...Ο Νόστος Γαλατσίου Λαογραφικός & Χορευτικός Όμιλος σας εύχεται Καλή Σαρακοστή

Τρίτη 9 Μαΐου 2023

 

 

Μποξάς 

(μποχτσάς : δέμα)


 

 

Η λέξη μποξάς φαίνεται να είναι συνώνυμη της μποχτσάς, που έχει τούρκικη προέλευση και σημαίνει δέμα ενδυμάτων, κεκρύφαλος (τσεμπέρι), χοντρό γυναικείο κεφαλομάντηλο.

 

Ο όρος φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει το δέμα από ύφασμα (ή αλλιώς μπόγο) που σχηματίζεται όταν τοποθετεί κανείς αντικείμενα μέσα σε ένα μεγάλο ύφασμα/σεντόνι, το διπλώνει (ώστε να περικλείσει όλα τα αντικείμενα στο εσωτερικό του) και το δένει με σκοινί από πάνω.

 

Πηγή: "Λεξιλόγιο Ελληνικών Λέξεων Παραγώμενων εκ της Τουρκικής", Κωνστ. Κουκίδη σελ.66, Εταιρεία Θρακικών Μελετών, Αθήναι 1960

 

ΥΛΙΚΑ

 

800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1½ κιλό μαλακή μυζήθρα ή τριμμένο μαλακό ανθότυρο ή γραβιέρα

1½ κιλό αρνίσιο κιμά ή ψιλοκομμένο αρνίσιο κρέας από το μπούτι

2 αυγά

250-300 γρ. λιωμένη Φυτίνη με Βούτυρο

Κανέλα τριμμένη

60 γρ. σουσάμι

Ανάλογο αλάτι και πιπέρι

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Ρίχνετε σε ένα μπολ το κοσκινισμένο αλεύρι, τη λιωμένη Φυτίνη με το βούτυρο, το ένα αυγό, λίγο αλάτι και όσο νερό πάρει. Τα ζυμώνετε με τις γροθιές, και μόλις γίνουν μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη, ανοίγετε με αυτή 2 φύλλα μέτριου πάχους.

 

Τοποθετείτε το ένα απ’ αυτά σε ένα τετράγωνο μεγάλο ταψί που έχετε αλείψει με τη Φυτίvη και το Βούτυρο και απλώνετε σε όλη την επιφάνεια τη μισή ποσότητα της μυζήθρας, καρυκεύοντας με πιπέρι και κανέλα.

 

Πάνω από τη μυζήθρα, απλώνετε τον κιμά ανακατεμένο με λίγη Φυτίvη με Βούτυρο κι από πάνω την υπόλοιπη μυζήθρα καρυκεύοντας ξανά.

 

Κλείνετε τον μποξά με το άλλο φύλλο, απλώνοντας τις πλαϊνές πλευρές και κλείνοντάς τες προσεκτικά.

 

Αλείφετε την επιφάνεια του φύλλου με το άλλο αυγό χτυπημένο, πουδράρετε με σουσάμι και ψήνετε τον μποξά για 1 ώρα και 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C.

 

 

Πηγή: Παραδοσιακός Μποξάς - Cookoo.gr

users.sch.gr

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου