...Ο Νόστος Γαλατσίου Λαογραφικός & Χορευτικός Όμιλος σας εύχεται Καλή Σαρακοστή

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

 

 

Μποχτσαδέλια, τα πουγκάκια της Λήμνου

 


 

Μποχτσαδέλι σημαίνει το μικρό πουγκί. Η λέξη φαίνεται να έχει τις ρίζες της στην λέξη "μποχτσάς" που έχει τουρκική προέλευση και σημαίνει σάλι, δέμα ενδυμάτων, κεκρύφαλος (τσεμπέρι).[1]

Σε Λημνιώτικο γλωσσάρι βρίσκουμε τον μποχτσά να περιγράφεται ως χοντρό λευκό γυναικείο κεφαλομάντηλο.[2]

Ο όρος φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει το δέμα από ύφασμα (ή αλλιώς μπόγο) που σχηματίζεται όταν τοποθετεί κανείς ρούχα ή άλλα είδη μέσα σε ένα μεγάλο ύφασμα/σεντόνι, το διπλώνει (ώστε να περικλείει τα διάφορα αντικείμενα στο εσωτερικό του) και το δένει με σκοινί από πάνω. Η λέξη μποχτσαδέλι λόγω της κατάληξής της (-δέλι) αναφέρεται στο μικρό δεματάκι ή αλλιώς στο μικρό πουγκί.

 

Πηγή:

1. "Λεξιλόγιο Ελληνικών Λέξεων Παραγώμενων εκ της Τουρκικής", Κωνστ. Κουκίδη σελ.66, Εταιρεία Θρακικών Μελετών, Αθήναι 1960

URL: www.scribd.com/doc/72787597/

ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ-ΕΚ-ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ-1960-ΚΟΥΚΙΔΗΣ-ΚΩΣΤΑΣ

 

2. Μπελιζους - Λημνιώτικο Γλωσσάρι

μποχτσάς : δέμα

 

 

 

ΥΛΙΚΑ

 

Για τη ζύμη:

1/2 κιλό αλεύρι

2 αβγά

1/2 κ.γ αλάτι

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

 

Για τη γέμιση:

500 γρ. τυρί φρέσκο (ανθότυρο, φέτα)

2 αβγά

1 κουταλιά φυλλαράκια δυόσμου

Πιπέρι

 

Ακόμα:

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Λίγο αλεύρι για την επιφάνεια εργασίας

Λίγη ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

 

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, κάνουμε μια λάκκουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα και το λάδι. Ανακατεύουμε τα υλικά προσθέτοντας σιγά σιγά χλιαρό νερό, έως ότου η ζύμη μας γίνει όχι πολύ σφιχτή.

 

Στη συνέχεια, τη χωρίζουμε σε μικρές μπάλες, τις βάζουμε σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσει η ζύμη.

 

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μπολ λιώνουμε το τυρί με ένα πιρούνι, προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα, το πιπέρι, το δυόσμο και τα ανακατεύουμε, ώστε να ενωθούν καλά. Βάζουμε τις μπάλες της ζύμης πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και τις ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλα μέτριου πάχους. Στη συνέχεια κόβουμε τα φύλλα σε μικρά τετράγωνα, βάζουμε στη μέση από κάθε κομμάτι μία κουταλιά από τη γέμιση και κλείνουμε, ενώνοντας τις 4 άκρες στην κορυφή.

 

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό λάδι ελιάς και όταν κάψει, τηγανίζουμε τα μποχτσαδέλια, έως ότου ροδίσουν ομοιόμορφα.Βγάζουμε τα μποχτσαδέλια με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα, πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη.

Σημείωση: Μπορούμε αντί για δυόσμο να χρησιμοποιήσουμε άνηθο.

 

 

 

Πηγή: Παραδοσιακές Συνταγές της Λήμνου, http://users.sch.gr/dipap/

syntages.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου