...Ο Νόστος Γαλατσίου Λαογραφικός & Χορευτικός Όμιλος σας εύχεται Καλή Σαρακοστή

Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

 

 

Μελιτζάνα η Αμοργιανή

 


 

 

Η μελιτζάνα Αμοργιανή είναι καλοκαιρινό φαγητό που κυκλοφορεί περισσότερο στα ταβερνάκια του νησιού παρά στις σπιτικές κουζίνες. Η συνταγή μοιάζει με την μελιτζάνα κατσαμάκι με την διαφορά ότι προσθέτουμε ντόπια ξινομυζήθρα.

 

Η επίσημη ονομασία της μελιτζάνας είναι «Solanum Melongena». Εμφανίστηκε στις νότιες περιοχές της Ινδίας την 2η χιλιετία προ Χριστού. Οι Ινδοί την χρησιμοποιούσαν τότε στην διατροφή τους χωρίς όμως να την καλλιεργούν συστηματικά. Η πρώτη συστηματική της καλλιέργεια ξεκίνησε στην Κίνα πέντε αιώνες προ Χριστού.

 

Πέρασε αρκετός καιρός μέχρι να έρθει η μελιτζάνα στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Ιταλία. Αυτό έγινε τον 14ο αιώνα μ.Χ. όπου ξεκίνησε η καλλιέργεια της στην Γηραιά Ήπειρο για διακοσμητικούς μόνο σκοπούς. Ήταν η πικρή της γεύση που απέτρεπε τους Ευρωπαίους να την εντάξουν στο διαιτολόγιο τους.

 

Περίπου τον 18ο αιώνα άρχισε η μελιτζάνα να χρησιμοποιείται στην Ευρώπη ως φαγητό και από τότε έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά λαχανικά. Στην διάδοσή της συνέβαλε τα μέγιστα η δημιουργία ποικιλιών του φυτού που ο καρπός τους δεν είναι τόσο πικρός όσο αυτός του μακρινού προγόνου τους.

 

 

ΥΛΙΚΑ

 

1 κιλό μελιτζάνες

3 κρεμμύδια

1 κιλό ντομάτες

4 σκελίδες σκόρδο

1 μεγάλο φλιτζάνι ξυνομυζήθρα

2 δαφνόφυλλα

Μερικά γαριφαλάκια

1 ξυλάκι και λίγη τριμμένη κανέλα

Αλάτι, πιπέρι, λάδι για τηγάνισμα

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Πλένω τα λαχανικά και κόβω τις μελιτζάνες σε χοντρές μακρόστενες φέτες. Τις μουλιάζω για λίγο σε αλατισμένο νερό για να ξεπικρίσουν. Κόβω τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τις ντομάτες σε πολύ μικρά κομμάτια. Σοτάρω τις μελιτζάνες ελαφρά σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Τις αφήνω να στραγγίσουν από το λάδι πάνω σε χαρτί κουζίνας.

 

Στο τηγάνι με το λάδι από τις μελιτζάνες, προσθέτω το κομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σιγοτηγανίζω μέχρι να ξανθύνουν. Τότε προσθέτω τη ντομάτα μαζί με αλάτι, πιπέρι, τα δαφνόφυλλα, το ξυλάκι της κανέλας και τα γαρυφαλάκια. Χαμηλώνω τη φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προς το τέλος αφαιρώ από το τηγάνι τα δαφνόφυλλα και τα γαριφαλάκια.

 

Μέσα σ’ ένα ταψί στρώνω τις τηγανισμένες μελιτζάνες. Πάνω σε καθεμιά βάζω πρώτα μια κουταλιά από την τηγανισμένη σάλτσα με τις ντομάτες και από πάνω της μια μικρή κουταλιά ξινομυζήθρα. Ανάμεσα στις φέτες προσθέτω τη σάλτσα ντομάτας που περίσσεψε. Πασπαλίζω με λίγη τριμμένη κανέλα και βάζω το ταψί στο φούρνο για 40 λεπτά και σε μέτρια θερμοκρασία.

 

Σερβίρω μία με δύο φέτες μελιτζάνας και γύρω τους διακοσμώ το πιάτο με λίγη σάλτσα και φύλλα βασιλικό.

 

Πηγή: Παραδοσιακές Συνταγές Aμοργού (www.aegiali.gr)

users.sch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου