...Ο Νόστος Γαλατσίου Λαογραφικός & Χορευτικός Όμιλος σας εύχεται Καλή Σαρακοστή

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

 

 

Κέφαλος Μπιάνκο (Κέρκυρα)

 

 

Στα κερκυραϊκά "μπιάνκο" σημαίνει άσπρο. Προέρχεται από την ιταλική λέξη "bianco" που σημαίνει λευκό. "Ψάρι μπιάνκο", σημαίνει ψάρι στην κατσαρόλα με λευκή σάλτσα (χωρίς ντομάτα).

 

Αυτό το φαγητό το φτιάχνουνε στην Κέρκυρα συχνά. Είναι όμως το ειδικό φαγητό για την ημέρα του Αγίου Σπυρίδωνα, στις 12 Δεκεμβρίου. Αυτή την ημέρα το μαγειρεύουν με το ξερό ψάρι στακοφίσι, που υπάρχει μόνο στην Κέρκυρα. Σ' αυτη την περίπτωση το λάδι που χρησιμοποιείται είναι σε βάρος όσο και το ψάρι πριν μουσκευτεί σε νερό, πριν το μαγειρέψουμε. Επίσης το μαγειρεύουν τις ημέρες που τρώμε παραδοσιακά ψάρι, των Βαίων, 25 Μαρτίου.

 

 


 

 

ΥΛΙΚΑ

 

1 κιλό κέφαλο πελαγίσιο

1 κούπα λάδι,

αλάτι, πιπέρι μαύρο μπόλικο

3-4 σκελίδες σκόρδο 

1 καλό κρεμμύδι χοντροκομμένο (προαιρετικό, το βάζουμε αν χρησιμοποιήσουμε αντί για κέφαλο ψάρια στεγνά όπως το φρέσκο ή τον υγράλατο μπακαλιάρο)

3-4  πατάτες (μισό κιλό) 

χυμό 2 λεμονιών και

4-5 λεμονόφυλλα ή το τρίμα μισού λεμονιού.

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Παίρνουμε το ψάρι και, αφού το καθαρίσουμε καλά, το κόβουμε σε μερίδες.

 

Σε νταβά (χαμηλή κατσαρόλα) βάζουμε τις πατάτες χοντροκομμένες ή σε χοντρές ροδέλες, το κρεμμύδι και το λάδι, τα τσιγαρίζουμε ελαφριά. Τα σκεπάζουμε με χλιαρό νερό, ρίχνουμε πιπέρι μαύρο και βράζουμε για κάνα τέταρτο με κλειστή κατσαρόλα.

 

Μόλις οι πατάτες αρχίζουν να μαλακώνουν, βάζουμε το σκόρδο και το ψάρι και αλατίζουμε. Σκεπάζουμε το φαΐ με τα λεμονόφυλλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 περίπου λεπτά. Κάθε λίγο κουνάμε την κατσαρόλα. Δεν ανακατεύουμε για να μην χαλάσει το ψάρι. Προσθέτουμε χλιαρό νερό, αν χρειάζεται, ώστε το φαΐ να μείνει με λίγο σούγο αλλά όχι με νερά.

 

Σβήνουμε τη φωτιά και, αφού αφαιρέσουμε τα λεμονόφυλλα, ρίχνουμε το λεμόνι και κουνάμε την κατσαρόλα.

 

* Το κρεμμύδι δεν μπαίνει στα λιπαρά ψάρια όπως ο κέφαλος και τα πετρόψαρα γιατί αυτά χυλώνουν όμορφα. Αντίθετα, είναι υποχρεωτικό στα στεγνά ψάρια όπως ο μπακαλιάρος, γιατί αυτά δεν έχουν λίπος και δεν δένει η σάλτσα.

 

 

Πηγή: Συνταγή της κ. Άννας Ρωμαίου Μιχαλά, Κερκυραϊκή Διασπορά

http://www.corfumail.net > Γεύσεις > Μαγειρική > Κέφαλος Μπιάνκο

 

 

* Το φαγητό αυτό εκτός από τον κέφαλο μπορεί να φτιαχτεί και με κάθε άλλο είδος πετρόψαρου (σκορπιό, ροφό ή άλλο τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους ή ανάμεικτα). Γίνεται και με ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο.

 

Πηγή: http://users.sch.gr

Κερκυραϊκό λεξικό 5000 λέξεων: kerkiraikolexiko.blogspot.gr/search/label/

www.sintagespareas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου