...Ο Νόστος Γαλατσίου Λαογραφικός & Χορευτικός Όμιλος σας εύχεται Καλή Χορευτική Χρονιά

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

 

Ταμπουράς με ρύζι κ' σταφίδες από τη Χίο


 

 Στη Χίο και στα Δωδεκάνησα ταμπουράς λέγεται η χοντρή κόκκινη κολοκύθα, εξ' αιτίας της ομοιότητάς της με τον ταμπουρά (έγχορδο μουσικό όργανο με βαθουλωτό σκάφος). Η ονομασία του οργάνου προέρχεται από την περσική λέξη Tanbur, ή αλλιώς Tanbūr και είναι η ελληνική ονομασία μιας ευρύτερης οικογένειας έγχορδων μουσικών οργάνων με μακρύ βραχίονα, που απαντώνται στην Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. Το όργανο είναι απόγονος της αρχαιοελληνικής πανδούρας. Βλέπουμε πως το όργανο και η ονομασία του φτάνει ως τα βάθη της Ανατολής. Εκεί δέχεται κάποιες παραλλαγές τόσο στο σχήμα όσο και στην ονομασία του οι οποίες φαίνεται να επιστρέφουν πίσω και να επικρατούν στον ελληνικό χώρο επί τουρκοκρατίας - ο λεγόμενος αντιδανεισμός.

Πηγή:

Προσωπική Μαρτυρία Κ.Χ. - κάτοικος Χίου - συγγενής μαθητή

Tanbur - Wikipedia

© Copyright 2013, M. Φαναριώτη ΠΕ19

tanbur

 


 

 

 

ΥΛΙΚΑ

 

2 φλ. τσ. ρύζι για πιλάφι

3 φλ. τσ. καθαρισμένο και κομμένο σε μικρούς κύβους ταμπουρά

3 1/2 φλ.τσ. ζωμό κότας

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1/2 φλ. τσ. μαύρη σταφίδα

2 κ.σ. κουκουνάρι

3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο

3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού

1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο, 1/3 κ.γ. κύμινο ολόκληρο, 1/4 κ.γ. κουρκουμά

1 ξύλο κανέλας

1/3 φλ. τσ. ε.π. ελαιόλαδο

1 κ.σ. βούτυρο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και σοτάρουμε για 1'-2' το κρεμμύδι, προσέχοντας να μην πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το κύμινο, το ρύζι και το σκόρδο και ανακατεύουμε με σπάτουλα, μέχρι να γυαλίσουν από το λάδι οι κόκκοι του ρυζιού.

 

Προσθέτουμε τον ταμπουρά και τα σοτάρουμε όλα μαζί για 2'-3', μέχρι ν' αρχίσουν να ροδίζουν ελαφρά οι κύβοι του. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα μπαχαρικά και ανακατεύουμε στη φωτιά για 1'.

 

Ρίχνουμε τον χλιαρό ζωμό και τις σταφίδες, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει το ρύζι μέχρι να πιει το ζωμό του και να ψηθεί. Ενδιαμέσως προσθέτουμε το ξύσμα και ελέγχουμε αν χρειάζεται αλάτι. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό.

 

Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε μία κ.σ. βούτυρο, τον μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

 

 

 

Προέλευση: αθηνόραμαUmami.gr

http://users.sch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου