονται ξεπίκρισμα. Αν θεωρείτε ότι χρειάζονται, τότε βάλτε αλάτι στις χαρακιές και αφήστε τες μια ώρα να βγάλουν την νικοτίνη που πικρίζει, ξεβγάλτε τες σε νερό και σκουπίστε τες για να μην πιτσιλίσουν λάδια στο τηγάνισμα.

 

2. Ετοιμάζετε τα κρεμμύδια

Καθαρίστε τα κρεμμύδια δοκιμάζοντας την απλούστερη μέθοδο που ανακάλυψα πρόσφατα: Κόβετε με τα φλούδια το κάθε κρεμμύδι σε τεταρτημόρια. Αφαιρείτε το μέρος της ρίζας από το κάθε τεταρτημόριο και μαζί μ’ αυτό το εξωτερικό φλούδι. Τριμάρετε την κορυφή του κάθε τεταρτημορίου από φλούδια, αν χρειάζεται και στη συνέχεια το κόβετε σε φέτες.

 

3. Τηγανίζετε τις μελιτζάνες

Σε μεγάλο τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο τηγανίσματος και αφού κάψει τοποθετείτε τις μελιτζάνες, με λαβίδα και πολλή προσοχή για να μην πετάξουν λάδι, με τις χαρακιές από κάτω. Σε 3-4 λεπτά γυρίστε τες ανάποδα να μαραθεί και η άλλη πλευρά. Μετά από άλλα 3 λεπτά, πιέστε λίγο με τη λαβίδα να σιγουρευτείτε ότι μαράθηκαν (δηλαδή ότι γίνονται επίπεδες με τη πίεση). Αν είναι ακόμη χλωρές και φουσκωμένες, ξαναγυρίστε τες απ’ την πλευρά που είναι ανοιχτές και τηγανίστε τες ακόμη 1-2 λεπτά. Αφαιρείτε τις τηγανισμένες μελιτζάνες και τις ακουμπάτε σε ταψί με μπόλικο χαρτί κουζίνας με την ανοιχτή πλευρά προς τα κάτω ώστε να απορροφηθεί όσο περισσότερο λάδι. Συνεχίζετε την διαδικασία με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.

 

4. Σοτάρετε τα κρεμμύδια

(διαδικασία που μπορεί να γίνει παράλληλα με το τηγάνισμα των μελιτζάνων). Σε άλλο τηγάνι βάζετε λίγο ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε σε μεσαία φωτιά. Ρίχνετε το κρεμμύδι και τη ζάχαρη, ανακατεύετε και αφού αρχίζουν να σοτάρονται χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε για τουλάχιστον 20’-30’ ή έστω για όσο χρόνο τηγανίζετε τις μελιτζάνες, ώστε να νοστιμίσουν ανεβάζοντας σάκχαρα.
ΤΙΠ: Τα κρεμμύδια όσο τα σιγοψήνετε, τόσο νοστιμίζουν μέχρι σε περίπου μια ώρα να φύγει σταδιακά το νερό που περιέχουν και να «καραμελώσουν», καθώς δημιουργούνται σάκχαρα. Όμως στο Ιμάμ, επειδή στη συνέχεια θα ψηθούν στο φούρνο, δεν θέλετε να τα αφυδατώσετε πλήρως, οπότε η μισή ώρα είναι υπερεπαρκής για ένα γενναίο σοτάρισμά που θα τα νοστιμίσει.

 

5. Ολοκληρώνετε τη γέμιση

Στα σοταρισμένα κρεμμύδια, προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας και μια κουταλιά σούπας ντοματοπολτό και ανεβάζοντας λίγο τη φωτιά ανακατεύετε. Προσθέτετε και το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και σοτάρετε για 3-4 λεπτά μέχρι να φύγουν τα υγρά.

Αφαιρείτε τη γέμιση απ’ τη φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει λίγο για να είναι πιο εύκολο να γεμίσετε τις μελιτζάνες. Παράλληλα τρίβετε το τυρί που θα χρησιμοποιήσετε.

 

6. Ετοιμάζετε το Ιμάμ για τον φούρνο

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180C. Βρίσκετε ένα ταψί που να χωράει τις μελιτζάνες χωρίς στρίμωγμα, αλλά και χωρίς να αφήνει πολλά κενά, ώστε να μην χρειάζεται υπερβολική ποσότητα λαδιού στο ψήσιμο. Τοποθετείτε μέσα τις μελιτζάνες με την ανοιχτή πλευρά προς τα πάνω και τις ανοίγετε ώστε να μεγιστοποιήσετε την επιφάνεια που μπορείτε να βάλετε τη γέμιση. Με κουτάλι γεμίζετε κάθε μελιτζάνα και στο τέλος προσθέτετε από πάνω το τυρί που επιλέξατε (γραβιέρα/κίτρινο τυρί ή φέτα). Βάζετε τις υπόλοιπες δύο κουταλιές σούπας ντοματοπολτό ανάμεσα στις μελιτζάνες για να κάνει σάλτσα και ρίχνετε το παρθένο ελαιόλαδο ανάμεσα τους. Βάζετε το imam bayildi στο φούρνο.

 

7. Ψήσιμο & ανάπαυση

Σε 45’ στους 180C το Imam Bayildi πρέπει να είναι έτοιμο. Αφαιρείτε το ταψί απ’ το φούρνο και το αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, ή έστω μισή ώρα τουλάχιστον σε ήπια ζεστή θερμοκρασία, πριν σερβιριστεί.

 

Το φαγητό αυτό σερβίρεται ιδανικά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος συνοδευόμενο απαραίτητα από καλή φέτα και κριτσανιστό ψωμί. Εμείς σας προτείνουμε το Τόστιμο από την Κρις Κρις που είναι τόσο… νόστιμο, ακόμη και άψητο!

 

Πηγή: thatslife.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου